Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Staten tar BPA-regningen i nytt forsøksprosjekt

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 09.03.2016 09:12

1. mai starter en treårig prøveordning der staten skal betale for brukerstyrt personlig assistanse og andre omsorgstjenester i åtte kommuner.

Det er Helsedirektoratet som skal gjennomføre forsøket der man vil finne ut om statlige kriterier og finansiering for omsorgstjenestene gir mindre forskjellsbehandling og mer enhetlige tjenester fra kommune til kommune.

LES OGSÅ: KOMMUNEN GIR STUDENT REISEFORBUD

– Formålet er å finne ut om statlige kriterier for tjenestetildeling og statlig finansiering av omsorgstjenester gir større likhet mellom kommuner og riktig behovsdekning, skriver prosjektleder hos Helsedirektoratet, Kirsten Petersen, i en e-post til Handikapnytt.

De kommunale omsorgstjenestene som skal under lupen, inkluderer blant annet hjemmesykepleie, sykehjem, avlastningstiltak, støttekontakt, ergoterapi og fysioterapi i hjemmet, praktisk bistand til funksjonshemmede – og brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Store variasjoner

Handikapnytt har nylig skrevet om hvor ulike vedtak kommunene blant annet fatter når det gjelder brukerstyrt personlig assistanse.

Til tross for at funksjonshemningen og livssituasjonen var den samme, fikk Dagny Sofie Dahl en reduksjon på 122 timer med personlig assistanse i uken da hun flyttet fra én kommune til en annen.

LES OGSÅ: DAGNY SOFIE FLYTTET FOR Å STUDERE. DET TAPTE HUN 122 BPA-TIMER I UKA PÅ

I dag dekkes BPA av de regulære helse- og omsorgsbudsjettene i hver enkelt kommune, også for brukere som har så høyt timebehov at de er omfattet av den individuelle retten til å få tjenestetilbudet organisert som BPA.

Hvor mange timer den enkelte tildeles den enkelte, er det den enkelte kommune som vurderer.

Naturlig variasjon

Handikapnytt har dokumentert flere, tilsvarende tilfeller som Dagny Sofie, der ulike kommuner vurderer de samme sakene ulikt.

Statssekretær Lisbeth Normann kommenterte dette med at det var naturlig variasjon mellom kommunene:

«Omfanget av tjenestene som kan organiseres som BPA vil avhenge av det øvrige tjenestetilbudet i kommunen. Siden kommunene er forskjellige, vil også innretningen av tilbudet kunne variere mellom kommunene», uttalte Normann.

Men selv om Normann begrunner ulike tjenestetilbud som naturlige forskjeller, satte regjeringen av midler til en førsøksordning der man skal se på om det vil bli færre ulikheter i helse- og omsorgstilbudene hvis staten betaler.

To modeller

Kommunene som deltar, er inndelt i to modeller, A og B. I begge modellene får kommunene øremerkede midler fra staten som øremerkes til å dekke kommunens utgifter til sine omsorgstjenester i prøveperioden.

Forskjellen på de to modellene er at kommunene i modell A må tildele tjenester etter de instruksene som Helsedirektoratet gir om forståelse og praktisering av de statlige kriteriene for arbeidsprosess og tjenestetildeling.

Kommunene i modell B skal tildele tjenester på samme måte som de gjør i dag og ut ifra egne tildelingskriterier.

Uklart om deltakelse

I modell A finner vi Tønsberg, Os Hordaland, Stjørdal, Lillesand, og Hobøl. I tillegg skal Gran behandle saken på nytt i kommunestyret før endelig beslutning om deltagelse. Om de blir med, blir forsøket i så fall bestående av ni kommuner.

Modell B består av Moss, Spydeberg og Selbu.

Til tross for at kommunene selv har søkt om å få være med på prosjektet opplyser tildelingskontoret i Stjørdal at de ikke skal være med på noe prosjekt. Likevel opplyser Helsedirektoratet at de er med.

Får lite å si

Os kommune i Hordaland skal være med i modell A, og skal i forsøksperioden tildele tjenester etter statlige kriterier. Likevel mener kommunens bestiller- og forvaltningskontor at innbyggerne i Os vil merke liten forskjell på tjenestetildelingen i prøveperioden.

– For brukerne vil dette prosjektet ha lite eller ingenting å si, da det fortsatt er vi i kommunen som utmåler tjenestene. Endringen ligger i måten vi på tildelingskontoret jobber på, mener leder for bestiller- og forvaltningskontoret i Os Hordaland, Birgit Nora Holsen.

Vil du vite mer om prosjektet til Helsedirektoratet, finner du informasjon her (ekstern lenke).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.