Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tove Linea Brandvik med en plakat der det står «Alle er like mye verdt».
JUBELDAG: Forbundsleder Tove Linnea Brandvik gleder seg over programforslaget fra Arbeiderpartiet, som hun mener bekrefter en rettighets- og likestillingstilnærming til politikken for funksjonshemmede. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

NHF-lederen: Et politisk klimaskifte

Arbeiderpartiets utvetydige ja til å ta CRPD inn i menneskerettighetsloven er et tegn på en gjennomgripende endring i handikappolitikken.

Ivar Kvistum
Publisert 04.02.2021 15:03

Det mener Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund.

Torsdagen ble en jubeldag for henne og mange NHF-ere.

Ikke bare gleder hun seg over at Arbeiderpartiets programkomite legger fram et forslag om at FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne skal inn i menneskerettighetsloven.

Det er også flere andre punkter i programmet bekrefter inntrykket av et handikappolitisk løft:

Skolene skal være universelt uformet innen 2030, og samfunnet skal ha nådd en slik status innen 2035.

– Dette viser at man helt tydelig ser at dette handler om likestillings- og menneskerettighetspolitikk, og ikke lenger særtiltak for særgrupper. Arbeiderpartiets programforslag innebærer at vi tar et langt skritt videre, noe som betyr at vi kan forvente et rettighetsperspektiv i politikken, sier hun.

Les mer om Arbeiderpartiets programforslag her: ARBEIDERPARTIET SIER KLART JA TIL CRPD

Politisk klimaskifte

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik har selv bakgrunn fra Arbeiderpartiet, både som stortingsrepresentant for Hordaland og ordfører i Lindås. Men det er ikke bare den politiske retningen i hennes eget parti som hun mener gir grunn til optimisme.

Hun mener å se et politisk klimaskifte i hele det politiske Norge.

– Når vi leser programforslagene til de andre partiene, ser vi at de som innehar makt i Norge, er i ferd med å endre hvordan de tenker om funksjonshemmede, sier hun.

– Vi går fra veldedighet og omsorg og over til likestilling, sier hun.

Vi går fra veldedighet og omsorg og over til likestilling.

Naturlig å følge SV

Nå ser NHF-lederen med forventning fram til behandlingen av SVs forslag i Stortinget om å be regjeringen fremme forslag om å inkorporere CRPD i menneskerettsloven, for å gi konvensjonen forrang i norsk rett.

At Arbeiderpartiets stortingsgruppe har bestemt seg for å stemme for forslaget, ser hun som en naturlig følge av det programkomiteen har sagt.

– Det er en positiv bekreftelse av det som ligger i programforslaget. Om forslaget får flertall, vil stå og falle på om også de andre partiene på Stortinget har til hensikt å følge opp det de har sagt, sier Brandvik.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.