Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Montasje med Bilds logo og tittel og bilde fra oppslaget i avisen. På bildet trener Samuel Koch med en Innowalk.
DAGLIG TRENING: Herfra henter Samuel Koch styrken til å fortsette, skriver avisen Bild i oppslaget om norske Innowalk. (Faksimile fra Bild)

Tysk kjendis viser fram norsk hjelpemiddel i Europas største avis

Stuntmannen Samuel Koch brakk nakken på direktesendt tv. Nå har avisen Bild skrevet om hvordan han bruker det norske aktivitetshjelpemiddelet Innowalk for å trene.

Ivar Kvistum
Publisert 28.08.2019 10:37

På bildet i Europas største avis, tabloiden Bild, bruker den tyske skuespilleren og forfatteren Samuel Koch det norske aktivitetshjelpemiddelet Innowalk, utviklet av selskapet Made for Movement i Skien.

– Dette kan være en viktig døråpner for oss i Tyskland, som er vårt største marked, forteller Birger Tufte Johansen, ansvarlig for forretningsutvikling i Made for Movement Group, til Handikapnytt.

Skulle hoppe over biler

Det var i desember 2010 at den tyske skuespilleren og stuntmannen Samuel Koch pådro seg en alvorlig nakkeskade da han skulle utføre et stunt på det svært populære realityshowet «Wetten, dass…?» (Det vedder jeg på).

Programkonseptet dreier seg å inngå veddemål på ulike stunts, og Samuel Kochs – utstyrt med spenstfjærer på føttene – skulle hoppe over møtende biler.

Det gikk bra første gang. Han utførte en perfekt forlengs saltomortale og landet på beina. Andre gang gikk også fint.

Men da han skulle hoppe over den tredje bilen – en Audi sedan med hans egen far ved rattet – gikk det veldig galt.

Publikum både i salen og foran tv-apparater i hele Tyskland ble vitne til at Samuel Koch landet med ansiktet ned og ble liggende urørlig.

Hendelsen vakte internasjonal oppmerksomhet, også fordi det aktuelle TV-showet på forhånd var kritisert for at deltakerne ble utfordret til å gjennomføre stadig farligere stunts.

Se amerikansk nyhetsinnslag om ulykken her:

12 millioner lesere

Samuel Koch, som i dag er 31 år gammel, fortsatte som skuespiller og har medvirket i flere filmer, tv-serier og teateroppsetninger. Han har utgitt en selvbiografi. Og ikke minst: han har brukt kjendisstatusen sin til å gi oppmerksomhet til forskning på ryggmargsskader.

Kjendisstatusen blir ikke mindre av at han 26. juni i år sto fram i et oppslag i den tyske tabloidavisen Bild, der han selv skriver om hvordan han har arbeidet for å komme videre i livet etter ulykken. Ikke bare fysisk gjennom systematisk trening og rehabilitering, men også mentalt.

Bild har et papiropplag på nær 1,5 millioner eksemplarer og totalt 12 millioner daglige lesere, og er med dette Europas største avis.

Bevege kroppen

På bildet viser Koch hvordan han trener hjemme hos seg selv ved hjelp av en Innowalk, et hjelpemiddel skapt og produsert i Skien. Innowalk er et aktivitetshjelpemiddel der personer som ikke kan gå selv, får mulighet til å komme opp i stående stilling og bevege kroppen på tilnærmet samme måten som når man går.

Det skal gi deg bedre kondisjon, i tillegg til å stimulere sirkulasjon, fordøyelse, beinbygning og grovmotorikk. Forskningsprosjekter både på svenske Universitetet i Lund og ved Sunnaas sykehus gransker virkningene av Innowalk for ulike brukergrupper.

– Jeg er ikke overrasket over at en person som Samuel Koch, med hans funksjonsnivå, har både glede og effekt av å bruke en Innowalk, sier Birger Tufte Johansen, tidligere administrerende direktør og nå ansvarlig for forretningsutvikling i Made for Movement.

Avhengig av god form

Bild skriver at den tidligere stuntmannen «går» cirka 4000 skritt i løpet av en times treningsøkt i apparatet. Og noen ganger trener han opptil åtte timer i ett strekk.

I et videointervju som Made for Movement har gjengitt på sine egne nettsider forklarer skuespilleren at han er han avhengig av å være i god form også i jobbsammenheng. Derfor trenger han trening der han kan få opp pulsen, og hvor han kan bruke hele kroppen.

Tyske Mobitipp intervjuet Samuel Koch da han demonstrerte Innowalk på messen Rehacare i 2018:

Vokser i Tyskland

Tyskland er Made for Movements viktigste eksportmarked og med 30 ansatte som mottar tyskspråklige lønnsslipper er det her firmaet har sin største virksomhet utenfor Norge.

Innowalk var dermed ikke helt ukjent før heller. Men det hjelper selvsagt med presse.

– Vi har sett at flere nå er blitt klar over at hjelpemiddelet finnes. Mange, både leger og brukere, har tatt kontakt med oss, sier Tufte Johansen.

Norge: Møter AKT26-veggen

Her hjemme regnes Innowalk som et aktivitetshjelpemiddel. Det betyr at voksne bare har tilgang til det gjennom AKT26-ordningen (aktivitetshjelpemidler for voksne over 26 år). Dette er en rammefinansiert pott som både i år og i fjor var oppbrukt etter cirka halvgått budsjettår.

Denne begrensningen skaper problemer for mange, konstaterer Birger Tufte Johansen.

– Voksne personer med for eksempel høye ryggmargsskader risikerer et liv i fysisk passivitet. Da er det ekstra viktig at de får tilgang til de mulighetene for bevegelse som faktisk finnes, sier han og legger til:

– For de fleste Innowalk-brukerne finnes det ikke andre hjelpemidler eller metoder som gir samme mulighet til trening hjemme. Innowalk og andre treningshjelpemidler burde derfor ikke hatt noen aldersbegrensning eller rammefinansiering, men vært styrt av brukernes behov. Det er ingen som ønsker en Innowalk hjemme dersom man ikke har behov for det.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.