Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av eldre mann som barberer seg på badet.
SKAPER PROBLEMER: Uhensiktsmessige bad tvinger eldre ut av egen bolig og skaper merkostnader for hjemmetjenestene, viser ny rapport. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Hjemmetjenesten har trøbbel med trange bad

Hjemmetjenesten i norske kommuner sliter med at eldre har dårlig tilgjengelighet på badet, ifølge ny rapport. – Dette viser at vi hadde rett da vi protesterte mot å svekke boligkravene, påpeker Handikapforbundets leder, Arne Lein.

Ivar Kvistum
Publisert 27.08.2018 21:28

35 prosent av boligene som hjemmetjenesten besøker, har fysiske hindre som påvirker ressursbruken i helse- og omsorgssektoren.

Det kommer fram i den nye rapporten «Et godt bad forlenger livet (i egen bolig)», utført av Vista Analyse og Agenda Kaupang.

Ifølge rapporten kunne bedre utforming utsette flyttebehovet i 21 prosent av de nybygde boligene, slik hjemmetjenesten vurderer det.

I eldre boliger er utslagene naturlig nok enda større.

Dette er første gang Kommunal- og moderniseringsdepartementet innhenter systematisk og grundig informasjon om hvordan hjemmetjenesten ser på norske boliger.

Det er samlet inn erfaringer basert på besøk i om lag 4400 boliger.

– Gode bad og terskelfrie dører gjør at flere eldre kan bo hjemme og leve aktive liv, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H), i en pressemelding.

Svekket kravene

Men fra flere hold blir det nå vist til at Mælands forgjenger i statsrådstolen, Jan Tore Sanner (H), selv sørget for å redusere kravene til tilgjengelighet i nye boliger.

Dette til tross sterke protester fra blant annet funksjonshemmedes organisasjoner og opposisjonen på Stortinget.

Les også: KAMPEN OM SNUSIRKELEN ER TAPT

– De verdiene som vi holdt fram i debatten om den nye byggforskriften, får nå Monica Mæland merke at ikke er på plass, sier forbundsleder i Handikapforbundet, Arne Lein.

De verdiene som vi holdt fram i debatten om den nye byggforskriften, får nå Monica Mæland merke at ikke er på plass.

Han er helt enig med statsråden i at god og tilgjengelig boligstandard gjør at flere eldre kan bli boende lenger hjemme.

– Men i lys av dette er det jo forunderlig at regjeringen hun selv er en del av, sørget for å svekke kravene i Tek17.

Privat ansvar

I den nye byggforskriften ble blant annet kravene til snuareal for rullestoler redusert fra en sirkel på 150 centimeter i diameter, til et omstridt rektangel på 130 x 180 centimeter.

Begrunnelsen for «forenklingene» i byggforskriften var særlig å byggekostnadene.

Mæland påpeker i pressemeldingen at «bolig i hovedsak er et privat ansvar» og at den enkelte kan gjøre mye for at den skal fungere bedre. Men Arne Lein mener dette er en ansvarsfraskrivelse.

– Kompensasjon for nedsatt funksjonsevne er et offentlig ansvar. Nå må regjeringen slutte å overføre kostnader til enkeltpersoner på denne måten, sier han.

Innmari synd

Det er ikke bare Lein som føler behov for å minne Mæland på at regjeringens grep med byggforskriften.

«Så fint at regjeringen har skjønt at god universell utforming er viktig for å kunne bo hjemme. Det er bare så innmari synd at Helse- og omsorgsdepartementet ikke snakker med Kommunal- og moderniseringsdepartementet før de innfører svekkede standarder i Tek 17», skriver Unge funksjonshemmedes generalsekretær Synne Lerhol på Twitter.

I pressemeldingen skriver Monica Mæland at det er økt etterspørsel etter både tilskudd til heis og tilpasning fra Husbanken.

– Det er positivt at både kommuner og boligselskaper ser verdien av disse ordningene, og at mange gode tiltak på denne måten kan gjennomføres, uttaler hun.

Stortingsrepresentant Karin Andersen kommenterer dette slik på Twitter:

«Regjeringen har kuttet mye i tilskuddet til heis i eksisterende boligmasse også. Det er så feil, for mange som kunne bodd hjemme mye lenger, må flytte når helsa svikter og det mangler heis.»

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.