Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Axel med rullatoren foran inngangen til Sarpsborg rådhus.
RIKTIG HJELPEMIDDEL: Aksel Følling bruker både rullator og rullestol, alt etter dagsform. Hjelpemidlene gjør at han kan være aktiv og sosial. Her foran rådhuset i Sarpsborg.
Axel med rullatoren foran inngangen til Sarpsborg rådhus.

Hjelpemidler får livet til å gå i pluss

Hjelpemidler får livet til å gå i pluss

Med rullestol og rullator kan Axel Følling både være sosial og bruke erfaringer og ressurser til beste for andre. Akkurat slik han ønsker.


Axel Følling holder god gangfart bortover fortauene i Sarpsborg sentrum. 24-åringen skal bortom rådhuset og hente nøkkel til lokalet for kveldens styremøte i Norges Handikapforbund Sarpsborg, der han er styremedlem.

Foran seg holder han rullatoren, for i dag har han en bra dag. På dårlige dager bruker han manuell rullestol med hjelpemotor.

Hjelpemidlene gjør det mulig å omsette engasjementet han har i praksis. I lokallaget av NHF, som styremedlem i NHFU Øst og som aktiv i Skeiv Ungdom. Det gir ham også mulighet til å komme seg ut, være sosial og gjøre helt vanlige ting som innkjøp. Og komme fornøyd hjem til leiligheten han deler med kona Eira og de to kattene Ask og Chaplin.

– Før jeg fikk rullestolen var det mye jeg hadde lyst til å være med på, med venner og alt mulig, men jeg sa ofte nei, for jeg var for sliten. Hvis bena mine ikke ville, kunne jeg ikke gjøre noe. Hvordan skal jeg klare å være med på ting hvis jeg ikke orker å gå dit fra bussholdeplassen?

Før jeg fikk rullestolen var det mye jeg hadde lyst til å være med på, med venner og alt mulig, men jeg sa ofte nei, for jeg var for sliten.

Kontaktet kommunen selv

Axel har aldri fått noen diagnose. Det var mistanke om hofteleddsdysplasi da han var baby, men først i februar i år fikk han beskjed om at det ikke var tilfellet. Han har alltid hatt smerter og problemer med å gå. Han er stiv i kroppen, og legene snakker nå om fibromyalgi. Det gjør det ikke enklere at han har elastisk plattfot, noe han har ortopediske såler for.

Det første hjelpemiddelet han begynte å bruke, var en stokk han kjøpte selv. Men Axel fant fort ut at han trengte andre hjelpemidler. I september 2019 tok han kontakt med kommunen og ba om dusjkrakk og et møte med ergoterapeut fordi han hadde behov for rullestol. Dusjkrakken trenger han fordi han ikke kan stå lenge av gangen.

– Den gjør at jeg enkelt får gjort det jeg skal i dusjen, forklarer Axel.

Dusjkrakken kom i løpet av et par arbeidsdager. Ergoterapeut ble tildelt i løpet av to uker.

Axel balanserer på bakhjulene på rullestolen og smiler mot kamera.

I BALANSE: Axel Følling er strålende fornøyd med aktivstolen og har triksene inne.

Rask prosess

– Så var det et arrangement med NHFU borte på Tjueklo i 2019. Jeg hadde lyst til å være med, men kunne ikke gå hele den distansen. Da gikk jeg inn på Asvo og fikk en utlånsstol. Det var ingen selvstendig aktivstol, men noe tilsvarende en sykehusstol. Den var tung, og ment for å bli trillet av en ledsager, ikke for å rulle selv. Men jeg kom meg på arrangementet, storkoste meg og fikk nye venner, forteller Axel med smil.

Erfaringen viste med all tydelighet at en rullestol ville gjøre stor forskjell i livet hans. Og nå hadde han hatt første møte med ergoterapeuten, som raskt kom tilbake for å ta mål av ham for en aktivstol.

