Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Torp og Brandvik i debattpanel. Brandvik snakker engasjert mens Torp ser på henne og lytter.
STATLIG BPA: Det beste er om staten overtar ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA), sier NHF-leder Tove Linnea Brandvik i en podkast fra Humana. Bildet er fra Arendalsuka i fjor, der Brandvik var i samtale med direktør Jon Torp i Humana BPA. (Arkivofoto: Ivar Kvistum)

NHF-lederen i podkast: – Staten må overta BPA-ordningen

Forskjellene i kommunenes BPA-tilbud er så store at staten må overta ordningen. Det sier Handikapforbundets leder i en ny podkast.

Handikapnytt
Publisert 13.01.2023 20:23

Brandvik er gjest i en podkast-epiosde fra BPA-leverandøren Humana omsorg og assistanse.

Her argumenterer hun for at staten overtar ansvaret for brukerstyrt personlig assistanse (BPA), som i dag er organisert i kommunene.

– Hva om det hadde vært like ulike tilbud om for eksempel omsorgspermisjon når man fikk barn? At antallet måneder du fikk var avhengig av i hvilken kommune du bodde i? BPA er en rettighet innført for å fremme likestilling, men slik fungerer det ikke i praksis, sier Tove Linnea Brandvik i podkasten.

Detaljstyring

Uttalelsene hennes i podkasten er gjengitt i en pressemelding fra Humana omsorg og assistanse.

Brandvik forteller om medlemmer i Handikapforbundet som forteller at de får problemer med å fortsette med samme BPA-ordning hvis de flytter til en annen kommune.

– Vi har eksempler på kommuner som ikke tilbyr BPA i det hele tatt, andre gir ikke ordningen til barn, mens andre detaljstyrer hva du kan bruke assistenten til. Det er også svært store ulikheter i forhold til hvor mange timer du får innvilget, sier Brandvik og gir flere eksempler:

Like rettigheter

– Studenter som for eksempel har hatt fulltids-BPA i en kommune, får redusert tilbudet når de flytter til studiestedet. Enkelte har også fått avslag i en kommune, mens de får det innvilget i en annen. Hvis vi har som utgangspunkt at alle som bor i Norge skal ha like rettigheter så er dette alt for dårlig, sier Brandvik.

– Å få reell likestilling også for mennesker med funksjonsnedsettelser innebærer at også de skal kunne delta på alle områder av et liv. Vi må få være mamma, vi må få være arbeidstaker, student, venn og organisasjonsmenneske. For mange er det ikke slik i dag, sier hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.