Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sander på sykkelen på en landevei.
LANDEVEISEVENTYRER: Sander Andreassen med håndsykkelen han brukte fra Nordkapp og hjem til Hurdal. Nå er målet å krysse USA på samme måte.
Sander på sykkelen på en landevei.

Sander (17) er klar for å ta det til neste nivå – skal sykle USA på tvers

Sander (17) er klar for å ta det til neste nivå – skal sykle USA på tvers

– Jeg har alltid likt å utfordre meg selv, sier 17 år gamle Sander Andreassen, som allerede har håndsyklet fra Nordkapp til Hurdal.

Ivar Kvistum (tekst og foto)
Publisert 05.07.2020 15:46

Nå skal det sies at det slett ikke bare var seg selv han utfordret da han fikk ideen om å sykle fra Nordkapp og hjem til Hurdal nord for Gardermoen i Viken. En tur på drøye 2334,3 kilometer.

Han utfordret også faren sin, Tor Andre Andreassen.

De to deltok nemlig sammen i TV2-programmet «Samme tid neste år» der de hadde satt seg fore å bestige fjelltoppen Bitihorn sammen. Sander satt i en tralle som faren skulle trekke opp til den kjente toppen ikke langt fra Beitostølen.

Tårekanalene brast

Forsøket lyktes ikke. Snaut halvveis på den steinete og uframkommelige stien var det slutt på kreftene. Tårekanalene brast hos både far og sønn, men det ga likevel mersmak å sette seg høye, hårete mål.

– Da Sander sa på tv at det neste målet var å sykle fra Nordkapp og hjem, tenkte jeg: Oh, shit! flirer Tor Andre.

Rett nok hadde Sander alltid likt å bruke overkroppen både på håndsykling og pigging for å holde seg i form. Men faren var likevel ikke helt overbevist om at Sander virkelig forsto hvilken oppgave han hadde foran seg.

Og det kan Sander gi ham rett i, sett i ettertid.

– Jeg skjønte jo at det var langt, men regnet med at jeg skulle klare det. Etterhvert innså jeg at det faktisk er kjempelangt fra Nordkapp til Hurdal, sier Sander.

Ingen vei tilbake

Men det var ingen vei tilbake. Ekspedisjonen, som fikk navnet Tour de Sander, ble gjennomført sommeren 2018, året etter at far og sønn måtte gi opp Bitihorn-prosjektet. Foruten pappa Tor Andre var Sanders to kamerater Petter og Mzima også med, mens mamma, lillebror og lillesøster kjørte følgebilen.

Jeg skjønte jo at det var langt, men regnet med at jeg skulle klare det. Etterhvert innså jeg at det faktisk er kjempelangt fra Nordkapp til Hurdal.

Følget fikk snart erfare at dette ikke var en vanlig søndagstur.

– Hadde det vært opp til meg der og da, hadde jeg gitt meg allerede i Alta, sier Tor Andre.

De tre fotografert på syklenei i nordnorsk landskap.

NATUR OG KAMERATSKAP: Tour de Sander bød på store naturopplevelser og godt vennskap for Sander og kameratene Petter og Mzima. (Foto: Privat)

De lærte på den harde måten at de hadde lagt opp til helt feil strategi. Den opprinnelige planen var å sykle ti mil hver dag. Det gikk ikke. Da den første dagen var over, sto det bare et trettitalls skuffende kilometere på tripptelleren. Først etter noen dager skjønte de at det ikke nødvendigvis var et nederlag.

– Det er viktig å starte med korte etapper slik at kroppen venner seg til belastningen. Vi klarte stadig lengre dagsetapper og på det meste syklet vi 22 mil på en dag, forteller Tor Andre.

Den opprinnelige planen var å bruke 34 dager på turen. De gjennomførte på 30 dager totalt, 28 av dem på veien.

Les mer om Tour de Sander her: SANDER (15) HÅNDSYKLER FRA NORDKAPP TIL HURDAL

Støl i armene

De tre andre syklistene tråkket med beina på vanlige tohjulinger, mens Sander – som er født med ryggmargsbrokk og har brukt rullestol hele livet – brukte armene på sin oransje Quickie håndsykkel.

Sykkelen har en hjelpemotor som gir litt ekstra drahjelp i motbakkene, men mellom 80 og 90 prosent av turen foregår uten elektrisk støtte. Noe av kunsten er å porsjonere den elektriske kraften riktig, slik at den holder hele veien, forklarer far og sønn.

