Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to poserer med en mengde flagg som representerer ulike skeive identiteter.
AKSEPT: : Michelle Moland (til venstre) og Agsty mener det er svært viktig og verdifullt at skeive funkiser får mulighet til å møtes og være seg selv i trygge omgivelser. De ulike regnbueflaggene representerer ulike skeive identiteter. (Foto: Ivar Kvistum)

På leir utenfor boksen i trygge rammer

I en hel uke har de vært på leir for å lære å opptre med drag og burlesk, utforske egne kjønnsuttrykk og søke trygghet i en sammensatt identitet som både skeive og funkiser. Det har aldri skjedd før.

Ivar Kvistum
Publisert 14.08.2023 09:37

– Alt du er redd for å bli dømt for ellers i samfunnet, er OK her. Dette er ekstremvarianten av aksept, sier Michelle Moland (35) fra Skien til Handikapnytt.

Vi er på Norges første sommerleir for voksne skeive med ulike funksjonsnedsettelser, som den siste uken har vært arrangert på Rønningen folkehøgskole på Kjelsås i Oslo.

Fra 21 til 63

Til sammen 52 personer var samlet til leir, inkludert både assistenter, tolker og andre ressurspersoner. Den yngste av deltakerne er 21 år, den eldste 63. Alle definerer seg som skeive i en eller annen form, alle har en eller annen funksjonsvariasjon – synlig eller usynlig. Noen har andre minoritetsidentiteter i tillegg.

Og ingen har vært med på noe liknende før, rett og slett fordi det aldri tidligere er blitt arrangert en egen leir for denne målgruppa.

Det er Skeivt nettverk i Norges Handikapforbund som er arrangør, med økonomisk drahjelp fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Øvelse i å ta plass

Michelle Moland er en av dem som har gledet seg til å utforske scenekunst som legger seg på tvers av hovedstrømmen av etablerte kjønnsuttrykk, enten man har en funksjonsnedsettelse eller ikke. Men kanskje særlig når man er funkis.

Michelle har en usynlig funksjonsnedsettelse som det ikke alltid er like lett å få aksept for i hverdagen.

– For meg er drag og burlesk en øvelse i ta mer plass, forklarer hun.

Derfor bruker hun en uke på å lære å danse foran et publikum – heftig sminket og i et kostyme som henter inspirasjon fra det tidligere 1900-tallets «dristige» kabaretscener.

– Det handler om å feire seg selv og den man er, sier hun.

For meg er drag og burlesk en øvelse i ta mer plass.

De to snakker sammen og ler i auditoriet der regnbuebannere er hengt på veggene.

UTFORSKE UTTRYKK: I en hel uke har Michelle Moland (til venstre), Agsty og de andre leirdeltakerne jobbet med å finne uttrykk for egne identiteter. En slik leir har aldri blitt arrangert tidligere. (Foto: Ivar Kvistum)

Pusterom av aksept

Du får ikke se bilder av denne feiringen i Handikapnytt. Ikke alle deltakerne på leiren har kommet like langt på veien mot å finne trygghet i egen identitet og uttrykk. Derfor får de være i fred med forberedelsene uten at vi er til stede med kamera og notatblokk. Men Michelle snakker gjerne om hvor mye det betyr for henne å få være med på en slik leir.

Det gjør også 25 år gamle Agsty fra Oslo. Agsty er et navn de har valgt selv, fordi de opplever at det gitte navnet ikke passer til identiteten. Pronomenet de/dem er også slik de foretrekker å bli omtalt.

– Denne leiren er et pusterom for dem som føler at de er ekskludert og i veien i resten av samfunnet. Her skaper vi et rom hvor vi aksepterer hverandre helt og fullt. Gjennomgangstonen er aksept, kjærlighet og forståelse, sier Agsty.

På leiren fordyper de seg i skeive uttrykk, som er det andre temaet på leiren i tillegg til drag og burlesk. Det handler om å utforske møtepunktet for skeiv identitet og funkisidentitet gjennom kunstneriske uttrykk som skulptur, tekst, tegning og foto.

– Vi får ofte høre at vi ikke passer inn i samfunnets bokser. Her sier vi at det er boksene som er problemet, ikke vi, forklarer Agsty.

Vi får ofte høre at vi ikke passer inn i samfunnets bokser. Her sier vi at det er boksene som er problemet, ikke vi.

Drag for alle

Drag og burlesk er sceniske uttrykk som knyttes til skeiv kultur og identitet. Da Skeivt nettverk i NHF arrangerte workshop for å forberede sommerleiren i oktober i fjor, kom dette høyt opp på ønskelista for temaer. Så da ble det slik.

Arrangørene sørger for å legge til rette slik at alle kan delta på egne vilkår, enten de bruker rullestol, er syns- eller hørselhemmede eller har andre former for funksjonsvariasjoner.

– Her skal alle kunne delta på alt, sier primus motor og leirleder Ingrid Thunem.

Gjennom uka har hun fått mange bekreftelser på hvor viktig det har vært å ha en arena for å kunne utforske egne identitet(er) i skjæringspunktet mellom skeiv og funkis. Ute i verden er det fortsatt vanskelig for mange.

– Mange opplever at de ikke hører hjemme noe sted. De er ikke helt akseptert som funkiser i det skeive miljøet, og ikke akseptert som skeive i funkismiljøet. Samtidig er det viktig å få fram at begge disse bevegelsene er blitt bedre på inkludering, sier Ingrid Thunem.

Her på leiren trenger ingen å forklare sin egen eksistens.

Ingrid Thunem poserer med flagget.

FALLER UTENFOR: Ingrid Thunem – her med et samisk pride-flagg – forklarer at mange med flere minoritetsidentiteter – har kan slite med å finne en plass hvor de hører til. Det er et stort behov for møteplasser, mener hun. (Foto: Ivar Kvistum)

Håper på gjentakelse

I samfunnet ellers er det også krevende å være åpen om seg selv; som funksjonshemmet kan du oppleve å bli både deseksualisert og usynliggjort. Fortsatt er det mange som har problemer med å akseptere at også funksjonshemmede har en seksualitet, langt mindre en skeiv seksualitet.

– Her på leiren trenger ingen å forklare sin egen eksistens, sier Ingrid Thunem.

Når du leser dette, har deltakerne på den aller første sommerleiren for voksne, skeive funkiser reist hjem med nyervervede ferdigheter i drag og burleskdans, og personlige erfaringer med å finne sitt eget uttrykk og identitet.

– Jeg håper det kan gjentas, for det er mange som trenger et slikt rom. Og så håper jeg at det blir større rom for oss i storsamfunnet også, sier Agsty.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.