Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nominert til Gullruten

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 18.04.2016 16:03

Johannes Loftsgård (21) fortalte åpent på tv om hvordan det er å leve med for lite assistanse. Nå er han nominert til Gullruten.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, for det er jo min egen elendighet som har ført meg dit. Men herregud det er jo stort, sier Johannes Loftsgård til Handikapnytt om nominasjonen til Gullruten.

Da Johannes flyttet til Trondheim og fikk 40 færre assistansetimer i uka enn han hadde hatt i hjemkommunen Kongsberg, gikk han til media med saken. Hans åpenhet har ført til at han nå er nominert til Gullrute-prisen «Årets deltaker».

Tilfeldige timetall

Tidligere i år har Handikapnytt belyste problemstillingen ved at landets kommuner vurderer søknader om Brukerstyrt Personlig Assistanse (BPA). For mange kan dette få store konsekvenser i for livet de lever.

LES OGSÅ: DAGNY SOFIE FLYTTET FOR Å STUDERE. DET TAPTE HUN 122 BPA-TIMER I UKA PÅ

Johannes var en av dem som fortalte om skjevhetene. Han hadde flyttet fra Kongsberg til Trondheim for å studere, men måtte avbryte studiene fordi han fikk færre BPA-timer enn han hadde hatt hjemme.

Åpent og nært

Før han fortalte historien sin i Handikapnytt, hadde studentavisa Under Dusken skrevet om ham. Og han hadde deltatt i ungdomsprogrammet «Fuck My Life» på TV2, eller FML som det ofte forkortes.

Her forteller 21-åring åpent og nært om hvordan det er å tilbringe dagene inne i en studentleilighet uten å komme seg ut eller få studert, fordi man har for lite assistanse til å kunne leve det livet man ønsker.

Overveldende

Det er denne nærheten og åpenheten som har gjort at nominasjonskomitéen  har nominert Johannes til prisen «Årets deltaker» under Gullruten som går av stabelen i Bergen 13. mai.

– Jeg ble først helt overvelda og trodde noen kødda med meg, for jeg hadde aldri trodd at det å være med i et sånt program skulle få meg nominert til noen gullrutepris, sier Johannes.

Gullruten deles ut i 22 kategorier. Årets deltaker er den ene av disse prisene. Her nomineres medvirkende i realityprogrammer, dokusåper, dokumentarserier eller underholdningsprogrammer.

Dette er altså en pris for dem som framstår som «seg selv», ikke programledere, skuespillere eller fiktive karakterer.

Vil vise takknemlighet

Fortsatt har Loftsgård like få assistansetimer, og har vært mye prisgitt gode venner.

– Jeg tar med en venn til Bergen og Gullruten. Det er en av de kompisene som har stilt opp mest i denne perioden. Så jeg synes han fortjener å være med.

 Gullruten er en årlig prisutdeling og utmerkelse for norske tv-produksjoner, og blir sett på som den største og mest prestisjetunge prisutdelingen i bransjen. For Johannes som selv drømmer om å ta en utdannelse innen media betyr en slik nominasjon mye.

– Jeg håper dette ikke bare åpner døra for meg som funksjonshemmet, men viser alle at man kan nå frem med sin sak, sier han og legger til:

– Jeg har lært utrolig mye av denne prosessen om hvordan media jobber. Det håper jeg at jeg kan ta med meg videre om jeg får være student neste år.

Flytter til Oslo

Loftsgård har gitt opp håpet om flere assistansetimer i Trondheim og har derfor valgt å melde flytting til Oslo fra sommeren av. Der har han søkt både på studier innen journalistikk, medievitenskap og medier og kommunikasjon.

– Nå har jeg lært og prøver å ta de forholdsregler jeg kan, slik at det skal bli en bedre start denne gangen. Selv om forholdsregler og søknader i måneder i forveien ikke burde være nødvendig for nok assistanse får vi håpe det hjelper, sier Johannes Loftsgård.

LES OGSÅ: FILMER FRIHETENS BEGRENSNINGER

De andre nominerte til Gullrute-kategorien Årets deltaker er:
Svein Stang for innsatsen i Petter Uteligger på TV2
Tone «Gullet» Knudsen i Datoen på NRK
Magne Larsen i Norske Talenter på TV2


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.