Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Jon Georg Dale.
TT-UTVIDER: Samferdselsminister Jon Georg Dale vil la flere fylker bli med i den utvidede TT-ordningen. (Foto: Olav Heggø)

Lover statlig TT-ordning i flere fylker

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: De utvalgte åtte fylkene klarer ikke bruke opp pengene de har fått til den utvidede ordningen med tilrettelagt transport for funksjonshemmede. Derfor får flere fylker mulighet til å bli med i tillegg.

Ivar Kvistum
Publisert 14.05.2019 19:35

Ordningen med tilrettelagt transport (TT-ordningen) driftes i utgangspunktet av fylkeskommunene.

I tillegg er åtte fylker omfattet av den utvidede ordningen som kommer i tillegg.

Til sammen skal de to ordningene sikre totalt 200 fritidsreiser i året for synshemmede og rullestolbrukere.

Transporttilbud for alle

Samferdselsminister Jon Georg Dale ønsker nå å åpne for at flere fylker enn de åtte kan bli med i den utvidede, statlige TT-ordningen.

– Regjeringen ønsker et godt og enkelt tilgjengelig transporttilbud for alle. Derfor blir flere fylker nå en del av ordningen med tilrettelagt transport for funksjonshemmede, uttaler samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

– Dette vil gjøre det enklere for alle som ønsker det, å være en integrert del av samfunnet, på tross av utfordringer med transport, framholder han.

Flere får være med

Bakgrunnen er, ifølge en pressemelding fra Samferdselsdepartementet, at nesten alle fylker har brukt mindre penger enn det de har hatt til rådighet de siste årene.

Derfor får de åtte penger ut fra hvor mye de faktisk brukte i 2018, pluss en buffer.

– Det er lite hensiktsmessig å dele ut penger som fylkene ikke bruker. Da er det viktigere at flere får ta del i ordningen. Derfor har vi nå bestemt at midlene som ikke blir tildelt til de åtte fylkene, kan brukes til å utvide ordningen til flere fylker, uttaler samferdselsministeren.

Hvorfor underforbruk?

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund er spørrende til hvorfor fylkene som har deltatt i den utvidede TT-ordningen, ikke har klart å bruke opp pengene som er bevilget. Dette har han også forsøkt å spørre Samferdselsdepartementet om, uten å få et konkret svar.

– Det er viktig å få fram kunnskapen om dette når ordningen etter hvert utvides til hele landet, sier Lein.

Han spør seg hvorfor ubrukte midler ikke kan gis til enkeltpersoner med større behov enn 200 turer i året, i stedet for å flyttes til et annet fylke.

Nesten alle vil

I budsjettet for 2019 bevilget Stortinget 45 millioner kroner, av et totalbeløp på 184,2 millioner kroner, til å utvide ordningen til flere fylker fra andre halvår 2019. Regjeringen vil nå sette av enda mer for å utvide ordningen.

Samferdselsministeren vil senere ta stilling til hvilke flere fylker som får være med i den statlige TT-ordningen. Da søknadsfristen gikk ut 29. april, hadde alle fylkeskommuner unntatt Vest-Agder søkt om å få være med.

Når alle fylkene er en del av ordningen, blir ansvaret overført fra Samferdselsdepartementet til de nye regionene.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.