Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Lubna Jaffery
Lubna Jaffery, Kultur- og likestillingsminister (Foto: Ilja C. Hendel/KUD)

Stigmatiserende ord og begreper skal bort

MENINGER: Nedsettende ord må ut av lovverket, skriver Lubna Jaffery i dette innlegget.

Lubna Jaffery
Publisert 11.01.2024 13:03

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Stortinget vedtok nylig å gjennomgå lovverket for å erstatte stigmatiserende ord. Vedtaket engasjerer mange, og flere har etterlyst mitt syn. 

La meg derfor gjøre dette helt klart: jeg støtter de gode intensjonene bak forslaget. Nedsettende ord må ut av lovverket. Vi må unngå å bruke et språk som er bygget på fordommer, og jeg er glad for at Stortingets vedtak tar tak i dette. Så skal regjeringen selvfølgelig følge opp vedtaket på en hensiktsmessig måte.

Samtidig har jeg vært opptatt av å forklare at dette ikke er en så enkel sak som man kanskje kan tro. Som forbundsleder i NHF, Tove Linnea Brandvik, sier, er dette en prosess det er viktig å bruke tid på. Det er ikke alltid like opplagt hvilke begreper som er stigmatiserende eller støtende, og hvilke begreper som er tilstrekkelig presise. 

Definisjonsmakten er i endring, og heller ikke blant dem det gjelder er det åpenbart hva som til enhver tid er det riktige begrepet. Dette gjør det utfordrende å finne hvilke begreper som bør brukes som erstatning. Det er også viktig at endringer i språk ses i sammenheng med behovet for endringer i innholdet i bestemmelsene. 

Det kan være flere ord og begreper i sammenheng som utgjør det som oppfattes som diskriminerende eller stigmatiserende språk. Enkelte begreper kan det være ganske enkelt å identifisere som uheldige, men ikke alle lover inneholder like «iøynefallende» begreper.

Derfor vil en revisjon forutsette at vi vet hvilke begreper og formuleringer som oppleves som stigmatiserende eller nedsettende, og hvilke ord disse bør erstattes med. Det er mange ulike meninger på dette området. Debatten om hvorvidt «funksjonsvariasjon», «funksjonshemning» eller «funksjonshindret» er det mest egnede ordet, er et eksempel på dette.

Med andre ord er dette et lovarbeid som må gjøres grundig, og det vil ta tid, men jeg ser fram til å ta fatt på arbeidet – utdatert og stigmatiserende begrepsbruk skal bort.  

 

Lubna Jaffery,

kultur- og likestillingsminister

LES OGSÅ: «Åndssvak» og «sinnssyk» ut av lovverket

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.