Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Oversiktsbilde over sandstranden.
RULLESTOLFRI SONE: Her på Vigdelstranden på Jæren sier Statsforvalterne i Rogaland at det ikke skal kjøres med rullestol. (Foto: Badeplasser.no, Flickr Creative Commons)

På denne stranden er det forbudt med rullestol

Statsforvalteren i Rogaland fastholder vedtak om rullestolforbud på Vigdelstranden i Sola. Landskapsvern trumfer tilgjengelighet.

Handikapnytt
Publisert 01.09.2022 09:57

Jæren Friluftsråd ønsker å legge til rette slik at også funksjonshemmede har tilgang til Vigdelstranden, som nylig er rustet opp med nytt toalett og en ny sti ned til stranden.

Derfor kjøpte rådet inn en Hippocampe strandrullestol for utlån. Stolen har ekstra store hjul er bygd nettopp for at bevegelseshemmede skal kunne komme seg på stranden.

Slitasje i sanddynene

Men Statsforvalteren i Rogaland sier altså nei, av hensyn til landskapsvernet som skal beskytte de unike jærstrendene.

«Spesielt Vigdel er sensitiv for ferdsel da det foregår en negativ trend med høyt besøk i et lite område som har ført til slitasje i sanddyneområdet. En vedvarende tillatelse til utleie av strandrullestol vil på Vigdelstranden medføre skade på verneverdiene.»

Det mener statsforvalteren ifølge Solabladet, som har fulgt saken siden i sommer.

Sammenlikner med sykkel

Statsforvalteren argumenterer med at rullestolbrukere har tilgang til andre strender, men Jæren Friluftsråd argumenterer med det i dag bare er på Ølbergstranden hvor det er mulig for rullestolbrukere å komme helt ned til strandkanten.

Bilde av rullestolen med tre store hjul.

LAGD FOR STRANDLIV: Jæren Friluftsråd har kjøpt inn en Hippocampe med ekstra store hjul for å åpne strandlivet for bevegelseshemmede. (Foto: Medema)

Friluftsrådet mener dessuten statsforvalteren gjør feil å sammenlikne Hippocampen med en sykkel.

«Det kan ikke sammenlignes med sykkel. Strandrullestolen er et tilbud til svært få mennesker som ikke kan gå, eller kun kan gå korte distanser. Sykkel er et allemannseie, i stort antall, og som av kjente grunner vist i forskriftene ikke skal benyttes i vernesonen», skriver friluftsrådet.

De viser til at en slik stol med 40 centimeter brede dekk dessuten ikke skader sanddynene når de ruller på stien.

Utrolig kjipt

Flere reagerer på statsforvalterens rullestol-nei.

– Stolen er lagd for stranden, slik at den ikke ødelegger naturen og sanden. Det er utrolig kjipt at jeg og andre som trenger det ikke får bruke den, sier 13 år gamle Lykke Brogeland Birkeland til Solabladet.

Hun trenger enten krykker eller rullestol for å komme seg rundt. Hun hadde gledet seg til å prøve Jæren Friluftsråds Hippocampe på stranden, men det gikk altså ikke.

Sissel Løchen er leder i Norges Handikapforbund i Sør-Jæren og Dalane håper statsforvalteren innser hvor viktig det er å legge til rette for alle.

Men til tross for klagene , har altså statsforvalteren besluttet å opprettholde sitt vedtak om å si nei, ifølge NRK. Jæren Friluftsråds tilbudet om utlån av strandrullestol blir nå flyttet til Ølbergstranden.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.