Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Geir Jørgen Bekkevold
KRITISK: Geir Jørgen Bekkevold (KrF) er leder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. (Foto: Stortinget)

Bekkevold: – Jeg vil ta opp Malins sak med folkehelseminister Listhaug

En uheldig sammenblanding som setter et menneske i en svært vanskelig situasjon. Slik reagerer leder Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i Stortingets helse- og omsorgskomite på Handikapnytts sak om Malin Fredrikke Pedersen. Hun leier leilighet gjennom sin egen BPA-leverandør, og nå risikerer hun å bli hjemløs.

Av Stine Slettås Machlar
Publisert 16.09.2019 19:47

Tidligere i september skrev Handikapnytt om Malin Fredrikke Pedersen (25) som frykter hun blir uten bosted fordi hun må bytte leverandør av brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Pedersen har tjenesten BPA gjennom den private leverandøren Hav AS, og hun leier samtidig leilighet gjennom leverandørens morselskap, Havas AS.

Les saken her: MALIN LEIER BOLIG GJENNOM BPA-LEVERANDØREN – FRYKTER Å BLI HJEMLØS

En av dem som reagerer, er KrF-politiker Geir Jørgen Bekkevold. Han leder Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, som er den komiteen som behandler saker som berører BPA.

– Her har det vært en sammenblanding som er svært uheldig, og som har satt et menneske i en utrolig vanskelig situasjon, sier Bekkevold til Handikapnytt.

Her har det vært en sammenblanding som er svært uheldig, og som har satt et menneske i en utrolig vanskelig situasjon.

Helt feil med boligkobling

Bekkevold hadde ikke hørt om problemstillingen før Handikapnytt tok kontakt. Han innrømmer at Malins sak representerer en ny problemstilling.

– Det er første gangen jeg hører om dette når du presenterer det for meg. Derfor må jeg få litt tid til å se nærmere på hva vi eventuelt fra lovgivers side kan gjøre for å sikre at slike ting ikke skjer igjen, sier Bekkevold.

Samtidig er han helt klar på hva han synes om koblingen mellom BPA og bolig:

– Vi må jobbe politisk for at BPA skal være den tjenesten den egentlig er. Det er en tjeneste som skal tilbys den enkelte slik at man kan leve et normalt liv. Og så må man ikke knytte bolig til det. Dette blir helt feil og en forferdelig situasjon for de det gjelder, sier komitélederen.

Tar saken opp med statsråden

Bekkevold sier han i tillegg til å se på lovverket, selv vil gjøre eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (FrP) klar over saken. Det er hennes ministerpost som har ansvaret for brukerstyrt personlig assistanse.

– Jeg snakker jevnlig med folkehelseministeren siden Frp og KrF sitter i regjering sammen. Jeg vil høre med henne om hva hun tenker om en slik situasjon som dette. For det er helt urimelig at man skal bli satt i en så vanskelig situasjon bare fordi man har valgt en spesifikk privat leverandør.

Malin fotografert i sin egen leilighet.

UTSATT SITUASJON: Helse- og omsorgskomiteens leider, Geir Jørgen Bekkevold, kritiserer hvordan sammenkoblingen mellom bolig og BPA setter Malin Fredrikke Pedersen i en svært vanskelig situasjon. (Foto: Ivar Kvistum)

Bekkevold sikter blant annet til den «doble risikoen» man løper dersom leverandøren din mister konsesjon på å levere BPA-tjenesten i kommunen hvor du bor:

– Det vil alltid være slik at når man legger tjenester ut på anbud, slik som med BPA, vil noen kunne miste konsesjonen. Når det skjer, kan man vanligvis bare velge noen andre. Men når det i tillegg knyttes bolig til det, blir det utrolig kjipt. Så dette må vi se nærmere på så det ikke skjer igjen, gjentar Bekkevold.

– Vondt å høre

Han håper nå at Malin kan få hjelp av Nittedal kommune der hun bor.

– Malin situasjon er vond å høre om. Som om man ikke har nok bekymringer i fra før, skal man også måtte bekymre seg over dette. Jeg håper Malin får hjelp av Nittedal kommune sånn at hun slipper å uroe seg for fremtiden, sier Geir Jørgen Bekkevold.

Kjære leser 🙂
Handikapnytt.no er Norges eneste uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur.
Vil du støtte journalistikken vår, kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».
Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen

Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.