Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ellefesen holder fram en av NHFs plakater med teksten «Vi sier fra om urett - gjør du?» I bakgrunnen er Deltas logo på et banner.
URETT: Erfaringene til funksjonshemmedes organisasjoner må inn i arbeidet med inkluderende arbeidsliv, mener Trond Ellefsen, 2. nestleder i Delta. (Foto: Karl Haakon Sævold)

– Vi må tåle høyere sykefravær for å få flere funksjonshemmede inn

Målet om lavest mulig sykefravær kan stå i motsetning til målet om å få flere funksjonshemmede i jobb, frykter nestleder Trond Ellefsen i fagorganisasjonen Delta. Nylig besøkte han sentralstyret i Handikapforbundet.

Ivar Kvistum
Publisert 03.10.2017 10:20

Siden 2001 har partene i arbeidslivet samarbeidet om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

Målet er å få ned sykefraværet, sørge for at eldre arbeidstakere står lenger i jobb og å løfte flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet.

Og mens det er gode resultater i målene om sykefravær og seniorer, er det langt vanskeligere å nå det såkalte delmål 2: Å få flere funksjonshemmede i jobb.

Dette kommer blant annet fram i en rapport om IA-samarbeidet, som Handikapnytt.no omtalte nylig.

Klikk her for å lese mer om IA-avtalen: TROSS INKLUDERENDE ARBEIDSLIV – IKKE FLERE FUNKSJONSHEMMEDE I JOBB

Motstridende mål

Trond Ellefsen er 2. nestleder i arbeidstakerorganisasjonen Delta, som med sine 77 000 medlemmer er det største forbundet i YS

Han mener at det kan være motstridende mål i IA-avtalen.

– Å få ned sykefraværet kan kollidere med målet å få flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet, siden dette er en gruppe som sett under ett kan ha høyere fravær. Skal vi lykkes med delmål to, må vi derfor akseptere et høyere sykefravær. Eller vi må kunne «føre det på en annen konto», sier han.

Skal vi lykkes med delmål to, må vi derfor akseptere et høyere sykefravær. Eller vi må kunne «føre det på en annen konto».

En hånd på rattet

Nylig var Trond Ellefsen gjest da sentralstyret i Norges Handikapforbund møttes i Ålesund.

Han mener det er viktig at funksjonshemmedes organisasjoner får en hånd på rattet i IA-samarbeidet.

– Det støtter jeg fullt ut, uten at jeg har noe ferdig svar på vegne av Delta om hvordan det skal gjøres konkret. Uansett er det viktig å lytte til organisasjonene til dem som selv har skoene på, sier han.

Løfte blikket

Tidlig i september påsto forbundsleder Arne Lein i NHF overfor Handikapnytt at arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene mangler nødvendig egeninteresse i å realisere delmål 2, å få flere funksjonshemmede i jobb.

Det er fordi de bare representerer dem som allerede er på innsiden, påpekte Lein.

Lein har nok rett i at vi har lett for å tenke mest på våre egne medlemmer. Men vi må klare å løfte blikket.

Trond Ellefsen kommenterer påstanden slik:

– Jeg la merke til den. Og Lein har nok rett i at vi har lett for å tenke mest på våre egne medlemmer. Men vi må klare å løfte blikket, ikke minst fordi det står så store ressurser ubenyttet utenfor arbeidslivet. Kompetanse kommer til å bli vårt nye oljefond, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lein og Ellefsen poserer sammen.

SNAKKE SAMMEN: Nestleder i Delta, Trond Ellefsen, drøftet hvordan flere funksjonshemmede kan komme i jobb med forbundsleder Arne Lein og resten av sentralstyret i Handikapforbundet. (Foto: Karl Haakon Sævold)

Belønne arbeidsgivere

Delta-nestlederen tror mange arbeidsgivere mangler kunnskap om hvor mange og gode muligheter som finnes for å legge til rette for funksjonshemmede i arbeidslivet.

Mer informasjon er derfor en nøkkel. Han synes også det er en spennende idé å belønne arbeidsgivere som er gode til å inkludere minoriteter.

– Vi må ta i bruk hele verktøykassa, sier han.

Spleise ungdomsorganisasjoner

Trond Ellefsen syntes det var lærerikt og spennende å besøke sentralstyre i Norges Handikapforbund. Han håper de to organisasjonene holder kontakten framover.

– Og så vil vi ta et initiativ til å få våre respektive ungdomsorganisasjoner til å møtes. Begge er veldig aktive, og å spleise dem tror jeg kan være en god ide, sier Trond Ellefsen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.