Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

SPESIALLAGD. Tekniker Erik Stensbye legger siste hånd på verket i tilpasningen av en Balderstol for en yrkessjåfør. (Alle Foto: Bjørn Kollerud)

Norskproduserte Balder ruller videre med nye eiere

Det skal fortsatt produseres elektriske rullestoler i Norge. Nå overtar det norskeide selskapet Baldertech AS produksjonen av Balder og viderefører driften på Hønefoss.

Bjørn Kollerud
Publisert 26.06.2019 06:00

Bak satsningen står lokale krefter i Balders lokalmiljø, med forretningsutvikler Syver Anmarkrud i spissen.

– Vi gleder oss til å gire opp og utvikle Balder videre, sier Syver Anmarkrud, hovedarkitekten bak Baldertech AS.

Etter at Etac valgte å avvikle sin satsning på elektriske rullestoler på global basis, lå det an til en nedleggelse av produksjonsmiljøet på Hønefoss, til tross for at det fortsatt er et stort marked for de populære rullestolene. Det har vært krevende for medarbeiderne, som har jobbet i visshet om at arbeidsplassen skulle legges ned.

– Desto hyggeligere er det å kunne presentere en løsning som sikrer Balder en god fremtid, til glede for både ansatte og brukere, fortsetter han.

Lokal optimisme

Syver Anmarkrud har selv røtter i Hønefoss. En venn av ham, en mangeårig ansatt i bedriften, tente et engasjement i Anmarkrud for å se på mulighetene for å sikre videre drift iden lokale produksjonsbedriften i stedet for å styre mot nedleggelse.

– Det kom raskt frem at vi snakket om et produkt som hadde en ekstremt fornøyd brukergruppe, noen ansatte med kjempetro på seg selv og Balder samt et ettermarked som definitivt trengte videre oppfølging, forteller Anmarkrud.

De fikk klarhet i de forretningsmessige mulighetene for å videreføre produksjonsmiljøet og kontaktet Etac for en dialog om utkjøp av hele divisjonen før det var for sent.

Det tok nærmere ett år med planlegging og arbeid før det var i boks, men Anmarkrud beskriver det som en god prosess hvor Etac la stor vekt på hvordan eksisterende kunder ville bli ivaretatt etter oppkjøpet.

De hadde tidligere avsluttet flere andre forhandlinger på grunn av faren for at produksjonen kunne bli flyttet til utlandet og at det lokale og europeiske ettermarkedet kunne lide av det.

Eva Skårud ved symaskinen.

SKREDDERSØM: Individuelt formtilpassede seter og armlener krever også at stoltrekkene tilpasses. Salmaker Eva Skårud skjærer og syr rutinert sammen setetrekk.

– Med motiverte medarbeidere, som kjenner produksjonen ned til hver minste detalj, mente vi at det var grunnlag for videre drift. Vi signerte avtalen for virksomhetsoverdragelsen i januar, med ansatte med på laget, og Baldertech AS har med virkning fra 1. mars i år overtatt hele Etacs virksomhet innen elektriske rullestoler, herunder ansvaret for ettermarkedet i Europa.

De opererer i et knalltøft marked dominert av globale aktører. Balder er heller ikke med på den nye Nav-avtalen for elrullestoler, noe som betyr at man mer eller mindre er utestengt fra leveranser til hjemmemarkedet i de neste fire årene.

Berntzen jobber på en halvferdig stol.

ALT IN-HOUSE: Elektromontør Gunnar Berntzen i aksjon. Balder har eget elektroverksted, salmakerverksted, mekanisk verksted av avanserte maskiner for delproduksjon og eget lakkeringsverksted.

Stabilt ettermarked

– Er dette et risikoprosjekt?

– Balder har en ekstrem levetid med rett stell, og flertallet av de over 8000 stolene som er produsert de siste 20 årene ruller fortsatt rundt med fornøyde brukere. Det betyr at vi snakker om et godt og relativt stabilt ettermarked vi betjener. Og med en minimumsproduksjon av nye stoler, kan vi i prinsippet leve lenge bare på dette. Det gir oss et godt driftsgrunnlag, sier Anmarkrud.

Han påpeker at de også produserer og leverer deler til alle tidligere solgte stoler, og at de tilbyr gjenbruksoppdateringer til Nav, som dermed kan få ny fabrikkgaranti på en gammel stol, som igjen oppleves som ny for bruker.

Det gir både god miljøgevinst og god økonomisk gevinst for samfunnet.

Skreddersøm

Stolene Balder produserer og leverer i dag, har skreddersydde løsninger.

