Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Slutt for Haraldvangen

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 07.07.2016 11:08

Simen (14) og mange andre mister et viktig aktivitetstilbud når det tilrettelagte leirstedet Haraldvangen legges ned for å bli asylmottak.

Haraldvangen i Hurdal, Akershus, har vært drevet som et tilrettelagt leirsted for funksjonshemmede i 47 år. Her har mange barn og ungdommer fått mulighet til å boltre seg med en rekke aktiviteter, alt fra vannski til kanefart.

Men nå blir det slutt. Etter sommeren omgjøres driften til asylmottak.

LES FLERE SAKER OM NEDLEGGELSEN AV HARALDVANGEN HER:

SAMLER UNDERSKRIFTER FOR Å BEVARE LEIRTILBUDET PÅ HARALDVANGEN

– RØDE KORS HAR PLASS TIL ALLE SOM VIL SAVNE HARALDVANGEN

4250 UNDERSKRIFTER REDDER IKKE HARALDVANGEN

Linda Lyseth er mor til 14 år gamle Simen. Hun reagerer sterkt på at det går mot slutten for aktivitetstilbudet på Haraldvangen:

– Dette er Simens paradis. Hjemme er han en isolert gutt som for det meste sitter inne og spiller dataspill, men å se hvordan han blomstrer opp i dette miljøet hvor alt er tilrettelagt og  han er som alle andre, er rett å slett fantastisk, sier Linda Lyseth.

Siste sommerleir

Om noen uker står sommerleir for tur på 9. året på rad. Det blir siste gang.

– Siden han var seks, har Simen vært her en uke på sommeren sammen med avlaster. Det har vært vår avlastningsuke, men Simens ferie. Han har fått gjort masse kule aktiviteter og pratet med nye mennesker, noe han aldri gjør ellers, men det gjør han her fordi han er trygg og blir inkludert, sier moren.

LES OGSÅ: 6800 BARNEFAMILIER FÅR RETT TIL BPA

Simen står på brygga iført våtdrakt og flytevest. Han gjør seg klar til dagens andre tur på vannski. Disse sommerdagene har familien tatt turen hit for å delta på vannskiaktiviteter med Norges Vannski- og Wakeboard Forbund.

– Se nå, nå står han på vannski. De første årene fikk de han ikke med ut en gang, nå kjører han selv. Denne plassen og gjengen som jobber her er helt fantastiske og har gjort så mye for oss, sier Linda Lyseth.

Enestående tilbud

Simen Lyseth har diagnosen barneautisme og er av den grunn avhengig av forutsigbarhet og trygghet. Det er noe han får på Haraldvangen. Moren frykter hva alternativet vil være.

– Klart vil vi få avlastning, men hva vil tilbudet bli? Har ikke han det bra kan ikke vi som foreldre slappe av. Vi har prøvd institusjon, men det er ikke aktuelt igjen. Han satt inne hele tiden og det var mange forskjellige som jobbet med han. Her har hatt med samme ledsager og blir motivert til å prøve nye ting. Det er forferdelig at det tilbudet forsvinner, sier hun.

Økonomiske årsaker

I tillegg til å organisere leirer på sommeren for funksjonshemmede, har Haraldvangen vært  et universelt utformet sted som med tilbud om tilrettelagte aktiviteter for alle ved leirskoler, konfirmasjonsundervisning og kurs.

Norges Handikapforbunds Ungdom har blant annet hatt mange av sine sommerleirer her.

SE DE TØFFE BILDENE FRA NHFU-LEIREN PÅ HARALDVANGEN FOR NOEN ÅR SIDEN: SOMMERENS VÅTESTE EVENTYR

Etter sommeren flytter asylsøkere inn og leirtilbudet legges ned.

– Vi er jo lei oss for at det ble slik, men vi klarer ikke å få det til å gå rundt økonomisk lenger. Nå har. Så da måtte vi se oss om etter andre muligheter som gjør at vi kan fortsette stedet, sier Haraldvangens daglige leder Tor Hurlen til Handikapnytt.

Haraldvangen var tidligere eid av Røde Kors, men ble overtatt av de ansatte og etablert som eget selskap i 2007.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.