Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bente Rødner fotografert stående ved rullestolen sin.
HØY PRIS FOR BILLIG BILLETT: Bente Rødner advarer mot å kjøpe flybilletter gjennom Airngo. Hun fikk ikke svar på at alt var i orden med rullestolen før den dagen hun skulle reise hjem. (Foto: Georg Mathisen)

Bestilte assistanse på flyplassen – men Bente fikk ikke svar før turen var over

Reiseformidleren Airngo legger seg flate og beklager, men billige flybilletter på nett kan være en risikosport for rullestolbrukere. Det fikk Bente Rødner fra Oslo erfare.

Georg Mathisen
Publisert 23.10.2017 16:14

– Jeg advarer alle som trenger ekstrahjelp, mot å bruke Airngo, sier Bente Rødner.

Rødner har MS. Hun kan gå uten rullestolen, men det er begrenset hvor langt. Derfor er den sammenleggbare rullestolen alltid med, og hun ber om assistanse på flyplassen.

– Det er stort sett aldri noe problem, fastslår hun.

Bare autosvar

Ikke før hun skulle fra Oslo til Stockholm og bestilte reisen gjennom Airngo. Dette er ett av en lang rekke selskaper som formidler billige flybilletter på nett.

– Jeg sendte melding på skjemaet samme kveld om behovet for assistanse, med alle opplysninger som trengs, forteller hun.

Autosvar på både svensk og norsk kom med én gang, og siden ble det taust.

– Det var åtte dager til reisen. God tid for selskapet, sier Bente Rødner.

Hun purret flere ganger, men fikk ikke annet enn autosvar.

Møtte tidlig

– Jeg tok ikke sjansen på bare å møte opp. Jeg vet at det er mange ledd slike beskjeder skal gjennom, sier hun.

Derfor kom hun ekstra tidlig til Gardermoen for å være sikker på at rullestolen ble med på turen. Det løste seg heldigvis.

Men svaret fra Airngo derimot, kom ikke før den dagen hun skulle hjem.

– De beklaget sent svar og fortalte at de kunne se at rullestolen var med i bookingen. At den var det, var jo et resultat av at jeg hadde reist tidlig til flyplassen på utreisedagen, sier hun.

Har du fått med deg Handikapnytts reportasje om tilgjengeligheten på den nye terminalen på Oslo Lufthavn? Les den her: SÅ BRA ER TILGJENGELIGHETEN I GARDERMOENS NYE TERMINAL 2

Da hun kom hjem, klaget hun. Svaret kom til feil epostadresse. Airngo skyldte på at selskapet var på etterskudd etter mange eposter den siste måneden, fortalte om begrenset kundeservice og anbefalte å bruke et større reiseselskap, som for eksempel Ticket.

– Jeg klarer meg alltid, men jeg sier fra fordi jeg ikke ønsker at andre skal møte slike hindringer, sier Bente Rødner.

Beklager

Det er Ticket Feriereiser som eier Airngo. Markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket legger seg flat og beklager håndteringen.

Det er selvfølgelig ikke slik vi skal møte våre kunder.

– Det er selvfølgelig ikke slik vi skal møte våre kunder. Dessverre var vi for lavt bemannet en periode i sommer og klarte ikke å ta unna alle henvendelser i tide. I tillegg gjorde vi feil prioritering av hvilke mailer som skulle håndteres først, sier Andresen.

Hun beklager også måten det ble svart på da Rødner omsider fikk svar.

Billettformidlere

Airngo er et av en rekke reisebyråer som selger flybilletter og baserer seg på at både bestillingen og kundeservicen skal skje på nett.

Handikapnytt har kontaktet drøye 20 slike flyformidlere som opererer med norske bestillingssider. Jevnt over lover de at det ikke skal være noe problem å få assistanse eller å reise med rullestol.

– Passasjeren legger inn ønske om assistanse ved bestilling, på siden for personlig informasjon. Det bør gjøres omtrent en uke før utreise ved lengre reiser, men tiden varierer litt ut fra hvilket flyselskap det handler om, sier gruppesjef Lena Karlstam i Reisefeber.

– Rullestol pleier flyselskapet å kunne ordne på kort varsel, 24 timer, fastslår pressesjef Anna M. Löfgren hos Flightfinder.

Vær tidlig ute!

Andre sier det samme, selv om noen forlanger at alle henvendelser skal gjøres på engelsk. Löfgren tipser likevel om å prøve å bestille så tidlig som mulig, å være tydelig på hvilke behov du har og å være tidlig ute på flyplassen.

– Og noen ganger ber flyselskapene om ekstra opplysninger, som tar lenger tid, sier kundeansvarlig Johan Krantz i Etraveli, som står bak sider som Budjet, Gotogate, Seat24, Supersaver, Travelpartner og Travelstart.

Et annet tips kommer fra salgssjef Line Vestgård hos Kilroy:

– Kundene kan og bør kontakte flyselskapet direkte hvis noe oppstår under reisen. Det er flyselskapet som er utøvende arrangør og pliktig til å bistå og hjelpe kundene, sier hun, men understreker at Kilroy bistår så godt det lar seg gjøre innenfor åpningstidene.

Disse svarer ikke når vi spør

Mange av de drøyt 20 nettbaserte reisebyråene og flyformidlere som Handikapnytt kontaktet i forbindelse med denne saken, har ikke svart. Det kan derfor være grunn til å være skeptisk også til om de svarer på henvendelser om assistanse.

Dette gjelder Travellink, Opodo, Bravofly, Travelgenio, Tripmonster, Tripsta og Sembo.

Selskapene er varslet om at Handikapnytt kommer til å advare og fortelle at de ikke svarer på henvendelser, og har heller ikke svart på den henvendelsen.

Både Budjet, Gotogate, Seat24, Supersaver, Travelpartner, Travelstart, Kiwi.com, Flightfinder, Kilroy, Skytours, Tripair, Expedia og Reisefeber melder at assistanse og rullestol ikke skal være noe problem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.