Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
– Mange fikk ikke informasjon om hva som skjedde da Norge stengte
Informasjon om korona-epidemien når ikke godt nok fram til funksjonshemmede med minoritetsbakgrunn, advarer prosjektleder Sadia Jabeen Iqbal i Norges Handikapforbund. Hun jobber på spreng med å svare på spørsmål og veilede.
Sadia Jabeen Iqbal jobber som prosjektleder for mangfold og inkludering i Norges Handikapforbund.
Den siste tiden har hun mest fungert som en likeperson for mennesker med minoritetsbakgrunn som er bekymret for koronaviruset.
– Helt siden det ble satte inn strenge korona-tiltak i forrige uke har folk ringt for veiledning. De klarer ikke å forstå hvordan de skal forholde seg eller hvem de skal henvende seg til. Mangel på norskkunnskaper gjør det vanskelig for dem å forstå nyanser i nyhetene og de får ikke med seg hvilke rettigheter de har, forklarer Iqbal på telefonen til Handikapnytt.
Telefon er vanskelig
Mange vet heller ikke hvor eller hvem de skal ringe for å få informasjon.
– Flere har vanligvis jevnlig kontakt med Nav eller annet helsepersonell i kommunene og bydelene, men nå er disse tilbudene svært begrenset fordi folk jobber hjemmefra eller er satt til andre oppgaver, forklarer hun.
Og da er det ikke bare å ringe:
– Telefonsamtaler er heller ikke alltid like lett for denne gruppa, da mange er avhengig av tolk eller å kunne forklare med kroppsspråk når norskkunnskapene ikke er gode nok. De mister mye.
Helt siden det ble satte inn strenge korona-tiltak i forrige uke har folk ringt for veiledning. De klarer ikke å forstå hvordan de skal forholde seg eller hvem de skal henvende seg til.
Mye usikkerhet
Sadia Jabeen Iqbal har i flere år arbeidet med å kartlegge livssituasjonen til funksjonshemmede med minoritetsbakgrunn, og innvandrerfamilier med funksjonshemmede barn.
De siste ukene har hun brukt mye tid utover vanlig arbeidstid på å støtte og veilede så godt hun kan.
– For familier med minoritetsbakgrunn er det ofte mer krevende med funksjonshemmede barn enn for andre, siden det i stor grad er tabubelagt. For eksempel tar de ikke i bruk personlig assistent som mange andre har. Nå blir derfor hverdagen enda mer krevende når livet til et funksjonshemmet barn skal kombineres med å ta seg av andre barn i familien.
Lite tilgjengelig informasjon
Iqbal opplever at det som ringer henne, om mulig blir ekstra sårbare i denne spesielle situasjonen.
– Mange vet ikke at de fortsatt kan sende barna på skole eller barnehage. Når jeg forteller at de kan det, vet de ikke hvem de skal kontakte for å plass. Veldig mange er forvirret og redde fordi de får informasjon via andre, og da har reglene kanskje blitt endret igjen.
– De har også andre behov på grunn av funksjonsnedsettelsen og fordi de tilhører en minoritet innenfor minoriteten. Dette fører til at de trenger informasjon utover den generelle som blir gitt til den øvrige befolkningen, sier hun.
Mandag kom Folkehelseinstituttet ut med noe informasjon om koronaviruset på ulike språk, men Sadia Jabeen Iqbal syns det ikke er godt nok.
– Torsdag ble Norge på mange måter stengt. Denne gruppa fikk først noe informasjon på mandag. Det er mange dager å ikke forstå hva som skjer. Da går man redd og engstelig i mange dager, sier hun.
Torsdag ble Norge på mange måter stengt. Denne gruppa fikk først noe informasjon på mandag. Det er mange dager å ikke forstå hva som skjer. Da går man redd og engstelig i mange dager.
– Trenger fellesskap
Prosjektlederen synes det er fint å kunne være til hjelp og støtte i en vanskelig tid, men skulle også ønske at myndighetene tok mer ansvar.
– Dårlige norskkunnskaper gjør det vanskelig for mange å følge med på nyheter eller opprettholde et sosialt fellesskap på nett. Jeg har forståelse for at vi står i en krisetid, men vi må tilrettelegge for disse også slik at de får rask informasjon og ikke blir mer isolert enn andre, sier Iqbal.
– Kanskje burde det lages videotreff for dem for eksempel. Det er i alle fall ingen tvil om at de trenger noe mer målretta enn det de får nå, legger hun til.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!