– Kanskje gikk prosessen med dusjkrakk og ergoterapeut så kjapt fordi jeg tidligere har fått hjelp av uteteamet i kommunen grunnet sterk angst, så jeg var allerede inne i det kommunale systemet. En av årsakene til at jeg fikk innvilget rullestolen fra Nav, var at den skulle hindre meg i å bli isolert, forteller Axel.

Jeg har jo lyst til å bidra, til å delta, ta ansvar og belyse for andre gjennom mine erfaringer.

Erfaringer til nytte for andre

Det er akkurat sånn det fungerer. Etter en runde med en utprøvingsstol og flere tilpasninger i starten har han nå en spesialsydd aktivstol som han er særdeles fornøyd med. Den gjør at han kan ta en daglig tur i Kulåsparken uansett dagsform, og at han slipper å melde avbud til møter eller arrangementer.

– Jeg har jo lyst til å bidra, til å delta, ta ansvar og belyse for andre gjennom mine erfaringer, sier Axel.

Axel i treningsrommet med ulike apparater.

TRENING: Bygget der Axel Følling og kona Eira bor, har treningsrom i kjelleren.

Han er hjelpemiddelbruker, har Aspergers syndrom og er transperson, og han vet at mange trenger noen å stille spørsmål til om alt dette.

Selv takker han kona Eira og svigermoren for at han kom seg gjennom de verste dagene både før og etter han begynte å bruke hjelpemidler, og han vil gjerne være en informasjonskilde, også når det gjelder det. Det er viktig at de som trenger det, får hjelpemidler tidlig nok, påpeker han.

Axel er også svært takknemlig for fysioterapeuten han har, som har hjulpet ham med å få rettet opp ryggen som var låst i krum stilling i flere år – og redusert smertene i ryggen. Dette gjør at han kan være mer aktiv ved hjelp av de ulike hjelpemidlene han har.

Ingen skam

Rullestolen gjør at Axel kan rasjonere med kreftene, og han får mindre vondt. Han går i pluss.

– Da jeg begynte med stokk, var det en veldig lettelse for de slitne bena mine. Da jeg begynte med rullestol, kunne jeg være med på så veldig mye mer! Selv om det er litt mer tungvint på steder med trapper, er jeg heldig som kan gå ut av rullestolen og ta den opp en trapp med litt hjelp. Det er veldig positivt å kunne være gående rullende, selv om folk ofte tror at du faker, sier Axel.

Portrettfoto av Axel.

NØDVENDIG OG NATURLIG: Jeg har aldri skammet meg over rullatoren eller rullestolen. Da ville jeg slitt med å eksistere, sier Axel Følling.

Han er opptatt av at man ikke må skamme seg over synlige hjelpemidler.

– Jeg har aldri skammet meg over rullatoren eller rullestolen. Da ville jeg ikke hatt muligheten til å bruke dem til det som er hensikten, og jeg ville slitt med å eksistere. Jeg er stolt bruker av rullator, selv om mange forbinder rullator med eldre mennesker som sliter med å gå. Man tenker ikke på at yngre også bruker dem! sier han og smiler bredt.

– Hvilken erfaring har du hvis noe er gått i stykker?

– En gang pumpet jeg opp hjulene på stolen min, og så sa det «kabang» fordi slangen hadde brettet seg. Dette skjedde en helg inne i leiligheten. Jeg ringte et akuttnummer, men siden jeg var inne og ikke ute, måtte jeg vente til over helgen. Neste arbeidsdag dro jeg til Asvo, og de ordnet det med en gang.

Den perioden hvor du venter på avgjørelse om vedtak, er vanskeligst i prosessen med hjelpemidler, synes Axel.

– Når du som i mitt tilfelle skal ha en rullestol uten noen spesiell diagnose som du vet gir deg rett til det du søker om, må du bare håpe – og skrive en veldig god søknad. Men når du først får hjelpemidlene, får du et helt nytt liv!

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 02/22.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.