Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Arne Øvrebø står utenfor Drammenshallen og ønsker velkommen in med en gest.
VELKOMMEN: Arne Øvrebø, leder i foreningen Hjelpemiddelmessen Sør-Øst, foran Drammenshallen, ett av fem steder som i mai huser Hjelpemiddelmessen Sør-Øst. (Foto: Ivar Kvistum)

– Fantastisk å komme i gang med hjelpemiddelmesser igjen

Etter to år med ufrivillig pandemipause, kan Arne Øvrebø endelig ønske velkommen til Hjelpemiddelmessen Sør-Øst.

Ivar Kvistum
Publisert 28.04.2022 10:06

– Det føles fantastisk godt å komme i gang igjen, sier Arne Øvrebø.

Han er leder i foreningen Hjelpemiddelmessen Sør-Øst, som i mai endelig kan ønske besøkende og utstillere velkommen til messe på fem steder på Sør- og Østlandet.

En ivrig gruppe frivillige fra ulike firmaer, i tillegg til foreningens eget styre, er godt forberedt.

Øvrebø legger ikke skjul på at det har vært to vanskelige år for en arrangør av publikumsmesser.

– I 2020 hadde vi alt klart da Norge ble stengt ned i mars. Det ble full bråstopp. I 2021 kom vi ikke engang så langt at vi fikk sendt ut innbydelser til utstillerne, forteller han.

Vallhall i år

Men i år er det altså klart for hjelpemiddelmesser på Sør- og Østlandet igjen. Først ut er Sørlandshallen i Kristiansand tirsdag 3. mai. Det fortsetter i Skien Fritidspark og Drammenshallen de to påfølgende dagene. 9. mai står Oslo for tur, og dagen etter rundes sesongen av i Kongstenhallen i Fredrikstad.

Øvrebø ber folk i hovedstaden merke seg at årets messe i Oslo for første gang finner sted i Vallhall Arena ved Valle Hovin. Årsaken er at Ekeberghallen – der messen vanligvis holder hus – fortsatt er under ombygging.

Hjelpemiddelmessen Sør-Øst
  • Sørlandshallen, Kristiansand, tirsdag 3. mai.
  • Skien Fritidspark, Skien, onsdag 4. mai.
  • Drammenshallen, Drammen, torsdag 5. mai.
  • Valhall Arena, Oslo, mandag 9. mai.
  • Kongstenhallen, Fredrikstad, tirsdag 10. mai.
  • Åpningstiden er fra kl. 10.00 til 15.00 alle steder og alle dager.

Tips og ideer

Basert på erfaring og forventning regner Arne Øvrebø med at cirka 2500 besøkende finner veien til messene, altså 500 besøkende i snitt per messe. Både allmennhet og fagpersoner er ventet inn dørene.

– Hit kan du komme for å få tips og ideer, og ikke minst prøve ulike hjelpemidler. For mange er et messebesøk første steg i prosessen med å skaffe seg et hjelpemiddel, sier Øvrebø.

For mange er et messebesøk første steg i prosessen med å skaffe seg et hjelpemiddel.

Mange besøkende kommer alene, men noen kommer også i følge med en ergoterapeut. Og noen kommer på vegne av andre.

– Det kan være med tanke på et familiemedlem i 80-årene som kan ha fått behov for ett eller flere hjelpemidler. Bare det å finne ut av hva som finnes tilgjengelig, kan gi ideer til løsninger på hverdagsproblemer, sier Øvrebø.

Det er gratis inngang til alle messene, og det er enkel servering som heller ikke koster noe.

Nytt på avtale

Cirka 65 utstillere deltar på årets hjelpemiddelmesser, og de aller fleste av dem vil være å finne alle de fem stedene. For leverandørene er messene en viktig arena, forklarer Arne Øvrebø.

– Messene gir hjelpemiddelbransjen en anledning til uformell kontakt med publikum. De er særlig opptatt av å vise fram produkter som er nye på avtale med Nav og dermed tilgjengelige hos hjelpemiddelsentralene.

På messene er det en overvekt av hjelpemidler for bevegelseshemmede. Men det er også leverandører til stede som viser elektroniske produkter for kommunikasjon. Besøkende kan også treffe regionale representanter fra Nav hjelpemiddelsentral, og bli kjent med ulike organisasjoner av funksjonshemmede.

Mer åpenhet

Arne Øvrebø er selv en bransjeveteran som har arbeidet med hjelpemidler siden 1986. De siste 10–12 årene har han hatt ansvar for messene. Det begynte i Drammensdistriktet, men de senere årene er virksomheten utvidet til flere byer i regionen. Øvrebø har sett store forandringer siden han startet opp, ikke minst i holdningene til tekniske hjelpemidler både blant funksjonshemmede selv og i samfunnet generelt.

– Du ser langt flere bruke hjelpemidler ute i det offentlige rom i dag enn da jeg begynte i bransjen. Folk har heldigvis lettere for å ta hjelpemidler i bruk, men fortsatt lever holdninger som gjør at terskelen for noen er unødvendig høy, sier han.

Du ser langt flere bruke hjelpemidler ute i det offentlige rom i dag enn da jeg begynte i bransjen.

Øvrebø håper den positive utviklingen med mer åpenhet fortsetter, rett og slett fordi tekniske hjelpemidler er med på å gi folk et bedre liv med mer deltakelse og aktivitet.

Stadig bedre hjelpemidler

Men det er ikke bare holdningene som har endret seg på 35 år. Også hjelpemidlene selv har tatt store skritt framover, på flere områder.

– For eksempel lages rullestoler av helt andre materialer i dag. På 80-tallet var det vanlig med stål. Det gjorde stolene tunge og vanskelige å bruke. Nå har vi mye lettere materialer, som karbon, aluminium og titan. Mulighetene for å tilpasse hjelpemidlene til den enkelte er dessuten blitt mye større. Den elektroniske utviklingen har også åpnet helt nye muligheter, ikke minst på kommunikasjonsområdet, sier Arne Øvrebø.

På Hjelpemiddelmessen Sør-Øst vil også Handikapnytt være til stede med en egen stand. Få med deg et gratis eksemplar av vårt rykende ferske hjelpemiddelmagasin, og slå gjerne av en prat med redaktøren.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.