Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nyangoma underviser mens hun blir filmet.
FJERNUNDERVISNING PÅ FJERNSYN: Lærer Irene Nyangoma leder undervisningsprogrammer på ugandisk tv under koronakrisen. Men mange barn med funksjonsnedsettelser kan ikke nyttiggjøre seg tilbudet, og NHFs internasjonale avdeling støtter arbeid for å gjøre hjemmeundervisningen inkluderende. (Foto: Suy Sadurni, AFP, NTB Scanpix)

Inkludering er bistandsjobb nummer én i koronakrisen

Noe av det aller viktigste for Norges Handikapforbunds internasjonale avdeling denne våren, er å sikre at funksjonshemmede i samarbeidslandene ikke blir glemt i tiltakene mot koronapandemien.

Ivar Kvistum
Publisert 06.05.2020 10:18

I flere afrikanske land og i Palestina er Norges Handikapforbund bedre kjent som NAD, Norwegian Association of Disabled.

Organisasjonen har i en årrekke drevet bistandsarbeid med vekt på å fremme rettigheter, likestilling og levekår for funksjonshemmede som ellers ofte blir oversett, både av myndighetene i egne land og ofte i det alminnelige bistandsarbeidet.

Stengt ned

Etter at koronapandemien brøt ut, er ingenting som det pleier i avdelingen, både på grunn av de strenge tiltakene i Norge ogminst like strenge begrensninger i landene hvor Handikapforbundet arbeider.

– Alle landene hvor vi jobber, er i større eller mindre grad stengt ned. Vår vanlige aktivitet har stoppet opp. Alle jobber hjemmefra, og det er vanskelig å få gjennomført planlagte oppgaver, sier bistandsrådgiver Elise Bjåstad til Handikapnytt.

Selv om covid-19-viruset ennå ikke har slått til for fullt i Afrika sør for Sahara, er det allerede innført strenge restriksjoner som gjør det vanskelig å drive arbeid blant funksjonshemmede.

– Uganda er i praksis helt stengt ned. Vi ansatte en ny lokal medarbeider 1. april, men det har fortsatt ikke vært mulig å kjøpe en pc til henne, fordi alle butikker er stengt, forteller Bjåstad.

Mange kan miste levebrødet sitt. Situasjonen kan føre til mer fattigdom og matmangel, enten i tillegg til koronaviruset eller i stedet for.

Portrettfoto av Elise Bjåstad.

ALT ER ANNERLEDES: Bistandsrådgiver Elise Bjåstad forteller at alle planene for bistandsarbeidet denne våren måtte legges om. (Foto: Privat)

Kan miste levebrødet

Mye av arbeidet som NHF driver eller støtter i fattige land, baserer seg på at folk møtes ansikt til ansikt. Nå går ikke det. Spare- og lånegruppene, der folk kommer sammen for å forvalte økonomien i småhandel, landbruk og annen næringsvirksomhet i fellesskap, har stoppet helt opp.

– Vi er veldig bekymret for hvordan dette skal gå. Mange kan miste levebrødet sitt. Situasjonen kan føre til mer fattigdom og matmangel, enten i tillegg til koronaviruset eller i stedet for, sier Elise Bjåstad.

Tre hovedoppgaver

Internasjonal avdeling i Handikapforbundet satser på tre hovedoppgaver som skal møte de umiddelbare behovene akkurat nå.

Den første er å hjelpe lokale samarbeidspartnere i arbeidet med å sørge for at informasjon om pandemien når funksjonshemmede i tilgjengelig form.

Den andre er å drive påvirkningsarbeid overfor myndigheter for å sikre at tiltakene mot koronapandemien inkluderer funksjonshemmede.

Og det tredje er å bidra til å gjøre fjernundervisning tilgjengelig når skolene stenges ned, og samtidig gi støtte til foreldre med lavterskel hjemmeundervisning.

Gjøre skole-tv tilgjengelig

– I land som Tanzania og Uganda er skolene stengt, og elevene skal undervises hjemme. Men undervisningen foregår ikke på internett slik som i Norge. Det handler i stor grad om programmer på radio og tv. For mange funksjonshemmede kan det være vanskelig nå nyttiggjøre seg denne undervisningen, særlig om man har en utviklingshemning eller har kommunikasjonsutfordringer, sier Elise Bjåstad.

Barnetegning av en mann med virus på hendene. Teksten lyder: Please wash your hands.

SKOLEEKSEMPEL: En tegning laget av en elev ved Clarke Junior School i Kampala, Uganda, før skolene ble stengt. Budskapet er like krystallklart som en norsk helseminister fra Rogaland: Vask hendene! (Foto: Suy Sadurni, AFP, NTB Scanpix)

Handikapforbundets internasjonale avdeling ser at situasjonen kan kreve at man endrer fokus i retning av å jobbe mer med humanitære oppgaver enn ellers.

– Vi jobber med langsiktig utvikling, ikke matutdeling. Men dersom situasjonen blir forverret, kan det hende vi må vri mer av innsatsen vår mot å påvirke den humanitære innsatsen til å bli mer inkluderende. Det kommer an på hva folk ute har behov for. Vi må være lydhøre for hva de forteller oss, sier Bjåstad.

Les også: FRYKTER MARERITTSCENARIO I FATTIGE LAND

Korona som påskudd

Bistandsrådgiveren ser at det er forskjell på hvordan myndighetene opptrer i ulike land. Hun frykter at koronatiltak kan brukes som påskudd for å kvele organisasjons-, presse- og forsamlingsfrihet.

– I Uganda er det ennå mulig å arrangere en pressekonferanse for å sette søkelyset på funksjonshemmedes rettigheter under koronakrisen, men det går ikke lenger i Tanzania. I Palestina ser vi ytterligere restriksjoner på bevegelsesfriheten, på toppen av de som var. Det virker som man bruker koronaen som et påskudd for å stramme inn, sier Bjåstad.

I land hvor tiltroen til myndighetene er lav, øker også frykten og mistenksomheten. Folk stoler ikke på informasjonen de får.

– Det er mye frykt der ute. Folk er redde for at dette skal utvikle seg til en økonomisk og humanitær katastrofe, og at situasjonen er mye mer alvorlig enn myndighetene sier.

Når du har hatt katastrofer tett på livet før, er det kanskje slik at du forstår alvoret tidligere enn det vi gjør. Vi ser at folk og myndigheter tar dette veldig på alvor.

Katastrofer tett på livet

I mange afrikanske land har folk opplevd mange kriser. Samtidig med koronautbruddet plages flere land i Øst-Afrika av gresshoppesvermer som ødelegger avlinger i stor skala. Man har hatt ebolautbrudd og hiv.

Men selv om man lever mer utsatt enn de fleste mennesker i Norge og andre vestlige land, betyr ikke det at korona-viruset oppleves som mindre alvorlig, tror Elise Bjåstad.

– Når du har hatt katastrofer tett på livet før, er det kanskje slik at du forstår alvoret tidligere enn det vi gjør. Vi ser at folk og myndigheter tar dette veldig på alvor, sier hun.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.