Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to sammen i spisesalen, med sperrebånd og vannskader.
MATPROBLEMER: Spisesalen og kjøkkenet har fått hard medfart, må Rune Klevrud og Astrid Nyquist konstatere. (Alle foto: Georg Mathisen)

Dagen etter brannen på Beitostølen: Mindre skader enn fryktet på familiesenteret

Arbeidet med nybygget er allerede i gang igjen, mens ett annet bygg har fått røykskader og vannskader. Beitostølen Helsesportsenter tar sikte på delvis gjenåpning fra 12. juli.

Georg Mathisen
Publisert 15.06.2023 20:18

Alle brukerne på Beitostølen Helsesportsenter er sendt hjem etter brannen som brøt ut onsdag.

– Vi var 52 brukere og 74 ansatte som ble evakuert, forteller direktør Astrid Nyquist.

Bygger videre

Det var det nye familiesenteret som bygges på Beitostølen, som tok fyr onsdag formiddag.

Den eksakte brannårsaken er ikke klar ennå, men brannen startet i forbindelse med taktekking på det nye bygget.

Etter planen skal det åpne i november, og byggearbeidene var allerede i gang igjen torsdag.

– Vi trodde det var nybygget som kom til å få de største skadene, men det ble nestet ikke skadet. Men nybygget var bygd sammen med et annet bygg, fra 2011, og det er dette bygget som har fått det, forteller Rune Klevrud.

Han er økonomisjef og assisterende direktør på senteret.

Bilde av brannskadene på taket.

TAK: Brannen startet på taket på nybygget og spredte seg hit til nabobygget.

SLUKKING: Vannet som ble brukt til å slukke brannen, har rent nedover veggene, og det er uvisst hvordan det ser ut med strøm og tekniske installasjoner inni veggene.

Kjøkken og spisesal

Klevrud omtaler bygget fra 2011 som det største «produksjonslokalet» på Beitostølen Helsesportsenter. Der ligger kjøkkenet, og der ligger spisesalen hvor det serveres fire måltider om dagen.

I tillegg ligger de nyeste og best tilpassede overnattingsrommene der og i nabobygget fra 2017.

Foreløpig kan ikke Nyquist eller Klevrud si så mye om hva som må gjøres fremover. De må få oversikt over skadene og snakke med forsikringsselskapet.

Senteret har forsikret bygningene og forsikringen mot driftsavbrudd i samme selskap.

– Forsikringsselskapet kom inn allerede før det var ferdigslukket og sto på for å redde mest mulig, forteller Astrid Nyquist.

Hun er imponert over restverdiredningen til forsikringsselskapet, men også over den profesjonelle innsatsen til Valdres brann- og redningstjeneste. Dessuten stilte lokalbefolkningen og lokalt næringsliv raskt opp med hjelp.

Bilde av nybyggets fasade.

I GANG IGJEN: Arbeidet på nybygget kom raskt i gang igjen.

Færre enn vanlig

– Heldigvis hadde vi 40 færre på senteret da brannen brøt ut enn vi kunne ha hatt. Vi hadde bytte der mange reiste tirsdag og nye skulle komme onsdag, forteller de to.

Før senteret åpner igjen, må ledelsen ha skikkelig oversikt over skadeomfanget.

– I og med at hele kjøkkenet og spisesalen er ødelagt, så er det det som stopper oss. Og selvfølgelig at vi må områ oss og rydde unna, sier Nyquist.

Gjenåpner gradvis

– Når vi åpner igjen, blir det som etter pandemien. Vi begynner med én gruppe og ser om det fungerer. Vi har fem grupper her til enhver tid: én voksen, én med unge voksne og tre med barn. Jeg tipper vi begynner med de unge voksne, som er en stor prioritet for oss om sommeren mens det er skoleferie.

Senteret regner med at det skal gå greit å få til serveringen igjen selv om spisesalen er skadet. Problemet er at brukerne på helsesportsenteret har litt andre behov for mat enn gjestene på et hotell.

Detaljfoto av bordben som er satt oppå en isoporkloss for å komme opp fra gulvet.

HEVET: Senger og andre møbler ble hevet opp fra gulvet for ikke å få vannskader.

Sårbare brukere

– Hadde vi bare kunnet bestille mat, kunne vi kommet i gang raskere. Men over halvparten av brukerne her har allergier, dietter og spesialmat. Turistnæringen har allerede henvendt seg til oss og vil hjelpe til med kjøkken for folkene våre, og kjøkkenpersonalet sier at de kan sette opp mattelt eller feltkjøkken, forteller hun.

Dessuten er det viktig å finne ut hva røyk og vann har ført til både av lukt og av ødeleggelser på det elektriske anlegget.

– Nå som vi har fått hjem alle brukerne og alle folkene har det bra, kan vi begynne med de døde materialene, sier Nyquist.

– En del av målgruppen vår er ekstra sårbar for dårlig luft. Det verste vi kan gjøre, er å utsette brukerne for ett eller annet som ikke er bra. Når de er her, skal de ha utbytte av oppholdet – de er ikke her på oppbevaring! erklærer hun.

Nyquist foran hovedinngangen som er sperret med politibånd.

EN MÅNED: Astrid Nyquist og Beitostølen helsesportsenter tar sikte på å åpne igjen 12. juli.

12. juli

Det nye familiehuset skal åpne i november. Det er godt mulig at tidsplanen kan holde og at åpningen kan skje som planlagt.

Siden brannen har mange brukere henvendt seg til helsesportsenteret, og direktøren oppfordrer dem som trenger svar, til å ta kontakt.

– Vi får bare bemanne telefonene. Det er mye bedre å få førstehåndsinformasjon, sier Nyquist.

Torsdag kveld slår senteret fast at det tas sikte på delvis gjenåpning fra 12. juli, men at det vil ta lang tid før det er i ordinær drift igjen.

Gruppene som skulle kommet 21. juni, 28. juni og 5. juli, avlyses.

– Det blir ingen vanlig sommer på helsesportsenteret, sier Astrid Nyquist.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.