Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

BEFRIENDE: Torstein Lerhol er i høyrisiko for korona og har fått vaksine allerede (Foto: Privat)

Torstein Lerhol (34) koronavaksinert: – Endelig kan jeg senke skuldrene

Helt siden koronaviruset kom til Norge i mars i fjor har Torstein Lerhol levd i isolasjon på familiegården i Valdres. Nå har han fått vaksine og tør å møte folk igjen.

Stine Slettås Machlar
Publisert 15.02.2021 20:49

– Det var enormt befriende å få vaksinen, så jeg kan senke skuldrene litt, sier Torstein Lerhol.

Han har muskelsykdommen spinal muskelatrofi, som gjør at har kraftig nedsatt lungekapasitet og har høy risiko for å bli alvorlig syk av covid-19.

Kan møte kollegaer igjen

– Jeg har nå vært isolert med kun nærmeste familie og assistenter siden mars, så det var utrolig deilig å kunne treffe kollegaer igjen og å starte å jobbe i et lokalt kontorlandskap med bedre internett. Det betyr mye mentalt, sier Lerhol til Handikapnytt.

Folkehelseinstituttet har kommet med en prioriteringsliste over hvem som skal få vaksine først. I gruppe 1 ligger de eldste og beboere på institusjon samt helsearbeidere.

Yngre med underliggende sykdommer ligger i anbefalingen i gruppe 4.

Les også: HØY KORONA-RISIKO OG AVHENGIG AV ASSISTANSE: – VI ER VELDIG SÅRBARE

Vurdert som en institusjonsbeboere

– Jeg har en fantastisk kommuneoverlege som ser personen bak diagnose og alder fordi kommunen er såpass liten. Jeg er avhengig av å ha personlige assistenter inn og ut 24/7 som på en institusjon, så legen vurderte at jeg skulle prioriteres som institusjonsbeboer og assistentene som helsearbeidere, forklarer Lerhol.

Den vurderingen fra kommuneoverlegen i Vang i Valdres er han veldig takknemlig for.

Jeg er heldig som bor i en liten kommune der mennesker blir sett som den de er og vurdert etter individuelle behov. Jeg føler meg privilegert.

– Jeg er heldig som bor i en liten kommune der mennesker blir sett som den de er og vurdert etter individuelle behov. Jeg føler meg privilegert. Det må jeg si.

Les også: – AKKURAT NÅ ER JEG GLAD BPA ER EN DEL AV HELSE- OG OMSORGSTJENESTELOVEN

Lerhol gleder seg til å kunne klemme igjen.

– Jeg har foreløpig ikke klemt noen, da jeg vil forholde meg til retningslinjene og selv om jeg er vaksinert kan jeg jo bære på smitte. Så jeg får vente med det litt til, men det er godt å ikke være isolert lenger, sier han

God norsk krisehåndtering

Lerhol er i sin andre periode som kommunepolitikker for Senterpartiet i Vang. Likevel syns han det er vanskelig å skulle uttale seg om Norges håndtering av pandemien.

– Det er vanskelig for meg å si noe om. For personlig har jeg følt meg trygg hele veien, og det at jeg skal uttale meg om andres utrygghet er vanskelig, sier han.

Likevel har han gjort seg noen tanker.

– På et overordnet nivå er jo på en måte tallenes tale veldig klar om at vi har håndtert denne krisen veldig bra. Vi har færre dødsfall og smittetall enn noe annet land til og med justert ut ifra folketall. Så at Norge har taklet denne krisen på en overordnet bra måte, tror jeg det er liten tvil om. Så må vi være ærlige og si at det alltid fins unntak og historier om ting som burde vært håndtert på en annen måte.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.