Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av stortingsbygningen.
AAP-DEBATT: Opposisjonen beskyldte regjeringen for å ha skapt en fattigdomsfelle med endringene i ordningen med arbeidsavklaringspenger. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Hardkjør i Stortinget om AAP

To forslag om å reversere innstrammingene i arbeidsavklaringspenger (AAP-ordningen) ble som ventet nedstemt i Stortinget. Men opposisjonen lover å fortsette kampen.

Handikapnytt
Publisert 23.05.2019 20:46

(NTB-Bibiana Piene:) Det ble et hardkjør mot regjeringen og særlig KrF da ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP) ble behandlet i Stortinget torsdag.

Der lå to forslag fra henholdsvis SV og Arbeiderpartiet på bordet om å reversere regjeringens omstridte innstramminger i AAP-ordningen, blant annet kutt i lengden fra fire til tre år og trangere nåløye for forlengelser.

Innstrammingene har blant annet ført til at over 17.000 ifølge Nav har mistet stønaden. Mange er blitt skjøvet over på sosialhjelp, men for å få slik hjelp, må man først kvitte seg med eiendeler som hus og bil.

– Fattigdomsfelle

I Stortinget tok opposisjonen i bruk storslegga mot innstrammingene og konsekvensene av dem. En rekke enkeltskjebner, der folk har blitt skjøvet ut av ordningen før de verken er blitt friskmeldt eller godkjent for uføretrygd, er blitt kjent gjennom mediene den siste tiden.

– Det går over min fatteevne at ønsket om at ingen skal gå lenge på AAP fører til at folk blir sittende fast på sosialhjelp. Mer fattigdom gjør ingen friske, konstaterte SV-leder Audun Lysbakken.

– Folk blir kastet ut fordi de har sykdommer som det tar lang til å behandle. Men denne politikken gjør folk enda sykere og fører dem enda lenger bort fra arbeidsmarkedet, sa Aps Eigil Knutsen, som minnet regjeringen om fjellvettregelen «vend i tide, det er ingen skam å snu».

Arbeidsavklaringspenger
  • AAP er en ordning for folk som har mindre enn 50 prosent arbeidsevne på grunn av sykdom eller skade. I løpet av avklaringstiden skal de enten bli friskmeldt eller komme over på uføretrygd.
  • Som hovedregel kan man ikke få AAP i mer enn tre år. Perioden kan forlenges med inntil to år i særlige tilfeller.
  • Ved utgangen av 1. kvartal 2019 mottok 122.800 personer arbeidsavklaringspenger.
  • Ifølge Nav ble antallet personer på AAP redusert med nesten 17.000 personer i fjor. Nav har ikke oversikt over hvor mange av disse som var ferdig avklart før de falt ut.
  • Omleggingen av AAP-ordningen startet i 2016 med et rundskriv til Arbeids- og velferdsdirektoratet om å stramme inn på ordningenes varighet og strengere føringer på forlengelse av ytelsen.
  • I 2017 vedtok Stortinget å kutte perioden med AAP fra fire til tre år, samt å stramme inn på vilkårene for å få utvidet perioden. Endringene trådte i kraft 1. januar 2018.
  • (Kilder: Nav, AAP-undersøkelsen 2019)

– Dette er ikke en opprydding, men en utrensking, fastslo Ap-kollega Arild Grande, som lovet å føre kampen videre.

KrF-kritikk

Flere av opposisjonspartiene kom med til dels hard kritikk av KrF, som har snudd i saken etter at partiet kom i regjering. Aller lengst gikk Rødts Bjørnar Moxnes.

– Nå er KrF blitt en dørmatte for Høyre, Frp og Venstres brutale og usosiale politikk, sa han.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) forsvarer på sin side innstrammingene med at innsatsen nå er blitt mer målrettet.

– Vi stiller strengere krav til Nav om tettere oppfølging, sa hun og viste til en lang rekke andre tiltak, som inkluderingsdugnaden og aktivitetsplikt for ungdom, som regjeringen har iverksatt.

– Summen av dette vil hjelpe folk som er i ferd med å falle ut av arbeidslivet, sa statsråden.

Fortviler

Fra galleriet fulgte et knippe aktivister den flere timer lange debatten.

– Vi er fortvilet. Alt er blitt mye, mye verre siden i fjor, sier Elisabeth Thoresen, som er frontfigur for gruppa Aksjon for AAP-endringer. Onsdag gjennomførte gruppa en demonstrasjon i Oslo.

Hun peker på at mange som gå på AAP har diagnoser som det kan ta mer enn tre år å stille og enda lenger tid å behandle.

– Nå faller de ut etter tre år. Da har de ingen ting. For å få uføretrygd må man være inne i ordningen, men regjeringen har innført en karenstid på ett år, påpeker Thoresen.

– Jeg frykter hva følgene av dette blir. Vi ser at folk begynner å gi opp, sier hun.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.