Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Jonas Gahr Støre.
TRØKK: Arbeiderpartiets leder forklarer at programkomiteens ja til å inkorporere CRPD vitner om at Arbeiderpartiet setter mer trøkk bak politikken for et likestilt samfunn. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Støre: – Vi setter mer trykk på å skape et likestilt samfunn

Å ta funksjonshemmedes rettigheter inn i norsk menneskerettslov gir en enda tydeligere retning mot et likestilt samfunn. Men det er ingen quick fix, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ivar Kvistum
Publisert 04.02.2021 15:34

Torsdag kunne Handikapnytt fortelle at Arbeiderpartiets programkomite vil ha FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) inn i norsk menneskerettighetslov.

Dermed går komiteen bort fra formuleringen sitt første utkast, der det het at man ville utrede hvordan dette skulle skje.

– Da vi brukte ordet «utrede» var det for å kartlegge ansvaret.  Folk må merke seg at når Arbeiderpartiet, tar tak i slik slike spørsmål, er et gjort på en grundig måte. Nå gjør vi det klart at vi løfter denne saken, sier partileder Jonas Gahr Støre til Handikapnytt.

Les mer om programforslaget: ARBEIDERPARTIET SIER KLART JA TIL CRPD

Den beste veien til målet

Han understreker at Arbeiderpartiet alltid har vært for CRPD, uavhengig av spørsmålet om å ta den inn i menneskerettighetsloven. Han påpeker at Norge allerede i dag er forpliktet av konvensjonen.

– For meg har dette handlet om å finne den beste veien til målet. Konvensjonen vil få større trykk og mer oppmerksomhet ved at den blir innarbeidet i menneskerettighetsloven, slik vi har gjort med andre FN-konvensjoner, sier Støre.

Han minner om at CRPD slett ikke er det eneste programpunktet som skal bidra til å sikre funksjonshemmedes likestilling.

– Vi har også formuleringer om å sikre universell utforming av skoler innen 2030. Og vi setter et mål om et universelt utformet samfunn innen 2035. Dette vil kreve oppfølging på mange nivåer, sier Støre.

Jonas Gahr Støre hilser smilende på rullestolbrukere.

LIKE MULIGHETER: I fjor høst møtte Jonas Gahr Støre rullestolbrukere som fortalte at de ikke kom seg på toget. Det gjorde inntrykk. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Solidarisk samfunn

– To ganger i fjor høst stilte du opp i Handikapnytt for å snakke om funkispolitikk. Den ene gangen var på Kolbotn stasjon der rullestolbrukere ikke kommer med på toget. Den andre gangen handlet det om betydningen av universelt utformede skoler. Hvilken betydning mener du dette politikkområdet har for deg og Arbeiderpartiet?

– Det å stå der på stasjonen sammen med tre voksne menn og høre dem fortelle hva det vil si å ikke komme med på toget … da ser vi at det ikke er like muligheter for alle. Vi vil ha et solidarisk samfunn hvor vi stiller opp sammen og legger til rette skritt for skritt, slik at alle kan få ta delta og bidra med sine ressurser. Jeg er glad for muligheten til fortelle Handikapnytts lesere at dette er en sentral del av våre verdier. Det handler om å skape like muligheter, svarer partilederen.

Jeg er glad for muligheten til fortelle Handikapnytts lesere at dette er en sentral del av våre verdier. Det handler om å skape like muligheter.

Støre framhever igjen betydningen av ressursgruppa for politikk for funksjonshemmede, der Ap-folk med tilknytning til funksjonshemmedes likestillingskamp gir råd til partiet. Gruppa ledes av Oslos tidligere ordfører Ann-Marit Sæbønes.

– Gruppa har en tydelig stemme som det er veldig nyttig å lytte til. Ann-Marit har dessuten stor kunnskap på dette feltet og viktig erfaring fra Oslo-politikken, sier Støre.

Ingen quick fix

– For funksjonshemmedes organisasjoner er det en svært viktig kampsak å få CRPD inn i menneskerettighetsloven. Men det er ulike oppfatninger om hva det vil bety, fra dem som mener det først og fremst er en prinsipp- og symbolsak til dem som ser det som den store gamechangeren, det som vil forandre alt. Hva mener du?

– Jeg tenker at det handler om begge deler. Å inkorporere CRPD sender et veldig tydelig signal om et likestilt samfunn. Det peker ut en retning, samtidig som det er svært viktig å huske at CRPD forplikter Norge også i dag. Så vet alle som lever med nedsatt funksjonsevne at det sjelden finnes en quick fix. Det trengs hardt arbeid og tydelige prioriteringer. De som ikke kom med toget på Kolbotn stasjon, vet at det er ikke nok med bare et vedtak. Rampen må også bygges, svarer Støre.

– Når stortingsgruppa har bestemt seg for å støtte SVs forslag om å be regjeringen forberede inkorporering av CRPD, vil det skje før landsmøtet behandler programforslaget. Foregriper dere?

– Sånn er politikken. Det er en kalender i Stortinget, og det er en kalender i partiet. Jeg mener det er riktig av oss å gå inn for å støtte SVs forslag nå. Jeg har respekt for at landsmøtet skal ta stilling til programmet, men jeg er ganske trygg på at landsmøtet vil følge programkomiteen i denne saken.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.