Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Stopper pålegg om reisevarsling

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 18.05.2016 18:48

Byråd Inga Marte Thorkildsen stanser det omstridte konsesjonsgrunnlaget som ville pålagt BPA-brukere i Oslo å varsle reiser minst fire uker i forveien. Hun beklager at funksjonshemmede ikke er blitt tatt med på råd.

Mange funksjonshemmede i Oslo har protestert på kommunens nye konsesjon på brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Nå trekker Oslos byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV) konsesjonen tilbake.

– Her er det ikke blitt lyttet til de funksjonshemmede som er avhengig av at assistanseordningen fungerer, sier Inga Marte Thorkildsen til Handikapnytt onsdag ettermiddag.

– Det er de som vet hva som må til for at det skal bli en god ordning, så da trekker vi tilbake konsesjonen slik at vi får til en prosess der de funksjonshemmede får uttalt seg, fortsetter hun.

LES HANDIKAPNYTTS SAKER OM BPA-KONSESJONEN I OSLO:
OSLO KOMMUNE KREVER VARSLING FIRE UKER FØR HELGETURER
RASER MOT OSLOS FRIHETSBERØVELSE

Ikke vært til politisk behandling

Mange BPA-brukere i Oslo reagerte blant annet på at de måtte varsle kommunen fire uker før reiser på mer enn tre døgn, ifølge det nye konsesjonsgrunnlaget.

Da Handikapnytt omtale saken før helgen hadde ikke Thorkildsen, som ansvarlig byråd sett konsesjonsgrunnlaget.

–  Jeg ble overrasket da jeg hørte om dette forrige uke. Vi har ikke hatt konsesjonen til politisk behandling. Dette viser seg å være i tråd med praksisen slik den var under våre forgjengere, men vi ønsker et tettere samarbeid med interesseorganisasjonene, sier byråden.

Sendte protestbrev

Konsesjonen på BPA i Oslo har kun blitt behandlet av Utviklings -og kompetanseetaten (UKE) i kommunen, uten at brukerne av ordningen har blitt hørt.

Onsdag morgen sendte Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) ti brev med personlige historier om hva en endring i konsesjonen vil bety for deres liv, til byråden.

En av dem som forklarer hva det endrede konsesjonsgrunnlaget ville innebære, er Henriette Nielsen, leder i NHFU Oslo. Hun skriver:

«I dag er jeg en aktiv og sosial person som har en stor forkjærlighet for å reise. Med den nye konsesjonen vil jeg ikke lenger ha muligheten til å reise på kort varsel. Jeg må varsle kommunen fire uker i forveien når jeg skal reise over tre døgn utenfor kommunegrensen. Dette fører til at jeg ikke kan dra på jobbreiser, noe som er vanlig i privat sektor på kort varsel, jeg vil heller ikke kunne besøke mamma på sykehuset, eller dra i begravelser.»

Beklager måten ting ble gjort på

Byråd Inga Marte Thorkildsen beklager funksjonshemmede selv ikke er blitt involvert i arbeidet med konsesjonsgrunnlaget, og sier samtidig at en slik sak skulle vært politisk behandlet. Disse to forholdene er begrunnelsen for at konsesjonen trekkes tilbake.

– Jeg forstår at det blir reaksjoner. Det er ikke slik vi ønsker det. Vi vil at brukerorganisasjonene skal involveres. Vi har Rådet for funksjonshemmede. Brukerrådene er til for at vi skal høre på dem. Ikke fordi alt skal bli som de ønsker alltid, men fordi de har viktig kunnskap og perspektiver vi mangler, og fordi de er en viktig del av demokratiet, sier Thorkildsen til Handikapnytt.

– Jeg er lei meg for at det er blitt slik. Noe som tydeligvis har vært greit for tidligere byråder, men som ikke er akseptabelt for vår del. Dette må vi få en endring på for slike prosesser bør behandles politisk, legger hun til.

Ser frem til samarbeid

NHFU-leder i Oslo, Henriette Nielsen, er glad for at byråden nå griper inn i saken.

– Vi i NHFU setter pris på at politikerne har tatt tak i konsesjonen, og ser frem til å samarbeide om en god konsesjon som ivaretar alle brukerne av BPA sine behov, sier hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.