Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av mennesker i paraden på Karl Johan. Midt i bildet er et banner med teksten «Først og fremst menneske».
I TOG: Stolthetsparaden arrangeres for tolvte år på rad. Bildet er fra fjorårets parade. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Klart for handikap-bevegelsens superhelg!

Til helgen er det både landsmøte i Norges Handikapforbund og Independent Living-festival med Stolthetsparaden og Stolt natt som noen av høydepunktene.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 12.06.2019 07:51

Talsmann for Independent Living-festivalen, Stig Morten Skjæran, ser fram til en begivenhetsrik helg der en av høydepunktene er Stolthetsparaden lørdag, som årlig arrangeres for å synliggjøre den politiske kampen for likestilling av funksjonshemmede i Norge. Det er Uloba – Independent Living Norge som står bak festivalen.

– «Frihet» er den røde tråden i år. Vi håper og tror på mye folk og en parade som virkelig fyller gatene, sier Skjæran. 

Norges Handikapforbund (NHF) som har landsmøte denne helgen, bidrar med sitt.

– Lørdag flytter vi landsmøtet vårt til Oslo sentrum og går i Stolthetsparaden. Det gir et viktig signal om at vi er en del av en stor bevegelse. Slagordet vårt er Vår tid er nå. Funksjonshemmede er den mest diskriminerte gruppen i samfunnet, og nok er nok, sier generalsekretær i NHF, Sunniva Ørstavik.

Ny rute

I år går Stolthetsparaden en litt annen rute enn tidligere. Den både starter og slutter på Universitetsplassen. Ruten er som følger: Universitetsplassen – Karl Johans gate – Universitetsgata – Kristian IVs gate – Grensen – Akersgata – Universitetsplassen.

Ifølge paradeansvarlig Anneth Nielsen i Uloba har arrangørene i år lagt vekt på å ha en «Velkommen hjem»-følelse. Det vil være masse vertskap på Universitetsplassen, og blant annet bemannet bod og afrikansk trommemusikk som skaper stemning.

Scenen er gjort mindre enn tidligere, og Nielsen beskriver arenaen som «nesten speakers corner, bare strukturert», der man kan høre ulike mennesker fortelle «Hva er frihet for deg?» Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) holder appell.

Det gjør også Shabana Rehman, leder for stiftelsen Født Fri, og Marianne Knudsen, nestleder for Norges Handikapforbunds Ungdom og ambassadør for Stopp Hatprat.

– Etter paraden går det fra protest til fest, fortsetter Nielsen.

Noe for alle

Det blir paradesamling for hele familien på Universitetsplassen, med musikk, politikk og kunstmagi med Mette Dybwad Torstensen.

Alle som vil kan være med på båttur på Oslofjorden før kvelden starter for alvor med Stolt natt på Salt, med underholdning ved blant andre musiker og artist Eddie Wheeler og stand up-komiker Rune Andersen – og utdeling av Stolthetsprisen.

– Vi har store forventninger. Og vi forventer mye folk, at det blir hæla i taket og tenna i tapeten.  Dessuten blir det fint vær. Garantert. Så det lønner seg å komme tidlig! ivrer Skjæran og ler.

Festivalen starter fredag med seminar der eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) innleder. Hun skal snakke om «Derfor vil regjeringen at BPA skal være et likestillingsverktøy, og ikke en helseordning.»

Bilde av salen på landsmøtet tatt fra sekretariatet på podiet.

LANDSMØTE: Norges Handikapforbund avholder landsmøte denne helgen. Bildet er fra landsmøtet i 2015. Nærmest er
nå avtroppende forbundsleder Arne Lein. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

En likestilt fremtid

Fredag starter også landsmøtet til Norges Handikapforbund. Det flyttes altså ut i gatene og Stolthetsparaden i Oslo lørdag, men har fullt program før og etter.

– Hva blir det mest spennende på landsmøtet i år?

– Det mest spennende er at vi skal samles om den største og viktigste likestillingssaken i Norge nå. Det møter nærmere 70 delegater som står sammen for en fremtid som er likestilt. De store linjene vedtok vi for to år siden. Denne gangen konsoliderer vi mye av politikken og peker på veien videre for to nye år med basis i strategien vi har, sier  Sunniva Ørstavik.

– Viktig retningsvalg

Landsmøtet skal se på fellesnevnerne med andre diskriminerte grupper og legger opp til mye aktivitet. Det blir workshops om FN-dagen, om valg 2019, der slagordet er «Ikke stem inn de som stenger andre ute» og en om hatprat, noe én av tre funksjonshemmede opplever daglig.

Mangeårig forbundsleder Arne Lein, som har sittet på overtid i to år, skal takkes av, og nytt styre skal velges.

– Det engasjerer og er et viktig retningsvalg, sier Ørstavik, som ser fram til en travel helg, den første hun er med på som generalsekretær i NHF.

– Jeg gleder meg til å møte alle folka som hver dag står opp for folks frihet, sier hun. 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.