Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Ja, selvfølgelig kan du kjøre rally med rullestol!
Minst 300 mennesker hadde funnet veien til Haglebu i Eggedal for å delta på arrangementet Mountain Rally Rullestol onsdag 28. juni.
Mange av dem prøvde seg i løypa med ulike typer terrenggående forflytningshjelpemidler. Stolene var stilt til disposisjon av ulike leverandører. Og Haglebu Fjellstue lånte ut sin egen beltedrevne Arctic Trackchair.
Andre nøyde seg med å la seg underholde av andres innsats, kose seg med sol, mat og drikke.
En rekke hjelpemiddelleverandører var også på plass med stands og demonstrasjoner.
Ildjsel og arrangør Heidi Rygh fra Oslo var både lettet og glad over at arrangementet var blitt en suksess.
– Da jeg begynte med dette i januar, var det slik jeg forestilte meg at det skulle bli, sier hun til Handikapnytt.
Samtidig innrømmer hun at det ligger veldig mye arbeid bak for å virkeliggjøre et slikt arrangement i privat regi. Rygh har trukket i de fleste tråder, i samarbeid med Haglebu Fjellstue, Håptimistforeningen og Håptimiststiftelsen.
Men hun står ved det hun sa: Kommer det folk, blir rallyet en årlig tradisjon. Ingenting ved onsdagens arrangement tilsier at det er en dårlig idé.
(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.)
Imponert ordfører
Arrangementet – og ideen med å åpne tilgangen til fjell og friluftsliv for bevegelseshemmede – gjorde inntrykk på Tine Norman, ordfører i Eggedal. Hun var til stede for å åpne dagen, og selvsagt: prøve seg i rallyløypa.
– Et slikt tiltak er et løft for hele denne reiselivsdestinasjonen i kommunen vår. Dette støtter vi gjerne, sier Senterparti-ordføreren til Handikapnytt etter målpassering.
Teste ut hjelpemidler
Det var ikke bare mulighetene til å konkurrere og senere bli underholdt av Hanne Sørvaag trio som trakk folk til fjells.
Luis Gran, fra Valdres bosatt i Oslo, var ute etter å teste ut ulike hjelpemidler til friluftsbruk. Tanken er å komme seg ut på jakt.
– Jeg er veldig imponert over fremkommeligheten til Terrengen, sier han om det norskproduserte, bensinmotordrevne hjelpemiddelet.
Også beltedrevne Arctic Trackchair var interessant, særlig når den utstyres med medbrakt aggregat for å øke rekkevidden på el-motoren.
Kjørt fra Troms
Kyrre Halvdan Lyngdal hadde kjørt hele veien fra Lyngen i Troms for å delta i rallyet.
– Det vil si, det var kona mi, Linda, som kjørte. Men dette måtte vi få med oss. Saken er at jeg er omtrent den eneste rullestolbrukeren i kommunen der jeg bor. Så jeg tenkte at dette ville være en flott mulighet til å få prøvd ut noen forskjellige hjelpemidler.
Da Kyrre Halvdan dessuteb tangerte bestetiden i klassen for Permobil X850, kunne han triumfere og ta imot en varm klem av kona.
Fartsglad og munnrapp
Munnrapp speaker på arrangementet var Richard Bugge Andersen, kjent som eieren til «Lille Gul», den knallgule Ford Mustangen som er «hovedperson» i Burning-filmene.
Til Handikapnytt kunne han røpe at manuset til Burning 3 snart er nesten ferdig, så nå håper de på å få realisert enda fartsfilm.
– På forhånd trodde jeg at det skulle bli tungt å dra i gang et rullestol-arrangement. Men det var jo ikke det. Publikum var minst like gira som meg. De ga veldig mye tilbake. Overraskende morsomt, er hans dom.
Men Lille Gul-pappaen hadde også fått med seg noen inntrykk av utfordringene som møter mange funksjonshemmede.
– Det er visst ikke bare enkelt å få ja fra Nav til Terrengen eller andre friluftshjelpemidler. Du må være heldig og treffe riktig saksbehandler. Det er trist og fullstendig høl i huet at funksjonshemmede ikke skal få være med ut på tur.