Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Brandvik fotografert mellom kameraer og kabler.
PUH ... : Det gikk bra, men forbundsleder Tove Linnea Brandvik innser at mye går tapt med et digitalt landsmøte. (Foto: Ivar Kvistum)

– Det gikk så bra som det kunne gå

Forbundsleder Tove Linne Brandvik puster lettet ut etter et vellykket digitalt landsmøte i Handikapforbundet. Men hun håper det aldri skjer igjen.

Ivar Kvistum
Publisert 08.06.2021 10:12

Landsmøtet hvert andre år er Norges Handikapforbunds øverste organ.

For første gang foregikk møtet helt og holdent digitalt sist helg.

Dirigentbordet var satt opp i rommet som vanligvis gjør tjeneste som kantine for administrasjonen på Galleri Oslo.

Kameraer, lyskastere, kabler og dataskjermer hadde erstattet den fullsatte landsmøtesalen.

Og delegatene, de satt foran skjermene hjemme eller i mindre grupper på møterom rundt om i landet.

Opplevelse av landsmøte

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik konstaterer at det meste gikk bra med gjennomføringen. Og det var det ingen som hadde tatt som en selvfølge.

– På forhånd hadde vi tenkt på alle mulige scenarier som kunne gå galt, forteller hun og ramser opp sannsynlige og mindre sannsynlige snublekabler.

På forhånd hadde vi tenkt på alle mulige scenarier som kunne gå galt.

Men usikkerheten handlet om mer enn teknikk og teknologi:

– Det store spørsmålet var om delegatene ville få en opplevelse av at de virkelig er på et landsmøte. Her slapp ikke usikkerheten taket før vi kom i gang med debattene, delegatene kom på og vi fikk meldinger underveis om at det fungerte godt, sier hun, og legger til:

– Det gikk bra takket være en fantastisk dyktig stab som har jobbet med å finne de beste systemene og planlegge godt. Og takket være landsmøtedelegatene selv som ville få dette til å fungere.

Mistet møteplasser

Men samtidig var det klart for både Brandvik og andre at mye også går tapt når skjermer erstatter fysiske møter.

– Selv om fikk så mye ut av det som vi maktet, mistet vi også mye. Det blir ingen pauseprat, ingen «takk for sist», ingen «hei, du er ny!» Heldigvis har vi den fordelen at mange kjenner hverandre fra før, sier forbundslederen.

Den digitale formen gjør også noe med selve møtet, mener hun.

– Nikk og smil. Foroverlente eller bakoverlente delegater på stolene. Alt det non-verbale som forteller noe om reaksjoner og utvikling i møtet er borte. Da får man mindre dynamikk, sier Brandvik.

På den annen side er den digitale arenaen utjevnende for personer som uansett møteform er avskåret fra å lese non-verbalt språk, mener Brandvik. Og forskjellen på den usikre førstereisdelegaten og den rutinerte nettverksbyggeren med 15 landsmøter på merittlista blir kanskje mindre.

Selv om det gikk bra å arrangere digitalt landsmøte, håper likevel forbundslederen at det blir med den ene gangen.

Tydelig oppdrag

Den største enkeltsaken på landsmøtet handlet om den interne omorganiseringen av hvordan NHFs ni regioner skal finansieres.

Les mer: UDRAMATISK LANDSMØTE MOT ET DRAMATISK BAKTEPPE

– Vi fikk vedtak med tydelige styringssignaler som er gode å jobbe innenfor. Landsmøtet ga oss et klart og tydelig oppdrag som ikke spriker, mener Brandvik.

Landsmøtet ga oss et klart og tydelig oppdrag som ikke spriker.

– Men samtidig fører ikke en ny finansieringsmodell i seg selv til en eneste krone mer i kassa. Så hva blir neste skritt for det nye sentralstyret?

– Nå skal vi starte med at det nye sentralstyret går gjennom hele organisasjonen for å se hvordan alt henger sammen. Når du skrur på noe ett sted, får det konsekvenser et annet sted.

Ørstavik på en storskjerm. Person i elektrisk rullestol med ryggen til uskarpt i forgrunnen.

FJERNSYN: I Asker satt delegasjonen fra NHF Øst i et møterom og fulgte landsmøtet på storskjerm. Her er det generalsekretær Sunniva Ørstavik som holder et innlegg. (Foto: Ivar Kvistum)

Mangfold – mer enn kjønn

Valgene befestet en sterk kvinnedominans i Norges Handikapforbunds styrende organer: Både forbundsleder og nestleder, samt hele ledergruppa i administrasjonen er kvinner.

Blant sentralstyrets 15 medlemmer og varamedlemmer er det fem menn. I tillegg har valgkomiteen fått kvinnelig leder, og det er bare én mann på de fem faste plassene, mens fordelingen er motsatt blant vararepresentantene.

– Hadde denne kjønnssammensetningen vært motsatt, ville det blitt ramaskrik. Nå ble det overhodet ikke nevnt. Hva tenker du om sammensetningen?

– Først og fremst vil jeg understreke at landsmøtet er suverent når det gjelder hvem som skal velges til ulikeposisjoner. Jeg ønsker meg mer representativitet i de styrende organer. Det handler ikke bare om kjønn, selv om det også er viktig. Jeg tenker også på alder, etnisitet, seksuell orientering og alle de andre mangfoldsbegrepene som vi har et ansvar for å ta inn på alle nivåer, svarer Brandvik.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.