Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ingunn Westerheim med mikrofon ved et møtebord.
VANSKELIG VURDERING: Ingunn Westerheim har tvilt i 20 år, men har kommet til at det beste er å ikke skrive om rullestolen i en jobbsøknad. (Foto: Ingus Bajars, OIFE)

Jobbsøker? – Ikke nevn rullestolen

FFO-rådgiver Ingunn Westerheim gir arbeidssøkere råd om å la være å skrive i jobbsøknaden at de sitter i rullestol. Men hun har vært i tvil i 20 år.

Georg Mathisen
Publisert 12.04.2021 10:28

Omtrent samtidig som Handikapnytt i forrige uke fortalte hvordan forskerne har dokumentert at arbeidsgivere ikke kaller inn rullestolbrukere på jobbintervju, så var Ingunn Westerheim i paneldebatt om det å være del av en minoritetsgruppe – på jusstudiet og i arbeidslivet.

«Der ga jeg et råd om å ikke oppgi i søknaden at man sitter i rullestol, såframt ikke man trenger veldig mye tilrettelegging i selve jobben. Ser ut som rådet var ganske riktig», kommenterte hun Handikapnytts nyhet på Facebook.

Les mer: NY FORSKNING BEVISER AT ARBEIDSGIVERE DISKRIMINERER RULLESTOLBRUKERE

Bombe under intervjuet

Ingunn Westerheim arbeider som rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og er selv rullestolbruker.

Hun innrømmer overfor Handikapnytt at hun er veldig usikker:

– Hvis du trenger masse tilrettelegging, er det kanskje lurt å oppgi det slik at det ikke blir en bombe for den du skal møte på intervju. Men hvis du ikke oppgir det, har du den samme sjansen som alle andre. Hvis de skulle ringe og invitere til intervju, så kan du heller si det da, foreslår Westerheim.

Selv gjorde hun det helt motsatt sist hun søkte jobb, men det er lenge siden.

Ble ikke innkalt

Derimot forteller hun om en bekjent som søkte jobb på en arbeidsplass der du ble oppfordret til å krysse av om du er funksjonshemmet. Arbeidsgiveren ville innkalle minst én funksjonshemmet på intervju.

– Han krysset av, på råd fra meg, men ble ikke innkalt, forteller hun.

Hverken hun eller søkeren sjekket om det faktisk ble innkalt noen funksjonshemmede på intervju.

– Det er helst offentlige bedrifter som har en sånn fortrinnsrett. Men hvis det bare er en illusjon, er det ikke så bra, sier hun.

Det lyser «funksjonshemmet» av CV-en

Da hun var i debatt hos jusstudentene, var utgangspunktet etnisk tilhørighet og diskriminering av søkere med innvandrerbakgrunn.

Ingunn Westerheim minnet studentene om hvordan funksjonshemmede også blir diskriminert.

Jeg har landet på å ikke skrive det i søknaden, etter at jeg har tvilt i 20 år. Men det er veldig vanskelig, og det kan nyanseres.

– Jeg har landet på å ikke skrive det i søknaden, etter at jeg har tvilt i 20 år. Men det er veldig vanskelig, og det kan nyanseres, sier hun og utdyper:

– Har du masse verv på CV-en din og det lyser «funksjonshemmet» av papirene dine, virker det litt rart å ikke skrive en setning om det. Men du har jo ingen plikt til det, så hvis du vil være sikker på at du får samme muligheten som andre, tror jeg bare jeg ville latt være. Det er få arbeidsgivere som tenker: «Funksjonshemmet! Kjemperessurs! Ham må vi i hvert fall innkalle!»

Måtte fortelle om regel

Den første jobben Ingunn Westerheim søkte selv, var i Helsedepartementet, før hun var ferdigutdannet.

– Selv i de dager, for 20 år siden, fantes det en regel i tjenestemannsforskriften om at hvis en oppga å være funksjonshemmet, skulle en bli prioritert til intervju. Jeg opplyste om det og om regelen, og det var ingen som var bevisste på regelen. Det hjelper ikke å lage regler for intervju og avkrysningsbokser hvis du ikke bruker dem til noe, erklærer Westerheim.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.