Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Camilla Huggins Aase snakker i mikrofon
Camilla Huggins Aase måtte holde innlegget sitt fra Utenriksdepartementets trappoppgang. Bildet er fra en annen anledning og et bedre tilgjengelig møterom.

Kom ikke inn på møte om menneskerettigheter

Fordi hun sitter i rullestol, måtte Camilla Huggins Aase holde sitt innlegg til Utenriksdepartementet fra en trappeoppgang.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 07.02.2024 10:57

Mandag 29. januar skulle politisk rådgiver Camilla Huggins Aase representere Norges Handikapforbund i et møte i UD. Hun var invitert for å gi innspill til Universal Periodic Review, en FN-høring om menneskerettigheter. Men mens UDs statssekretær og de andre inviterte var samlet i UDs største møterom, sto Camilla Huggins Aase fast i en trappoppgang, fordi trappeheisen ikke virket.

Klandrer ingen

– Jeg kom meg inn, og jeg kom meg opp med den vanlige heisen. Men siden møterommet lå i en mellometasje, måtte jeg ta en trappeheis den siste halve etasjen. Den virket ikke, forteller hun.

Camilla Huggins Aase understreker at hun ikke er ute etter å klandre noen, og hun forteller at de ansatte i departementet var veldig flaue og gjorde så godt de kunne.

– De logget på Teams på en telefon jeg fikk låne, og da lyden var dårlig, tilbød de å låne meg et kontor, men derfra ville jeg jo ikke kunne fremføre innlegget mitt.

Meningen var at UDs statssekretær skulle høre NHFs budskap – at CRPD må inn i menneskerettsloven, at Norge må ratifisere tilleggsprotokollen til CRPD, slik at enkeltindivider får klagerett til FN, at Norge gjennomgår sine tolkingserklæringer til konvensjonen og at det må gis fri rettshjelp i diskrimineringssaker.

Statssekretæren kom ned i trappa

Løsningen ble at statssekretæren kom ned i trappa der Camilla Huggins Aase var, og at de øvrige tilhørerne bare hørte henne i høyttalerne i møterommet.

– Det er herlig ironisk at jeg ikke en gang kommer inn i rommet der det snakkes om funksjonshemmedes rettigheter, sier hun.

– Trappeheis er uansett en førhistorisk løsning, men de gidder neppe å bruke penger på ny heis i Utenriksdepartementet før de flytter inn i nytt regjeringskvartal.

Til oppfølgingsmøtet i september er hun blitt lovet at de skal sjekke på forhånd om trappeheisen virker, og hvis den ikke virker, skal de booke møte rom i et annet bygg.

– Jeg vet at de har mulighet til å booke møterom hos andre departementer. De må bli flinkere til å tenke på at hvis de ikke er sikre på hvem som kommer til et møte, må de bruke møterom som de vet at alle kommer seg til, for de møterommene finnes, sier NHFs politiske rådgiver.

UD ønsker hyppigere service på heis

Handikapnytt har spurt UD om deres rutiner for å sikre at alle kan delta på møtene deres, om hva de vil gjøre annerledes i fremtiden og hva de gjør for å bedre tilgjengeligheten i påvente av nytt regjeringskvartal.

Pressetalsperson Siri R. Svendsen svarer slik på epost:

«Vi er veldig lei oss for at ikke alle som ønsket det hadde tilgang til møterommet da vi arrangerte dette innspillsmøtet i Utenriksdepartementet. Det skal selvfølgelig ikke være slik.

Akkurat denne trappeheisen var nylig funksjonstestet. Da den overraskende ikke fungerte under dette møtet, tilkalte vi umiddelbart Statsbygg for å utbedre feilen. Ettersom vi her var avhengig av en heismontør, var det ikke mulig å reparere heisen før møtet var avsluttet. På grunn av denne hendelsen er vi nå i dialog med Statsbygg om mulighetene for bedre oppfølging og kortere serviceintervaller for denne type installasjoner.»


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.