Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

NHFU-aksjonister i rullestoler holder opp plakater.
KJEMPER FOR LIKESTILLING: NHFU berømmes av YS for å endre politikk og holdninger i samfunnet. Her fra en demonstrasjon i Trondheim i 2016. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

YS’ likestillingspris til Norges Handikapforbunds Ungdom

De skaper endringer i samfunnets holdninger og flytter politikken i riktig retning, heter det i begrunnelsen for å gi YS’ likestillingspris til NHFU.

Handikapnytt
Publisert 20.10.2019 12:46

(NTB-Birgitte Iversen:) Prisen, som har blitt delt ut hvert år siden 1988, har som formål å stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle.

Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) har betydd og betyr mye i dagens likestillingsarbeid. Organisasjonen er synlig på mange arenaer i samfunnet og bruker et vidt spekter av virkemidler for å påvirke holdninger og fordommer.

Det sier Hans-Erik Skjæggerud, 1. nestleder i YS og juryleder for YS’ likestillingspris, til NTB.

– En glemt minoritet

NHFU er en organisasjon av og for funksjonshemmet ungdom, og Norges Handikapforbunds ungdomsorganisasjon. NHFU jobber for full frihet og likestilling for funksjonshemmede.

Leder Tamarin Varner er glad for tildelingen.

– Vi er en minoritetsgruppe som ofte føler vi blir glemt i samfunnsdebatten. Det er få nyheter og saker, verken positive eller negative, om handikappede ungdommer. Folk vet ikke at det er en kamp som må kjempes, og antar at de i det gode Norge har godt, og så har de egentlig ikke det når man ser nærmere på det, sier Varner til NTB.

Vi er en minoritetsgruppe som ofte føler vi blir glemt i samfunnsdebatten. Det er få nyheter og saker, verken positive eller negative, om handikappede ungdommer.

Kamp for å bli forstått

– Hva er de største likestillingsutfordringene for funksjonshemmede ungdommer i Norge i dag?

– Det er at vi bruker veldig mye av tiden vår på å bli forstått istedenfor å kunne slappe av og ha et vanlig ungdomsliv. Vi vil så gjerne bli sett, så da bruker vi ofte ettermiddager og helger for å kjempe for det vi mener er rett. Det er en kamp i seg selv for ungdom å forstått, og når man ikke blir det, da blir man lei seg, og tenker, hvorfor er det ingen som kjemper for meg og forstår hvorfor jeg sitter i rullestol eller har en annen form for funksjonshemning, sier Varner.

Hun sier en av de viktigste sakene organisasjonen jobber for nå er en bedring i ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

YS
  • YS er den ene av fire hovedorganisasjoner på arbeidstakersiden i norsk arbeidsliv.
  • YSpartipolitisk uavhengig og har 13 ulike forbund med til sammen 224 000 medlemmer.

Fokus på hatkriminalitet

– Organisasjonen går foran i å synliggjøre systemene og strukturene som diskriminerer. De legger vekt på en kunnskapsbasert og verdiorientert aktivisme og får stort gjennomslag i dette arbeidet, ikke minst fordi de bruker humor og egne erfaringer for å utgjøre en forskjell, sier Skjæggerud om tildelingen.

Juryen peker på at NHFU har hatt mange viktige satsinger de senere årene, som synliggjøring av hatkriminalitet og hatefulle ytringer som særlig rammer unge funksjonshemmede med tilhørighet i flere minoriteter.

De trekker også fram NHFUs mangfoldsarbeid for å sikre at de er en organisasjon også for funksjonshemmede med minoritetsbakgrunn og utfordring av tabuer og fordommer når det gjelder kjønn, seksualitet og identitet.

Les også Tamarin Varner og likestillingsminister Trine Skei Grandes brevveksling om likestilling på Handikapnytt:

Varner: HVA MED LITT HARDCORE LIKESTILLINGSPOLITIKK, TRINE?

Grande: HARDCORE LIKESTILLINGSPOLITIKK TAR TID

Tamarin Varner fotografert på en trikkeholdepolass.

KJEMPER: NFHUs leder Tamarin Varner forklarer at er en kamp å bli forstått for ungdom med funksjonsnedsettelse. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Spyttet på

Varner, som har CP, fortalte selv for tre år siden om hvordan hun ble spyttet på og hetset av en guttegjeng på Oslo-trikken på grunn av sin funksjonshemning.

Les mer her: TAMARIN BLE SPYTTET PÅ

Tidligere vinner har blant annet vært kvinnelandslaget i fotball, Eva Joly, filmskaper Margreth Olin, skihopper Anette Sagen og næringslivsleder Elisabeth Grieg.

Norges Handikapforbunds tidligere forbundsleder og generalsekretær, Lars Ødegård, mottok prisen i 2012.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.