Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Lisa Lundell foran en vegg med teksten «Träffpunkt idrott».
KOMPETANSELØFTER: Lisa Lundell arbeider for å løfte kompetansen til de svenske særidrettsforbundene. (Foto: Georg Mathisen)

Slik vil Sverige lære av norske parasport-feil

Sverige går samme vei som Norge og gjør paraidrett til en del av særforbundene i idretten. – Vi har sett mye på Norge for å lære av feilene deres, sier Lisa Lundell i Parasport Sweden.

Georg Mathisen
Publisert 09.03.2023 10:18

De tar seg tid og setter ingen deadline. Dessuten bygger de opp parasportforbundet som et eget kompetansemiljø.

På den måten skal Sverige lykkes med det Norge gjorde i 2008: Å ta inn paraidrett som en del av de ordinære særforbundene i idrettsforbundet i stedet for å ha et eget parasportforbund.

Selv om det er bred enighet om at dette var et prinsipielt riktig grep, sliter norsk idrett med rekruttering på parasiden.

Les mer: KRAFTTAK FOR PARAIDRETTEN

Fra 18 til seks

Lisa Lundell er arrangements- og konkurranseansvarlig i det svenske parasportforbundet.

– Da vi besluttet i 2015 at vi skulle begynne en integrering, dekket vi18 ulike idretter, hun.

Nå er det tolv idretter igjen.

– Vi tenkte: «Er det virkelig vårt forbund som har den beste kompetansen til å utvikle disse idrettene, eller er det de som har kompetansen på den idretten?» sier Lundell.

– Er det innebandyforbundet som har kompetansen på el-innebandy? Er det mer riktig at den grenen også finnes i innebandyforbundet, og ikke i et særskilt parasportforbund?

I tillegg til de seks idrettene som er levert over til særforbundene, arbeiderer parasportforbundet og særforbundene aktivt med seks til. Det tar tid.

Ingen deadline

Akkurat tiden er den viktigste lærdommen fra Norge, sier Lisa Lundell til Handikapnytt:

– Vi har tittet veldig mye på Norge for å lære av deres feil. Vi har lært at det tar tid. Vi skal ikke sette noen deadline, slår hun fast.

Vi har tittet veldig mye på Norge for å lære av deres feil. Vi har lært at det tar tid. Vi skal ikke sette noen deadline.

Det betyr at forbundene tar jobben skritt for skritt etter hvert som de er modne for det. Samtidig ser Parasport Sweden, som det svenske parasportforbundet markedsfører seg som, at særforbundene kommer til å trenge støtte i lang tid. Mange steder er det best for paraidretten at det finnes samarbeid mellom flere idretter og naturlige møteplasser for forskjellige grener.

– Vi tror fremdeles at det er riktig at idretten skal finnes i de ulike særforbundene. Men det kommer fortsatt til å være felles spørsmål, og vi tror at parasportforbundet skal ha rollen med å ivareta dem, sier Lundell.

Kompetanseløft

Den svenske paraidretten snakker om et kompetanseløft. Parasportforbundet skal finne ut hvilken kompetanse som trengs og formidle den til særforbundene.

– Da vi begynte, hadde flere av forbundene ingen ansatte til å ta hånd om paraidretten. Nå har 70 prosent av de aktuelle særforbundene en ansatt som jobber med det, forteller hun.

De store plussene for samordningen er at viljen, ambisjonene, planene, målene og potensialet finnes. Så er det et problem at særforbundene sitter med noen fordommer om hva paravirksomhet egentlig er og innebærer.

Mangler apparat for gjennomføring

Oppstarten av parasport tar lengre tid og krever mer arbeid på grunn av at det kan kreves spesielle materialer og hjelpemidler og ekstra penger.

Og selv om mange har målene på plass, mangler det praktiske apparatet for å gjennomføre målene.

Det viser seg at interessen for paraidrett i Sverige øker kraftig etter de store arrangementene. Det siste året har det vært nasjonale spesialolympiske leker i Malmö og para-VM i nordiske grener i Östersund.

Lisa Lundell regner med at Parasport Sweden kommer til å bestå som en ren kompetanseorganisasjon til hjelp for særforbundene.

– Jeg tror det er den veien det kommer til å gå, sier hun.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.