Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Torbjørn Røe Isaksen på talerstol.
INNBYR TIL TOPPMØTE: Torbjørn Røe Isaksen er regjeringens nye arbeids- og sosialminister. Mandag inviterer han til toppmøte om inkluderingsdugnaden. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Statsministeren og tre statsråder på toppmøte om inkluderingsdugnaden

Mandag arrangerer regjeringen et toppmøte møte om inkluderingsdugnaden som blant annet har som mål å få flere funksjonshemmede ut i jobb. Nyslått arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ber arbeidsgivere satse på folk som ikke er helt A4.

Markus Weisser, NTB
Publisert 02.02.2020 20:08

Regjeringen stiller topptungt på møtet i Oslo mandag, knyttet til den såkalte inkluderingsdugnaden, regjeringens satsing på å få flere i jobb.

– Møtet blir viktig for å holde trykket oppe hva gjelder å få flere som står utenfor, inn i arbeidslivet, sier Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

I tillegg til den nyutnevnte arbeids- og sosialministeren deltar statsminister Erna Solberg (H), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) og kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V).

– Gode erfaringer

Representanter for arbeidstaker- og arbeidsgiversiden er også blant dem som vil være til stede. Også Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (Safo) og Unge funksjonshemmede deltar på toppmøtet, ifølge programmet.

Toppmøtet om inkluderingsdugnaden skulle egentlig være avholdt 8. november i fjor, men ble utsatt på grunn av Nav-skandalen som tok mye av oppmerksomheten til Arbeids- og sosialdepartementets ledelse på den tiden.

– Erfaringene fra mange bedrifter som jeg har besøkt, er at de som tar sjansen på noen som ikke er helt A4, får hardtarbeidende og lojale ansatte, sier Isaksen.

Erfaringene fra mange bedrifter som jeg har besøkt, er at de som tar sjansen på noen som ikke er helt A4, får hardtarbeidende og lojale ansatte.

Han tok over styringen av Arbeids- og sosialdepartementet 24. januar, etter at Anniken Hauglie (H) valgte å trekke seg fra regjeringen.

Inkluderingsdugnaden ble lansert i 2018 som en del av Jeløya-plattformen og ble videreført i Granavolden for ett år siden.

Venter på tall

Blant målene som ble lansert i 2018, er at 5 prosent av nyansatte i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller såkalt hull i CV-en.

– Dette iverksettes allerede, sier Isaksen.

Regjeringen har imidlertid ikke satt noen dato for når målet skal være nådd. Den har heller ikke tall som viser hva prosentandelen er i dag, ifølge Isaksen.

– Rapporteringsplikt inngår i målet, så vi vil i framtiden kunne si hvor vi står, sier han.

Stadig flere unge uføre

Det har vært en økning i antall uføretrygdede mellom 25 og 29 år de siste årene. Da Solberg-regjeringen tok over i 2013, var det 5.227. I 2019 var det til sammenligning 11.158, viser tall fra Nav.

– Det er ikke godt nok. Det som bekymrer meg mest, er de som faller permanent ut av arbeidslivet, eller de som aldri kommer inn, og da særlig de unge uføre, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Inkluderingsdugnaden har tre innsatsområder – redusert risiko for arbeidsgivere når de ansetter, styrking av tilbudet for arbeidssøkere med psykiske lidelser og/eller rusproblemer og styrking av mulighetene for opplæring.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.