Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Person i rullestol holder katetere i hånden bak ryggen.
FOREBYGG INFEKSJONER: Det viktigste rådet for å forebygge urinveisinfeksjoner er å holde fast på gode rutiner for kateterisering, også når du har ferie eller er på reise. (Foto: Coloplast)

Slik får du gode kateter-rutiner

Urinveisinfeksjoner rammer to av tre i løpet av det første året etter en ryggmargsskade. Sørg for gode, faste rutiner, råder både fagfolk og rutinerte kateterbrukere.

Bjørn Kollerud
Publisert 20.09.2017 09:49

Hele 67 prosent av ryggmargsskadde, to av tre, opplevde helseproblemer i form av urinveisinfeksjoner i løpet av første skadeår.

Dette er ifølge en nylig publisert amerikansk rapport basert på 200 intervjuobjekter.

Dette topper dermed listen over helseproblemer nyskadde pådro seg.

Helseproblem

– Urinveisinfeksjoner er definitivt et helseproblem som må tas på alvor, og det gjelder å etablere gode rutiner ved selvkateterisering, fastslår Leder i Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS), Anders Nupen Hansen.

Det er ikke lett å vite eksakt hva som fører til urinveisinfeksjoner, men bevisste rutiner rundt kateterbruk er veldig viktig for å forebygge problemene, mener LARS-lederen.

Man må bruke kateteret riktig, tømme blæren regelmessig og være nøye med hygienen.

Viktig tema i foreningen

– Selv har jeg kun opplevd å pådra meg urinveisinfeksjoner to ganger i løpet av mine ni år som ryggmargsskadd. Men jeg er klar over at mange sliter helsemessig med dette, sier han.

Kateterisering er et tema LARS-medlemmene snakker ofte om.

– Blant annet har vi utarbeidet informasjonsmateriell for brukere om bruk av engangskatetre. Vi inviterer legemiddelfirmaer til våre samlinger, og vi er åpne for å diskutere dette på vår Facebook-side. Denne er for øvrig åpen for alle ryggmargsskadde, ikke bare medlemmer av LARS, poengterer Anders Nupen Hansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Portrett av Anders Nupen Hansen.

FOREBYGGE: Urinveisinfeksjoner som følge av kateterbruk er ikke bare ubehagelig. Det utgjør også en helserisiko, som man må gjøre sitt for å minimere, fastslår Anders Nupen Hansen i LARS. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Opplæring nødvendig

Spinalenhetene St. Olavs Hospital, Haukeland Universitetssykehus og Sunnaas Sykehus er ryggmargsskaddes første møte med rehabiliteringstjenesten.

Det gjelder å holde fokus på det man har lært i etterkant, lage faste rutiner i hverdagen og holde seg til dem.

Det har også her det prøves ut løsninger for kateterbruk. Ander Nupen Hansen gir spinalenhetene godt skussmål for opplæringen av brukere.

– Gjennomgående er tilbakemeldingen fra LARS-medlemmer positiv til den opplæringen man får i kateterbruk hos spinalenhetene. Vi møter mange flinke fagfolk. Men det gjelder å holde fokus på det man har lært i etterkant, lage faste rutiner i hverdagen og holde seg til dem. Kjenner du deg selv og kroppens signaler, kan du lage et hensiktsmessig opplegg som fungerer.

Volum, tid og frekvens

Uroterapeut Gro Cecilia Stensrød har 26 års erfaring fra Sunnaas sykehus, der hun jobbet med utredning av pasienter. Hun er også forfatter av heftet «ABC om urinveier for deg med ryggmargsskade» utgitt av LARS.

Urinveisinfeksjoner og selvkateterisering er et stort tema. Men det hele kan kokes ned til noen enkle punkter; Volum, tid og frekvens. Her må det ikke slurves.

Hun mener det går an å etablere enkle rutiner som fungerer godt for de fleste.

– Urinveisinfeksjoner og selvkateterisering er et stort tema. Men det hele kan kokes ned til noen enkle punkter; Volum, tid og frekvens. Her må det ikke slurves, sier hun.

Ta deg god tid

Volum handler om at blæren må tømmes ved 400–500 ml. Og den må tømmes helt, så det ikke skapes vekstgrunnlag for bakterier.

Tømmer man ikke blæren, kan det oppstå sprekker i slimhinnen, noe som kan medføre at bakterier trenger inn. Frekvensen kan være individuell, men blæren må tømmes fire–fem ganger om dagen som en tommelfingerregel.

Sist, men ikke minst, må man bruke den nødvendige tiden som skal til, ved innføring- og uttrekk av kateteret, så det ikke oppstår skader. Kontrollert uttrekk bidrar også til at man sikrer seg at blæren er helt tømt.

Ute av rutinen

Men av og til går vi alle ut av hverdagsrutinen, for eksempel når man er på ferie. Da er det lett å glemme seg litt.

– Mitt råd til ferierende i utlandet er å ta med seg egne katetre i håndbagasjen. Kanskje også antibiotika hvis man er utsatt for infeksjoner, og få dokumentert dette for å få ting igjennom tollen. Bruker man et engangskateter med sterilt vann, og vasker hendene med sprit før man bruker kateteret, har man gjort enkle, preventive grep, poengterer Anders Nupen Hansen.

Bilde av forpakninger med kateterprodukter.

STATLIGE ANBUD: I utgangspunktet er det statlige anbud som avgjør produktsortimentet også for katetre. To av de største på markedet er Coloplast og Hollister.

Planlegger du ferie i utlandet kan det være lurt å ta med seg egne engangskatetre.

– Ta gjerne med flere enn du vanligvis bruker, og for all del legg de med i håndbagasjen. Da slipper du å komme i en akuttsituasjon hvis bagasjen forsvinner, lyder rådet fra Anders Nupen Hansen.

Pass på pilleforbruket

Urinveisinfeksjoner behandles effektivt med antibiotika. Men her er det på sin plass å rope varsko, poengterer Anders Nupen Hansen i LARS.

– Bruker man mye antibiotika, risikerer man å pådra seg antibiotika-resistens. Dette kan få alvorlige konsekvenser, hvis man kommer i en akutt situasjon og virkelig trenger antibiotika. Så preventive tiltak for å unngå urinveisinfeksjon er absolutt viktig.

Brukernes behov veier tyngst

Statlige anbudsinnbydelser gjør at produkttilbudet til kateter-brukerne i utgangspunktet begrenses. Spørsmålet er om man likevel får velge en løsning som oppleves best, det være seg med tanke på design, hygiene, og små tekniske variasjoner.

Ikke minst, skal man i en så intim situasjon velge bort produkter, fordi en statlig avtale regulerer tilbudssiden?

– Vi forholder oss i utgangspunktet til produkter på statlige anbudsavtaler, men det er brukerens behov som til syvende og sist veier tyngst, fremholder gruppeansvarlig sykepleier Raimond Murberg ved avdelingen for Ryggmargsskadde på Sunnaas Sykehus.

Selv om det kan være små forskjeller mellom produktene, kan forskjellene være avgjørende for brukeropplevelsen vad selvkateterisering.

– Det tar vi hensyn til. Vi legger også stor vekt på brukeropplæring og kontrollerer at brukeren håndterer produktene og rutinene på en god måte. For de av brukerne som kommer inn på kontroll etter rehabiliteringsperioden, sjekkes også blærefunksjon og allmennhelsetilstanden obligatorisk.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.