Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Stine Renate Håheim.
BEKYMRET: Stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap) er bekymret for virkningen av Tek17-forslaget. (Foto: Stortinget)

– Urovekkende at Sanner ikke lytter til faglige råd

Stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap) konfronterte Jan Tore Sanner med forskeren som advarer mot å misbruke snurektangler. Men statsråden med ansvar for tilgjengelighet i boliger, gir ingen innrømmelser.

Av Ivar Kvistum
Publisert 10.05.2017 15:59

– Det er dypt urovekkende at statsråd Jan Tore Sanner ikke tar inn over seg klare signaler fra den samme forskeren som han skyver foran seg når han vil svekke kravene til tilgjengelighet i boliger.

Det sier stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap).

I et skriftlig svar til Håheim gjør kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner det helt klart at han står fast på at snurektangler på 130 x 180 centimeter skal kunne brukes likestilt med snusirkler på 150 centimeter i diameter i boliger med krav til tilgjengelighet.

Håheim stilte statsråd Sanner et spørsmål om dette etter at hun leste Handikapnytts intervju med dr. ing. Jonny Nersveen ved NTNU i Gjøvik.

Der advarer forskeren mot misbruk av sin egen studie fra Norsk forskningslaboratorium for universell utforming.

Rektangel i alle rom

Nersveen forklarer i intervjuet at studien han har ledet, testet den nedre grensen for hvor mye plass en rullestol trenger for å snu i en korridor.

Resultatet var at de aller fleste rullestoler kan snu på et minimumsareal på 130 x 180 centimeter. Men han gjør det helt klart at forskningen ikke sier noe om hvordan et slik tilgengelighetsmål vil fungere i andre typer rom i boligen.

Klikk her for å lese intervjuet med Jonny Nersveen: FORSKEREN BAK SANNERS SNUREKTANGEL ADVARER MOT POLITISK MISBRUK

I Jan Tore Sanners forslag til ny byggteknisk forskrift, Tek17, er dette snurektangelet likevel foreslått som likestilt standard i alle typer rom, uten forbehold.

For eksempel har selskapet AS Bygganalyse laget en kostnadsanalyse for Direktoratet for Byggkvalitet (DIBK), der det er tegnet skisser med snurektangler i alle rom (se bilde).

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bilde av planskisse av eksempel-leilighet.

REKTANGLER OVERALT: Denne skissen er hentet fra en rapport som AS Bygganalyse har lagd for Direktoratet for Byggkvalitet. Her er snurektangler på 130×180 centimeter tegnet inn i alle rom. (Faksimile fra rapporten «Kostnadsanalyse for endring av krav i Tek10»)

Faglig grunnlag

Stine Renate Håheim reiste følgende spørsmål til Sanner:

«Hvilket faglig grunnlag har statsråden for å hevde at et snurektangel gir samme snumuligheter for rullestolbrukere som dagens krav til snusirkel?»

Spørsmålet ble sendt i forrige uke. Og i dag, 10. mai, foreligger svaret på Stortingets nettsider.

Sanner kommenterer ikke Jonny Nersveens innvending mot å bruke snurektangelet på andre typer rom enn i korridorer, hvor det er testet.

I stedet peker Sanner på at laboratoriet på Gjøvik selv har dokumentert hvordan brukerne manøvrerer en rullestol og at «ingen snur her på en sirkel».

Samme snumulighet

Portrettfoto av Jan Tore Sanner.

Jan Tore Sanner (H) er kommunal- og moderniseringsminister. Han er blant annet ansvarlig for regjeringens boligpolitikk. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Sanner fastholder i svaret at «et rektangel gir samme snumuligheter». En påstand som altså bestrides av forskeren bak den studien som Sanner selv baserer forslaget sitt på.

«At snuarealkravet kan oppfylles på to ulike måter, gir økt fleksibilitet ved prosjektering av boliger. Snusirkel og rektangel vil her være to likestilte måter å løse snuareal for rullestol på», skriver Sanner.

Tillit til byggebransjen

Han avslutter med å erklære tillit til byggebransjen om at de vil velge de beste løsningene i ethvert tilfelle:

«Jeg har stor tillit til at de som prosjekterer og bygger boliger, vil vurdere hvilken måte som best egner seg til å oppfylle kravet om snuareal for rullestol, i forhold til planløsning, type rom og areal», skriver Sanner.

Urovekkende

Stine Renate Håheim viser til Jonny Nersveens advarsler om misbruk av forskningen om snusirkler og snuarealer.

Hun mener svaret fra Sanner viser at statsråden ikke lytter til faglige råd, selv ikke når de kommer fra de samme forskerne som han selv har brukt for å underbygge forslagene til nye tilgjengelighetskrav i byggteknisk forskrift.

– Vår klare oppfordring til statsråden er at han må lytte til faglige råd og ta inn over seg den massive kritikken som er kommet mot Tek17-forslaget, sier Håheim.

Hun innser likevel at handlingsrommet for Stortinget er begrenset, siden det ligger til regjeringen å fastsette den endelige forskriften.

– Jeg er svært bekymret for den samlede virkningen av Tek17, slik forslaget nå ligger på bordet, sier Håheim.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.