Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Oskar Eikeseth.
TAR AVSTAND: Oskar Eikeseth leder Høyres handikappolitiske utvalg. Han presiserer at spesialskoler ikke er et virkemiddel mot hatkriminalitet. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Høyre-kollega tar avstand fra uttalelser om spesialskoler

Hatprat og hatkriminalitet bekjempes ikke gjennom å sende elever med nedsatt funksjonsevne på spesialskoler. Det understreker leder i HøyreFUNK, Oskar Eikeseth.

Av Ivar Kvistum
Publisert 02.04.2019 12:18

Det skapte sterke reaksjoner da 1. nestleder i Oslo Unge Høyre, Hassan Nawaz, foreslo å satse på flere spesialskoler som et tiltak mot hatkriminalitet rettet mot funksjonshemmede.

Les saken her: UNGE HØYRE-TOPP: – VI MÅ BYGGE FLERE SPESIALSKOLER

Foranledningen er saken om Amir Hashani som har anmeldt to tilfeller av trusler og trakassering, og som nå har fått voldsalarm.

Les mer: AMIR HAR FÅTT VOLDSALARM ETTER NYE TRUSLER

Ingen løsning

På Handikapnytts Facebook-side og andre steder i sosiale medier har mange tatt avstand fra uttalelsene.

– Hat kan ikke løses ved å isolere den som er utsatt, men ved å endre holdninger og verne den utsatte, skriver for eksempel SVs stortingsrepresentant Karin Andersen på Twitter.

Høyres stortingsrepresentant Erlend Larsen konstaterer på Facebook:

– Han har ikke støtte i Høyre, ei heller blant andre funksjonshemmede i Høyre.

Dum kommentar

Oskar Eikeseth leder Høyres eget handikappolitiske utvalg, HøyreFUNK, der også Hassan Nawaz er med. Eikeseth at han tar avstand fra uttalelsene som Nawaz kom med i intervjuet med Handikapnytt.

– Jeg har snakket med Hassan. Han angrer veldig på uttalelsen og sier han ikke står inne for den. Det var en dum kommentar som aldri burde vært sagt, påpeker Eikeseth.

Det var en dum kommentar som aldri burde vært sagt.

Eikeseth sier at uttalelsene om spesialskoler ikke vil få noen konsekvenser for Hassan Nawaz’ tilknytning til HøyreFUNK.

– Nei, det får ingen følger for ham siden han ikke står inne for det han sa. Men når det er sagt, er det ingen tvil om at uttalelsene var problematiske, sier Oskar Eikeseth.

Hassan Nawaz bekrefter i en tekstmelding til Handikapnytt tirsdag at han angrer og ikke lenger står inne for uttalelsene. 

Bilde av oppslaget med bilde og tittelen: Høyre-topp: – Vi må bygge flere spesialskoler

ANGRER: Hassan Nawaz står ikke inne for uttalelsene, og de er ikke Høyres politikk, presiserer lederen i HøyreFUNK, Oskar Eikeseth. (Faksimile av Handikapnytts oppslag fredag 29. mars.)

Inkluderende skole

I en pressemelding fra HøyreFUNK heter det:

«Vi må sørge for at alle elever kan bli inkludert faglig og sosialt i den ordinære skolen. Så er det opp til foreldre og hver enkelt elev å velge hvilken skole man ønsker å gå på. Vi har ingen planer om å bygge flere spesialskoler, tvert om et mål om å få flest mulig inkludert i den ordinære skolen.  Skolen må bli mer inkluderende gjennom et løft innenfor universell utforming, bekjemping av mobbing og holdningsendringer, og en mer tilrettelagt undervisning som ser hver enkelt elev. Det er selvfølgelig uaktuelt å lage egne spesialskoler for rullestolbrukere.»

Mer kunnskap om diskriminering

HøyreFUNK lanserer helt andre løsninger for å få bukt med hatkriminalitet:

«Kunnskap om diskriminering og hat mot mennesker med nedsatt funksjonsevne, både i nåtid og historisk, må inn på læreplanen til alle elever.  Man trenger også kunnskap om hva funksjonsevne er, og at nedsatt funksjonsevne er en svært mangfoldig og variert gruppe, som faktisk de fleste av oss en eller annen gang i livet vil være en del av.»

Kunnskap om diskriminering og hat mot mennesker med nedsatt funksjonsevne, både i nåtid og historisk, må inn på læreplanen til alle elever.

HøyreFUNK tar også til orde for å slå hardere ned på mobbing og ekskludering:

«Man må være tøffere i korrigering av adferd og holdninger hos elevene, eller voksenpersonene, som står bak. Det er også flere andre tiltak som ikke går på skole, men samfunnet generelt, som bør gjøres, for eksempel fokus på dette i politiet.»


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.