Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Pass deg for vaffeljernet

Av: Ivar Kvistum
Publisert 10.07.2015 11:18

Hvorfor i all verden vil hvitevarebransjen advare rullestolbrukere mot å bruke et vaffeljern og andre elektriske husholdningsapparater?

I bruksanvisningene retter mange produsenter av elektriske husholdningsapparater kraftige advarsler mot at funksjonshemmede skal bruke produktene deres.

– For meg er det et mysterium hvorfor jeg som funksjonshemmet kan få bruke en primus eller et stormkjøkken, men ikke en komfyr, undres Anne-Berit Hallbeck fra Kongsberg.

I bruksanvisningen til den elektriske komfyren hun kjøpte for en tid siden, står det nemlig svart på hvitt i bruksanvisningen:

«Apparatet er produsert i samsvar med gjeldende sikkerhetsstandarder. Likevel anbefaler vi på det sterkeste at personer med svekkede motoriske eller mentale evner, eller personer med utilstrekkelig erfaring eller kunnskap, ikke bruker apparatet med mindre det skjer under tilsyn av en kvalifisert person.»

Anne-Berit er rullestolbruker og har dermed det komfyr-produsenten kaller «svekkede motoriske evner». Dermed går hun ut fra at hun ikke har anledning til så mye som å koke et egg.

Og siden mannen hun er gift med, Nils Bjørnar Ødelien, også er rullestolbruker, er det heller ingen i husstanden som kan tre inn i rollen som «kvalifisert person».

– Så hva gjør vi da? Heldigvis har vi lov til å bruke oppvaskmaskinen. Om vi setter den til å vaske opp på 70 grader og putter inn et par poser fra Fjordland, kan vi fortsatt få oss et varmt måltid mat. Eller vi kan bruke stormkjøkkenet, ler Anne-Berit.

Leses som vitsebøker

Anne-Berit og Nils Bjørnar har gjort det til et lite hobbyprosjekt å samle på bruksanvisninger for å se om de har lov til å bruke produktene de har kjøpt.

– Hjemme hos oss leser vi bruksanvisninger som om det var vitsebøker. Å se advarslene er selve høydepunktet ved å anskaffe seg noe nytt, ler Anne-Berit.

LES OGSÅ: MINIPLASS TIL MINIBANKEN

Formuleringene i advarslene varierer noe, men gjennomgående er de rettet mot folk som mangler «åndelige», «mentale» eller «motoriske» forutsetninger. I bruksanvisningen til et kombinert kjøle- og fryseskap skriver Electrolux med alvorstung mine:

«Dette apparatet er ikke beregnet på å bli brukt av personer (inkludert barn) med reduserte, fysiske, åndelige eller mentale evner eller som mangler erfaring og kunnskaper om bruken, dersom de ikke holdes under oppsikt eller har fått opplæring i bruken av en person som er ansvarlig for deres sikkerhet.»

Som funksjonshemmet advares du altså mot å sette inn en melkekartong i kjøleskapet – med mindre du holdes under oppsikt. Eller har fått opplæring.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


 

For mye gruff?

Og en kaffemaskin fra Nespresso «skal bare brukes av personer med tilstrekkelig erfaring og kunnskap, som er fysisk, følelsesmessig og mentalt skikket til å bruke det på en sikker måte».

Med andre ord: skal du drikke kaffe, skal du ikke bare ha fysikken på plass, du skal også ha kontroll på følelseslivet ditt. Har du for mye gruff å kurere, må noen andre brygge kaffen for deg.

Et epileringsapparat fra Braun – beregnet til å fjerne kroppshår – må anses å være direkte livsfarlig. I bruksanvisningen er i hvert fall advarselen ikke til å misforstå:

«Dette apparatet bør ikke brukes av barn eller personer med nedsatt fysisk eller mental funksjon, med mindre de har tilsyn av noen som tar ansvar for deres sikkerhet.»

Epilering av legger må med andre ord bare skje under tilsyn, dersom du for eksempel er rullestolbruker. Eller er hørselshemmet.

Ubrukelig julegave

Anne-Berit ble klar over de merkelige formuleringene i bruksanvisningene første gang da hun var 14 år gammel, hadde langt hår og fikk kreppetang til jul. Stor var overraskelsen da hun oppdaget at hun angivelig ikke kunne bruke julegaven selv.

