Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Syklet til Stortinget for retten til å holde seg i form
Mosjonistene fra Vestfold tråkket opp foran Stortinget for å kreve mer penger til aktivitetshjelpemidler. De ble møtt av lydhøre politikere. – Dere har mange venner på Stortinget, sa Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.
– Jeg kommer meg ut og rundt, ser landskap og folk. Det er en stor glede.
Louis Erdmann blir varm i stemmen og blikket når han forteller om hva sykling gjør for helse og livskvalitet.
Den tidligere oljearbeideren er en av dem som har stor glede av ordningen med utlån av aktivitetshjelpemidler, som Landsforeningen For Slagrammede i Vestfold organiserer.
Men det hadde vært så mye bedre med en egen sykkel som er tilpasset ham.
– Jeg kan ikke ta med en lånesykkel på tur til Danmark. Og så skulle jeg gjerne hatt en sykkel med demping for å skåne ryggen, sier Erdmann til Handikapnytt.
Avslag på grunn av pengemangel
Men Louis Erdmann kan foreløpig se langt etter å få ønsket oppfylt. To ganger har han søkt, og begge gangene har han fått avslag.
Ikke fordi han ikke oppfyller vilkårene, men fordi politikerne har satt av altfor lite penger på Navs budsjett til aktivitetshjelpemidler for voksne over 26 år, den såkalte Akt26-ordningen.
I år var det slutt på pengene allerede i februar. Dermed blir ingen søknader behandlet før det kommer friske penger neste år.
I regjeringens forslag til statsbudsjett, som nå ligger til behandling i Stortinget, er det ikke lagt opp til noen økning i 2024. Den foreslåtte bevilgningen er snaut 60 millioner kroner.
Frykten er derfor at pengene tar slutt enda tidligere – og at enda færre funksjonshemmede får muligheten til å holde seg i aktivitet.
Store besparelser
Dette er bakgrunnen for demonstrasjonen foran Stortinget onsdag. Anført av syklistene i «På 3 hjul med LFS Vestfold» fikk frammøtte politikere høre om hvor viktig det er for livskvalitet og samfunnsdeltakelse at man har mulighet for å holde seg i aktivitet.
Jan Erik Lund lever med en MS-diagnose og er overbevist om at sykling har holdt ham oppegående og i jobb. Og han har regnet på saken:
– Ved at jeg har vært i jobb i stedet for å være uføretrygdet, har jeg i løpet av 12 år alene spart samfunnet for ti prosent av hele årsbudsjettet til aktivitetshjelpemidler for voksne, konstaterer han.
Helt fram til nå har Lund han klart seg med vanlig sykkel, men balansen begynner å svikte. Derfor kommer han til å søke om en spesialtilpasset sykkel gjennom Akt26-ordningen. Men med mindre politikerne inne på Stortinget sprøyter inn mer penger, har han ikke store forhåpninger. Han forteller at alle ergoterapeuten hans søkte for i fjor, fikk avslag fordi det ikke var penger igjen.
– Det blir som å spille lotto, sier han.
Viktig tema
Per Olaf Lundteigen er medlem i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Senterpartiet. Han har stor forståelse for demonstrantenes sak.
– Dette er viktige innspill som vi må ta med oss, sier han til Handikapnytt.
Løfter om mer penger kunne verken han eller de andre politikere gi. Men Lundteigen merker seg at aktivitetshjelpemidler var et gjennomgangstema da arbeids- og sosialkomiteen holdt høring om budsjettet mandag.
Veldig mange organisasjoner tok det opp. Det må vi lytte til og sørge for en gjennomgang av ordningen. Alle partier innser at den ikke fungerer i dag.
– Veldig mange organisasjoner tok det opp. Det må vi lytte til og sørge for en gjennomgang av ordningen. Alle partier innser at den ikke fungerer i dag, sier han.
Lundteigen tror en mulig løsning kan være å sørge for mer gjenbruk av hjelpemidler, slik at flere får glede av pengene som er bevilget. Kanskje bør man få på plass en panteordning for ubrukte hjelpemidler.
Menneskerettslige forpliktelser
Freddy André Øvstegård sitter også i arbeids-o og sosialkomiteen, for SV. Han påpeker at saken handler om mer enn bare penger.
– Det handler om Norges menneskerettslige forpliktelser, og dette er ikke en god måte å innfri dem på. Vi må få størrelsen på potten opp, men også jobbe for å få på plass en mer forutsigbar ordning.
Høyres Erlend Larsen innser at det egentlig handler om småpenger som gir stor effekt, uten at han er i posisjon til å love flere av dem.
– Men jeg skal bidra til å påvirke mine folk, sa han til de frammøtte.
På tampen fikk politikerne med seg en innbydelse fra Handikapforbundets leder Tove Linnea Brandvik:
– La oss sette oss ned sammen og finne løsninger på dette.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!