Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bethany poserer i topp prydet med det britiske flagget.
TRAKK SEG I PROTEST: Paralympics-sølvvinner Bethany Woodward i 2011, mens hun fremdeles følte at konkurransen var rettferdig. Året etter trakk hun seg fra det britiske laget i Rio, og har senere levert tilbake en stafettmedalje fordi hun mener at laget hadde en urettferdig fordel. (Foto: Briscoe French)

Utøvere legger seg under kniven for å få større handikap

Britiske paraidrettsutøvere legger opp fordi konkurrentene jukser seg til større funksjonsnedsettelser. Noen skal til og med å ha brukt kirurgi for å forkorte kroppsdeler. Norges idrettsforbund er klar over problemet.

Georg Mathisen
Publisert 03.11.2017 17:09

Jo mer ære og penger i idretten, desto mer frister det å jukse.

Det handler om doping, men i paraidretten handler det også om klassifisering.

Den som klarer å overdrive funksjonsnedsettelsene sine, kan få stille i en klasse der konkurrentene har klart dårligere utgangspunkt.

Slik kan det bli medaljer av.

Leverte tilbake medaljen

Bethany Woodward vant sølvmedalje på hjemmebane. Den engelske sprinteren ble nummer to på 200 meter i Paralympics i London.

I Rio fire år senere trakk CP-rammede Woodward seg fra det britiske laget.

Hun mente at det var slutt på rettferdigheten og at utøvere med mindre funksjonsnedsettelser ble tatt ut i de forskjellige klassene.

Hun har også levert tilbake en medalje som hun vant i en senere stafett – fordi hun mener at en av lagvenninnene ga laget en urettferdig fordel.

Kalddusjer og kirurgi

I høst har BBC avdekket at britiske og internasjonale paraidrettsutøvere jukser før klassifiseringen som avgjør hvem de skal konkurrere mot.

De taper fast armer, tar kalde dusjer for å få stivere muskler, og noen har til og med gått til kirurgen for å forkorte kroppsdeler, ifølge gravejournalistene hos den britiske kringkasteren.

Denne uken har klassifiseringsjukset vært på høring i en komité i det britiske parlamentet.

– Klassifisering har alltid vært gjenstand for manipulering og har aldri fylt formålet sitt, skriver Ian Jones til komitéen.

Jones tok to bronsemedaljer i Paralympics i 2008 i Beijing. Senere har han lagt opp på grunn av systemet.

– Rullestol på Ebay

En annen sprinter som har lagt opp etter gode resultater, er Kyle Powell.

– Da jeg oppdaget paraidrett, ble jeg forbløffet og inspirert av alle stjernene. Men etter noen år oppdaget jeg at det så ut som noen av «heltene» hadde urettferdige fordeler på grunn av hullene i klassifiseringssystemet, sier han, ifølge The Guardian.

London-avisen kobler utviklingen til at det er mer oppmerksomhet om og flere penger i paraidretten enn tidligere.

Mark Hanson, far til den 16 år gamle svømmeren Levana Hanson, vitnet for parlamentskomitéen om hvordan han hadde sett en svømmer som alltid hadde klart å gå uten hjelp, bli satt i en rullestol som faren hadde kjøpt på Ebay.

Eneste grunn var at han ville bli klassifisert slik at han kunne konkurrere mot utøvere med større funksjonsnedsettelser enn seg selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Portrettfoto av Linda Torége.

KJENT MED PROBLEMET: Klassifisering er komplisert og må utvikles videre, fastslår Linda Torége i Norges Idrettsforbund. (Foto: Geir Owe Fredheim)

NIF: Ikke ukjent

Norsk paraidrett har ikke vært rammet av de samme skandaleoppslagene. Men heller ikke i Norge er problemene ukjente.

– Det finnes «gråsoner», og også Norges idrettsforbund er kjent med at flere har utfordret og tøyd disse grensene tidligere, sier Linda Torége, som er rådgiver for paraidrett i idrettsforbundet.

– Klassifisering er komplisert. Den internasjonale paralympiske komité (IPC) og internasjonale særforbund jobber kontinuerlig med utvikling av klassifisering, sier hun.

– Bra i Norge

I Norge mener Norges Idrettsforbund at klassifiseringen fungerer bra.

– Men det er fortsatt viktig å støtte utvikling og forskning knyttet til klassifisering, ifølge Torége.

Når utøvere skal konkurrere internasjonalt, holder ikke den norske klassifiseringen. Da er det internasjonale klassifisører som vurderer dem og finner ut hvem som har samme funksjonsnivå og skal konkurrere i samme klasse.

– Flere land har de siste årene hatt en økt satsing på klassifisering. Det er viktig for legitimiteten til paraidretten, sier Linda Torége.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.