– Ned til hver minste detalj. «Djevelen er i detaljene» som man sier, og det perspektivet er svært viktig når man skal tilpasse en stol til en bruker som skal tilbringe brorparten av døgnets 24 timer i den, understreker Anmarkrud.

Den norske bedriften kan være tett på brukerne, og det muliggjør tilpasninger og endringer på en stol ettersom en brukers behov endres over tid. Et eksempel på dette er at et barn kan få en Balder og ha den samme stolen opp i voksen alder. Dersom det finnes brukere som ikke er hundre prosent fornøyd med tilpasningen, hjelper Balder med det.

«Djevelen er i detaljene» som man sier, og det perspektivet er svært viktig når man skal tilpasse en stol til en bruker som skal tilbringe brorparten av døgnets 24 timer i den.

Nye produkter på trappene?

Det koster å utvikle nye produkter.

– Får vi se nye versjoner av Balder i nærmeste fremtid?

– I overtagelsen ligger det flere utviklingsprosjekter som vi vil gå igjennom og evaluere, men jeg vil ikke gå ut med noen konkrete lanseringer per i dag. Det står uansett klart for oss at vi på enkelte punkter vil se på mulige forbedringer av den allerede gode Balder F, avslører Syver Anmarkrud.

Portrettfoto av Aage Skov Clausen.

LIV LAGA. – Vi er supermotivert og gleder oss alle over at Baldertech har fått på plass en løsning her på Hønefoss, sier daglig leder Aage Skov Clausen.

Satser på eksport

Nyansatt daglig leder Aage Skov Clausen har tidligere jobbet med Balder og kjenner produktet godt. Han ser et utviklingspotensial for Baldertech AS som en nisjebedrift.

De har et komplett produksjonsanlegg innen mekanisk småskalaproduksjon, for eksempel en vannsag som kan kutte opp til fem centimeter stålplater, et pulverlakkeringsanlegg, elektroverksted og utstyr for deleproduksjon.

– Det betyr at vi i prinsippet kan levere deler og mekaniske produkter til andre bransjer. Det kan være at vi vil utvikle nye produksjonsområder så vi har flere ben stå på. For vi kan ikke basere oss på at vi skal komme med på Nav-avtale, det er for risikofylt, fastslår han.

Clausen er likevel tydelig på at hovedfokuset er å utvikle driften og kjerneproduktet Balder. De har nylig ansatt to personer i England, der de har et stort ettermarked.

Balder
  • Balder-konseptet springer opprinnelig ut av Van Service, som ble etablert som en bilombygger på Hønefoss på 1990-tallet. De oppdaget at det ikke fantes en stol som tilfredsstilte brukerbehovene for el-rullestol i bil, med hensyn til høyderegulering i førersetet. Det var starten på utviklingen av Balder.
  • Selskapet skiftet etter hvert navn til Handpro. Siden ble selskapet kjøpt av svenske Etac og er nå igjen på norske hender som Baldertech.
  • Balder er den eneste stolen i sitt slag som produseres i Norge, og har et utenlandsmarked som er like stort som det norske.

– Vi får også hyggelige meldinger og forespørsler fra våre samarbeidspartnere i Danmark og Tyskland. Så vi ser et potensial i å utvikle eksportmarkedet. Vi er ikke en volumprodusent i dag, men vi ligger an til å produsere 30 nye Balder-stoler i år.

Ønsker lykke til

Administrerende direktør i Etac, Glenn Kjær, sier det har vært en strategisk beslutning at Etac-konsernet skulle trekke seg ut av virksomhetsområdet elektriske rullestoler, men at de har vært opptatt av å gjøre dette på en ryddig og ordentlig måte.

– Det var flere interessenter som ønsket å kjøpe virksomheten, men penger alene har ikke vært avgjørende for hvem vi ville selge virksomheten til. Baldertech AS representerer etter vår mening det beste alternativet for å videreføre virksomheten på Hønefoss. Vi har vært opptatt av å finne en kjøper som kan ivareta serviceavtaler, gi support, levere deler og tilbehør til Balder-stolene, til glede for brukerne og Nav. Vi har bistått Baldertech AS i overtagelsesfasen, og ønsker oppriktig at de skal lykkes, sier Kjær.

Kontorsjef Christian Lupke i Nav Hjelpemidler og tilretteleggingkommenterer overdragelsen av Balder fra Etac til Baldertech AS slik i en e-post til Handikapnytt:

– Det er positivt med en norsk aktør i markedet. Vi jobber aktivt med å opprettholde et konkurransedyktig leverandørmarked. Vi har forøvrig hatt et eget møte med de nye eierne av Baldertech AS.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.