Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Politikerne poserer ved el-sparkesykler på gaten.
SPARKER I GANG LOVPROSESSEN: Kommunalkomiteens medlemmer (fra venstre): Stein Erik Lauvås (Ap), Heidi Greni (Sp), Olemic Thommessen (H) og Karin Andersen (SV) går sammen om å gi kommunene lovhjemmel til å regulere el-sparkesykkelutleie. Thorild Brandsdal (KrF) var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Stortinget)

Gir kommunene styring på sparkesyklene

Denne våren får kommunene nye verktøy for å rydde opp i sparkesykkel-kaoset. Det sørger flertallet i Stortingets kommunalkomite for.

Ivar Kvistum
Publisert 28.04.2021 12:16

I Oslo og andre store norske byer har store mengder elektriske sparkesykler for utleie skapt masse ulempe og regelrett fare for bevegelseshemmede og synshemmede. Utleiebransjen har vokst vilt.

Parkerte sykler som blokkerer fortau og inngangspartier og synshemmede som blir påkjørt eller som snubler i feilparkerte sykler er noen av sakene som har gått igjen.

Gir kommunene lovhjemmel

Kommunene har etterlyst lovhjemmel for å regulere utleiemarkedet av el-sparkesykler.

Og snart skal de få de verktøyene de ønsker seg.

Leder for kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Karin Andersen (SV), opplyser til Handikapnytt at det vil bli fremmet et lovforslag som gir kommunene mulighet til å regulere både utleie og bruk av el-sparkesykler.

Alle partiene i komiteen – unntatt Fremskrittspartiet – står samlet bak forslaget. 

– Som lovgiver er vi opptatt av å gi kommunene hjemmel til å regulere dette området. Flere kommuner har vært usikre på om de har hatt den muligheten, og derfor har de vegret seg, forklarer Karin Andersen.

Apropos førerhundens dag

Hun viser til flere tilfeller av at elektriske sparkesykler skaper hindringer og direkte fare, ikke minst for bevegelseshemmede og synshemmede.

I dag er det førerhundens dag. Det er en fin anledning til å kunngjøre en slik nyhet. Dette er en sak som er viktig for flere enn Blindeforbundets medlemmer, sier hun.

I dag er det faktisk førerhundens dag. Det er en fin anledning til å kunngjøre en slik nyhet.

Les også: RULLESTOLBRUKER STENGT INNE I SITT EGET HJEM AV ELEKTRISK SPARKESYKKEL

Det må bli orden!

Komiteens medlemmer fra SV, Ap, Sp, Høyre og KrF ønsker ekspressbehandling av forslaget, slik at kommunene får lovhjemmelen de trenger allerede denne sommersesongen.

– Det skal gå unna og bli vedtatt i Stortinget denne våren, sier Andersen.

Hun understreker at hun ikke er motstander av elektriske sparkesykler som sådan, men at utleie og bruk trenger å foregå i ordnede former.

– Det ser jo gøy ut, men det må bli orden, sier hun.

Samtidig har samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) varslet gjennom et oppslag i NRK at han straks vil komme med en forskrift som regulerer selve bruken av el-sparkesykler, altså trafikkregler for hvor de kan kjøre, hvor de kan parkeres, og så videre.

Det ser jo gøy ut, men det må bli orden.

Veldig gledelig

Leder for samferdselsnettverket i Norges Handikapforbund Magnhild Sørbotten er svært glad for nyheten fra kommunal- og forvaltningskomiteen.

– Dette er veldig gledelig og klart etterspurt fra funksjonshemmedes organisasjoner, sier hun.

– Nå forventer vi at kommunene følger raskt opp, slik at de ikke bruker hele sommeren på å tenke på hvordan den kan bli levelige forhold for gående, og særlig funksjonshemmede, på fortauene.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.