Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Larsern fotografert mens han holder et kamera og tar bilder.
KAMPKLAR: Jon Henrik Larsen møter motgang i rettssystemet, men gir ikke opp og er klar for ny runde i august. - Jeg har fått så mange tilbakemeldinger fra andre mennesker i Norge som følger min kamp, som støtter meg og sier jeg baner vei for andre. (Foto: Alf Ove Hansen}

Salangen-redaktøren tapte anke til Høyesterett

Jon Henrik Larsen ville saksøke kommunen og staten i samme sak, men Høyesterett sa nei. Det betyr at brukere av sammensatte tjenester ikke kan få prøvd helheten i et omsorgstilbud for domstolene, mener advokaten hans.

Av Ann-Mari Gregersen
Publisert 08.02.2021 14:16

Jon Henrik Larsen er landskjent som gründer og redaktør i lokalavisen Salangen-Nyheter.

Han saksøkte staten da statsforvalteren (tidligere fylkesmannen) hadde stadfestet Salangen kommunes vedtak om å la ordningen hans med brukerstyrt personlig assistanse opphøre.

Deretter saksøkte han kommunen for å ha latt ordningen hans med varig tilrettelagte arbeid (VTA) opphøre. 

 – Disse to ordningene var etter vår vurdering del av et helhetlig omsorgstilbud til Larsen, hvor arbeidstrening og BPA på arbeidsplassen utgjorde to likeverdige komponenter. Domstolene mente at det ikke var tilstrekkelig sammenheng mellom tvistene til at de burde behandles i samme sak, sier Olav Lægreid i Advisio Advokat, som representerer Larsen.

Liten kunnskap i rettssystemet

Lægreid vurderer det slik at brukere av sammensatte tjenester dermed ikke kan få prøvd helheten i et omsorgstilbud for domstolene, selv om det ene tilbudet delvis avhenger av det andre.

Den erfarne advokaten ble overrasket over avgjørelsen fra Høyesterett. 

– Etter mitt syn la Høyesteretts ankeutvalg ikke tilstrekkelig vekt på det vi mener er hovedpoenget: nemlig at det er mange brukere av sammensatte tjenester i norske kommuner, som i mange tilfeller forutsetter et samarbeid mellom stat og kommune. Mange skal ha litt tjenester fra den statlige delen av Nav, litt fra den kommunale del av Nav og litt fra kommunenes helse- og omsorgsetat. I tillegg skal noen ha opplæring, som ligger under skolen. 

Det er mange brukere av sammensatte tjenester i norske kommuner, som i mange tilfeller forutsetter et samarbeid mellom stat og kommune.

Portrett av Olav Lægreid.

MANGLER FORSTÅELSE: – Det er svært bekymringsfullt at Høyesteretts ankeutvalg tilkjennegir så liten kunnskap om den kommunale omsorgssektoren. De har ikke sett eller forstått hvordan sammenhengene i sektoren er, sier advokat Olav Lægreid. (Foto: Advisio Advokat)

Lægreid sier han hadde regnet med at Høyesterett ville fange opp den store interessen dette spørsmålet har, og ikke minst se at det jo er en nær sammenheng mellom ulike elementer i tilbudet Larsen har hatt.

– For en god del av dem som har sammensatte tjenester vil brukeren få tilbud om eller søke om å være med i en kommunal vekstbedrift av typen Asvo. Det vil kunne være en VTA-bedrift, som støttes av den statlige delen av Nav og drives av kommunen. Det er svært bekymringsfullt at Høyesteretts ankeutvalg tilkjennegir så liten kunnskap om den kommunale omsorgssektoren. De har ikke sett eller forstått hvordan sammenhengene i sektoren er.

Må betale 

Én ting er at de tapte anken, en annen sak er at Jon Henrik Larsen også ble idømt saksomkostninger på 21 800 kroner.

– Høyesteretts ankeutvalg mener at Larsen burde slått seg til ro med kjennelsen fra lagmannsretten som sier at kommunen har rett til å si opp VTA-avtalen. Dermed ble han idømt saksomkostninger. Dette har jeg aldri sett før. Det er nærmest så en bebreider en bruker for å prøve rettighetene sine, for å så måtte betale for det i tre instanser.

– Hvilke konsekvenser får dette så får Jon Henrik Larsen videre? 

– Dette var en prosessuell avgjørelse om kommunen skulle være part i saken eller ikke. Nå er det avgjort at kommunen ikke part i saken. Formelt sett er hovedsaken nå i rute, der vi nå kun saksøker staten, og saken gjelder da BPA, sier Olav Lægreid.

Vitner fra kommunen

Her vil de få prøvet hva en har krav på BPA til, og i hvilken grad en kan påvirke innholdet i kommunens vedtak. 

– Vi ønsker å vite hvilke formål som skal med på en liste, og i hvilken grad kommunen kan motsette seg at bistand på arbeidsplassen er en del av brukerstyringen. Saken blir altså gjennomført med kun staten som motpart, og det blir en vanlig rettssak med vitner. Det blir sikkert aktuelt å føre vitner fra Salangen kommune også.

Olav Lægreid mener at Jon Henrik Larsens sak er en spennende prinsippsak. Han hadde derfor håpet at Norges Handikapforbund ville engasjere seg mer enn de har gjort så langt.

 – Hvis Larsen vinner, vil det ha en enorm betydning for alle brukere av BPA. 

Hvis Larsen vinner, vil det ha en enorm betydning for alle brukere av BPA. 

Jon Henrik Larsen
  • Jon Henrik Larsen er landskjent redaktør og daglig leder i Salangen-Nyheter.com, mediebedriften han selv startet for 20 år siden. 
  • Han har en autismediagnose. I lang tid og i ulike rettsinstanser har Larsen kjempet for å få tilbake ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA), og at den kunne brukes på hans arbeidsplass.
  • I august er staten motpart i Oslo tingrett i sak om BPA.

Gode venner holder motet oppe

I mellomtiden står Jon Henrik Larsen på det han kan og klarer i Salangen-Nyheter.com, der han er daglig leder og redaktør. 

– Etter at kommunen kuttet BPA-løsningen jeg hadde, er det gode venner og støttespillere som hjelper med å komme igjennom dagene. De bidrar til at jeg kan ha en meningsfylt hverdag. De er standhaftige på at Salangen-Nyheter må fortsette å leve.

Les mer om Jon Henrik Larsen her: «MR. SALANGEN-NYHETER» KJEMPER FOR BPA OG LIVSVERKET SITT

Han opplever ellers at kommunen ikke skiller saken om ham som person som saksøker de, og han som næringsdrivende.

– Salangen-Nyheter AS fylte 20 år i oktober i fjor. Jeg fikk ikke gratulasjon fra kommunen. Jeg hadde håpet at de kunne komme med en hilsning på dagen, etter 20 år med medieeventyr fra bygda både gjennom nettavisen og egen tv-serie!

Jeg har ikke på noen måte gitt opp.

Selv om anken ble forkastet og han ble idømt saksomkostningene, ser Jon Henrik Larsen nå frem til en endelig avklaring på saken sin. 

– Jeg synes det er uhørt og utrolig at jeg må betale dette, da alt jeg ville ha var en avklaring. Jeg ser uansett lyst på at det er progresjon i prosessen. Jeg har ikke på noen måte gitt opp. Jeg har fått så mange tilbakemeldinger fra andre mennesker i Norge som følger min kamp, som støtter meg og sier jeg baner vei for andre. Jeg ser derfor nå frem til rettssaken i august.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.
Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?

Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Du kan også bruke kontonummer 8200.02.03277. Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.