– En annen gang fikk jeg vaffeljern til bursdagen min av mamma. Jeg pakket opp, leste bruksanvisningen og sa: sorry, her må jeg først få opplæring av noen som kan være ansvarlig for min sikkerhet. Så da lagde vi vaffelrøre sammen. I dag har jeg to vaffeljern. Det ene kan jeg bruke fordi jeg har fått opplæring. Men ikke det andre.

Flere ganger har Anne-Berit vært fristet til å spørre ekspeditører hos Elkjøp og andre butikker om hvilke produkter hun har lov til å bruke, men det har så langt blitt med tanken.

Men Nils Bjørnar forsøkte nylig å finne ut hva produsenten av en varmevifte mente med at «personer (deriblant barn) med nedsatte fysiske, sansemessige eller mentale evner» ikke kan bruke produktet han hadde kjøpt. I svaret ble det vist til at formuleringen er en lovpålagt anbefaling i henhold til europeiske og norske sikkerhetsbestemmelser.

– Vurder din egen evne

Advarslene i bruksanvisningene står der fordi det aktuelle produktet ikke oppfyller de mest oppdaterte sikkerhetsstandardene som også tar høyde for at «utsatte grupper» som barn, eldre og funksjonshemmede trygt skal kunne bruke det.

– Og disse tekstene skiller ikke mellom ulike former for funksjonsnedsettelser. Det står også «barn», uten at man skiller mellom en 13-åring og en 5-åring, sier Bjørn Nyrud, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), myndighetsorganet som blant annet har ansvar for el-sikkerhet.

Han innser at det er mulig å se munterheten i slike advarselstekster når de tilsynelatende retter seg mot mennesker som er fullt ut i stand til å steke sine egne vafler.

– Vi vil råde folk til å vurdere sin egen evne og forholde seg til det, understreker Nyrud.

Skjerpede sikkerhetskrav

Alle elektriske produkter som selges i Europa, må oppfylle bestemte sikkerhetskrav, og det er produsentene som har ansvaret for å dokumentere at kravene oppfylles.

Rundt årtusenskiftet ble det reist krav fra myndigheter og forbrukerorganisasjoner om at standardene ikke bare skulle ta høyde for trygg bruk av voksne mennesker med full førlighet.

Også såkalte «utsatte grupper», som barn, funksjonshemmede og eldre, måtte ivaretas. Dermed begynte det møysommelige arbeidet med å skjerpe standardene, for eksempel til maksimal overflatetemperatur på en brødrister eller betjeningen på en kjøkkenmaskin.

– Men dette er en prosess som går langsomt. Fortsatt selges produkter som er lagd etter eldre standarder. Og da fører produsentene selv på advarslene fordi produktet bare tilfredsstiller kravene fra før standarden ble hevet, forklarer Nyrud.

Når en revidert utgave av en standard er vedtatt, gjelder en overgangsordning, gjerne på tre år, hvor man kan velge hvilken standard man henviser til.

Potensiell fare

– Hensikten for leverandørene er å informere om at det kan være farer forbundet med bruk av produktene, spesielt de «varme produktene», forklarer kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

– Denne potensielle faren gjelder selvfølgelig for alle, men noen vil være mer utsatt enn andre. Barn er et godt eksempel på dette.

Handikapnytt peker på at funksjonshemmede som fint kan kjøre en kassebil med rullestolheis, advares mot å operere en komfyr. Til dette kommenterer Ottemo:

– Det er riktig at brukermanualen på et kjøleskap nok er «skarpere» enn på en bil, men så må man også ha førerkort for å kjøre bil. Da er det en ekstern aktør som har tatt en vurdering på om vedkommende er skikket til å kjøre bil.

Vil sikre seg

Stiftelsen Elektronikkbransjen er en bransjeforening for alle som driver med hvitevarer, brunevarer, foto/video, småelektronikk og mobiltelefoner i Norge. Altså en rekke produkter som funksjonshemmede advares mot å ta i.

Teksten i mange bruksanvisninger, er anbefalt av EU og oversatt til de enkelte lands språk, blant annet norsk. Men Ottemo innser at teksten kan fremstå som «litt mye».

– Dette er basert på at man skal sikre seg på alle måter, og tanken er at ingen skal utsettes for skader, skriver Ottemo.

LES OGSÅ: TAR GJERNE «SKYLDA» FOR HØYERE BOLIGKVALITET


 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.