Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

NYGIFT: Katelyn Garbin og Mathilde Falck giftet seg 26. mai, men får ikke lov av Bærum kommune til å flytte sammen.

Gikk i Stolthetsparaden for å kunne flytte sammen med kona

Katelyn og Mathilde er nygifte og stormforelsket. Men de kan ikke bo sammen, slik de fleste ektepar ser som en selvfølge. – Jeg synes det er veldig rart, men det er reglene til kommunen som er sånn, sier Katelyn. SE STORT BILDEGALLERI FRA STOLTHETSPARADEN.


Stolthetsparaden handler om store og tunge politiske saker om at CRPD skal innlemmes i norsk lov, og at staten skal overta ansvar for BPA.

Men det handler også om at alle mennesker, også de som har funksjonsnedsettelser, skal få lov til å bo hvor de vil og med hvem de vil.

Katelyn Garbin er denne våren aktuell i TV-serien «Cammo» på NRK, og godt vant med oppmerksomhet både fra media og folk flest.

Lørdag holdt hun sin aller første appell fra scenen under Stolthetsparaden på Universitetsplassen i Oslo.

Vil bestemme selv

– Nå var tiden inne. Jeg vil ha frihet til å leve mitt som jeg vil, som alle andre. Jeg er nygift, men får ikke lov til å bo sammen med kona mi, fordi kommunen ikke har tilrettelagt for det. Jeg har opp gjennom livet fulgt mine søsken, og sett hvilke muligheter de har. Jeg har også mange drømmer, og burde ha de samme mulighetene, sa Katelyn fra scenen, til stor applaus fra de mange hundre fremmøtte.

Jeg vil ha frihet til å leve mitt som jeg vil, som alle andre. Jeg er nygift, men får ikke lov til å bo sammen med kona mi, fordi kommunen ikke har tilrettelagt for det.

For de fleste er det en selvfølge å få lov til å flytte sammen med sin egen kjæreste eller ektefelle. For Katelyn og kona Mathilde Falck er det ikke sånn.

– Hun overnatter en del hos meg, og det er veldig hyggelig. Men vi ville helst bodd sammen hele tiden, sier Katelyn.

For paret var det første gang de deltok på Stolthetsparaden, der de hadde selskap av mange andre funksjonshemmede med og uten rullestol, assistenter, politikere, familiemedlemmer og sympatisører.

De fleste hadde fargerike T-skjorter med påskriften «Stolt, sterk, synlig», og parolene handlet for det meste om retten til å bestemme over sitt eget liv.

Saken fortsetter under bildegalleriet. (Klikk på bildene for å forstørre.)

Stolte, ikke flaue

Ellen Fossheim Johansen er en av dem som er godt vant med å gå i demonstrasjonstog, og som faktisk har fått tre sivil ulydighets-dommer i «karrieren».

– Mange funksjonshemmede er flaue over sin egen kropp, over å være synlige. Jeg er ikke flau, jeg er stolt. Og jeg tror på sivil ulydighet som kampmiddel. Uten sivil ulydighet hadde vi ikke oppnådd de rettighetene vi har i dag, men det er langt igjen til likestilling, sier hun.

Hun hadde følge med Remi Johansen, som også er veldig opptatt av at BPA må bli statlig finansiert og administreres av Nav

– Sånn som det er nå er det stor forskjell på hvilken kommune du bor i. Jeg bor på Gjøvik, her fungerer BPA godt. Men på andre siden av Mjøsa, i Ringsaker, er det nesten umulig å få BPA, sier han.

– BPA kan sammenlignes med full barnehagedekning, mener Ellen, som jobber med BPA i Uloba.

Gruppebilde på Universitetsplassen.

DRO FRA LANDSMØTET: Norges Handikapforbund har landsmøte i helgen, og tok en pause i forhandlingene for å delta i Stolthetsparaden. Fra venstre: Merethe Jacobsen, Kjell og Alvild Iversen, Franck Tore Larsen, Annette Jensen, Amanda Dybendal, forbundsleder Tove Linnea Brandvik, Ingjerd Svenning, Bianca Løkkeberg og generalsekretær Bjarne Kristoffersen.

ERFARNE DEMONSTRANTER: Ellen Fossheim Johansen og Remi Johansen har deltatt i Stolthetsparaden helt siden starten, og vil fortsette å slåss for CRPD og BPA-saken så lenge det er nødvendig.

– Må bruke kreftene på å slåss mot systemet

Mens fengende korpsmusikk ljomer ut over Universitetsplassen, er det god stemning blant et knippe trøndere som har tatt turen til Oslo for å gå i tog på Karl Johan. De forteller at de synes det er rørende å se så mange funksjonshemmede og andre som kjemper for saken, samlet på ett sted.

For det er lettere å være synlige når de er mange sammen:

– Jeg har en usynlig funksjonsnedsettelse, og opplever at jeg må bruke de små kreftene jeg har, på å slåss med systemet. Det er å skrive søknader, gå i møter, klage, og så videre. Det hadde vært så mye bedre hvis jeg og andre funksjonshemmede heller kunne bruke kreftene på å leve livene våre, sier  Daniela Gutierrez, som er aktiv i Trøndelag NHFU.

– Vi er jo egentlig ikke så veldig annerledes enn andre, legger Pia Istad til.

– Funksjonshemmede er den største og mest diskriminerte minoriteten i Norge. Derfor er det ekstremt viktig at vi er her, og vi er synlige, sier Daniela.

Les også: LIKESTILLINGSOMBUDET: NORGE BRYTER CRPD

GOD STEMNING: Fra venstre «Trøndelagsbenken»: Pia Istad, Ingrid Bjørnstad, Daniela Gutierrez og Tina Marita Rønning.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.