Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Drahjelp til foreldre med alvorlig syke barn

Av: Ivar Kvistum
Publisert 06.10.2016 10:46

Mellom 8000 og 9000 flere foreldre med alvorlig syke barn vil få rett til pleiepenger neste år. Det varsler regjeringen i forslaget til statsbudsjett, som ble lagt fram i dag.

Mange foreldre til alvorlig syke barn, faller utenfor retten til pleiepenger og taper dermed inntekt på grunn av omsorgsbyrden.

Regjeringen har varslet at nye regler for rett til pleiepenger skal tre i kraft høsten neste år.

Og i budsjettforslaget for 2017 settes det av 140 millioner kroner ekstra til pleiepenger.

LES OGSÅ: VIL GI LIVSLANG REHABILITERING

– Regjeringen utvider pleiepengeordningen for at flere foreldre skal få mulighet til å pleie sine alvorlig syke barn, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Forslagene vil innebære at langt flere foreldre enn i dag vil ha rett til pleiepenger, påpeker regjeringen. Anslagsvis mellom 8000 og 9000 flere vil ifølge departementet bli omfattet av ordningen. 

Lovendringer tidlig neste år

En lovproposisjon med de konkrete lovendringene vil bli lagt fram tidlig i 2017. Der foreslår regjeringen å inkludere foreldre til mange grupper av syke barn med behov for pleie, som i dag ikke har rett til pleiepenger.

Dette gjelder varig syke barn og barn som har behov for kontinuerlig tilsyn og pleie.

Også foreldre med barn over 12 år, som taper arbeidsinntekt i forbindelse med barnets opphold i helseinstitusjon, vil ha rett til pleiepenger etter regjeringens nye regler.

Fem år på fulltid – ti år på halv tid

Regjeringen foreslår at pleiepengeordningen følger samme logikk som ved egen sykdom, med 100 prosent kompensasjon i ett år, deretter 66 prosent av tidligere inntekt.

Det innføres samtidig en tidsbegrensning på inntil 1300 dager (fem år) dersom en tar ut 100 prosent pleiepenger. Det vil bli lagt til rette for fleksibilitet i ordningen.

Foreldre med store pleieoppgaver skal få uttelling for å være delvis i arbeid. Dermed skal de kunne strekke tiden man mottar pleiepenger over et lenger tid.

Om du for eksempel tar ut 50 prosent pleiepenger og arbeider halv tid, vil du kunne forlenge pleiepengeperioden til inntil 2600 dager, eller ti år.

En halv milliard

Regjeringen anslår at endringene i pleiepengeordningen vil koste ca 560 millioner kroner i året. Dette er mer enn en dobling av folketrygdens utgifter til pleiepenger.

I tillegg vil ordningene med hjelpestønad og omsorgslønn være viktige for familier med barn som har store omsorgsbehov, presiserer Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding.

Handikapnytt.no kommer tilbake med flere saker om statsbudsjettet for 2017, som blir lagt fram i dag.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.