Begge understreker hvor viktig det er med riktig utstyr på en slik tur. Det gjelder enten man bruker beina eller armene til å sykle med. Det handler ikke minst om riktig sittestilling, riktig bekledning og å lytte nøye til kroppens tilbakemeldinger for å hindre slitasjeskader.

– Jeg ble kjempestøl i armene, særlig til å begynne med. Men kroppen vente seg til det etter hvert, og jeg ble mykere, sier Sander.

Tor Andre kan ikke få fullrost effekten av Spenol. Det gikk med store mengder av den klassiske kremen for å forebygge gnagsår. Produktet ble valgt fordi de mer autoriserte produktene for langdistansesykling ville belaste turbudsjettet for mye. Spenol gjorde jobben helt utmerket.

Storslått naturopplevelse

Turen gikk langs kysten store deler av veien, helt til Steinkjer. Og det er nettopp den storslåtte naturopplevelsen i Nord-Norge som både far og sønn løfter fram som den største opplevelsen, muligens tangert av adrenalinrushet da Sander seilte utfor komfortsonens yttergrense og testet Nordens høyeste zipline i Mosjøen.

– Jeg hadde jo sett bilder av norsk natur og visste det var fint. Men at det skulle være så fint, hadde jeg ikke trodd, sier Sander.

Å sykle gjennom landskapet gir en helt annen opplevelse enn alle andre reisemåter, mener de to. Kulde og varme, regn og lukt – alt kommer nærmere og gir en mer intens opplevelse.

Men også menneskene er med og skaper opplevelsen. Tour de Sander delte daglige liverapporter på Facebook, og på det meste var det 8700 følgere i gruppa. Turen fikk mye omtale i lokale medier underveis. Overalt hvor de kom, ble ekspedisjonen møtt med velvilje og vennlighet.

Men den menneskelige siden av opplevelsen handlet ikke bare om dem de møtte underveis. Like viktig var opplevelsen av at ekspedisjonsdeltakerne kom tettere på hverandre og på seg selv. Vennskapene ble dypere.

– Vi lærte å kjenne hverandre som personer på en helt annen måte enn før, sier Tor Andre.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

The Next Level

Tour de Sander hadde knapt rukket å rulle inn på tunet hjemme i Hurdal før Sander og faren hans begynte å leke med tanken om å ta den enda lenger. Bokstavelig talt. Og nå er planen klar: I 2022 er det klart for Tour de Sander – the next level!

Denne gangen går turen fra øst til vest i USA, tvers over kontinentet. Turen er tre ganger så lang som sist. Starten går mest sannsynlig i Boston, og planen er å ende opp i California, men nøyaktig hvor har de ikke bestemt ennå.

– Det krever utrolig mye planlegging. Her er det snakk om mye mer logistikk. Trolig kommer vi til å leie en stor bobil som vi bruker som følgebil og base underveis, slik at vi er sikre på at vi får hvile og sove godt. Det er vi helt avhengige av, forklarer Tor Andre.

Også økonomisk er det et løft å gjennomføre en slik tur, så de er i gang med å skaffe sponsorinntekter til prosjektet.

Når tidspunktet er satt til sommeren 2022, der det fordi Sander må bli ferdig med videregående før de legger av gårde. Trolig vil hele turen ta mellom tre og fem måneder å gjennomføre.

Sander og Tor Andre poserer sammen.

FAR OG SØNN: Sander og pappa Tor Andre utfordrer seg selv og hverandre sammen. En av de fineste erfaringene fra turen var at alle som var med, ble kjent med hverandre på en ny og dypere måte, mener de.

Sette egne mål

At Sander bruker rullestol og sykler med hendene var med på å skape oppmerksomhet rundt Tour de Sander og sikkert også når de er klare for «the next level». Sander selv – som går medielinje på videregående og drømmer om å bli filmregissør – har ingenting imot å ta ledertrøya og være et forbilde som knuser vante forestillinger om hva funksjonshemmede klarer og ikke klarer.

– Det er kult å bevise for folk at alt er mulig, sier han.

Det er kult å bevise for folk at alt er mulig.

Samtidig ser han at ikke alle kan gjøre det samme som ham, og det er heller ikke poenget. Sander og faren hans understreker at det slett ikke er nødvendig å sette seg skyhøye mål om å krysse kontinenter for å ha glede av å sykle eller å utfordre seg selv. De gir følgende råd til alle som måtte få lyst til å komme seg ut på veien, uansett forutsetninger:

– Sett deg små, overkommelige delmål som du vet du kan klare. Og ikke gi opp selv om du møter noen motbakker. Tenk heller at dette skal jeg klare, sier de to.

***

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 03/20.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.

Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.