Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sjudobling av stjålne parkeringsbevis

Av: Bent Ove Aulid
Publisert 12.02.2014 20:39

Et parkeringsbevis for forflytningshemmede er som å ha en bunke sedler liggende på dashbordet i bilen din. I fjor var det en sterk økning i antallet anmeldte tyverier.

– Jeg reagerer med ord som ikke egner seg på trykk, sier Jarle Alnæs til Lokalavisen til lokalavisa Dittoslo.no.

Sist søndag opplevde han at bilen hans bare hadde stått parkert i fem timer på en handikapparkeringsplass i Telavåggata før noen knuste ruta og stjal parkeringsbeviset. Beviset var det eneste som var borte fra bilen.

Alnæs opplevde det samme for seks år siden, og han er ikke alene:

49 stjålne parkeringsbevis for forflytningshemmede ble anmeldt til Grønland politistasjon i Oslo i fjor. Det er sju ganger så mange anmeldelser som politistasjonen mottok i 2012.

Strategisk stab ved Oslo politikammer opplyser at politidistriktet ikke fører oversikt over stjålne parkeringsbevis i sitt distrikt. Politioverbetjent Arne Kristian Solbakken leder etterforskningsavsnittet ved Grønland politistasjon. Han regner med at det virkelige fjorårstallet for Grønland er enda høyere enn 49.

– Ikke alle stjålne HC-bevis blir lagt inn som stjålet gods i vårt datasystem, sier politioverbetjenten.

Seddelbunke i bilvinduet

Politiinspektør Kåre Stølen er sjefen for Grønland politistasjon. Han er ordentlig sint på kriminelle som lar kriminaliteten sin gå ut over dem som trenger bevisene for å kunne parkere rettmessig på handikap-parkeringsplasser..

– Dette er gangstere som driver et kynisk spill. Dem skal jeg ta meg av! varsler en irritert politistasjonssjef.

LES OGSÅ: FRYKTER AT POSTEN BLIR UTILGJENGELIG

Parkeringsbeviset for forflytningshemmede er et gullkantet verdipapir. Handikapnytt har ikke klart å fastslå hvor mye kriminelle krever for et stjålent bevis. Noen hevder at prisen på et stjålet HC-bevis er opptil 50.000 kroner.

– Hvis det er riktig at slike bevis kan omsettes på det illegale markedet for slike summer jeg har hørt, kunne en like gjerne ha lagt en bunke pengesedler i bilvinduet, sa Stølen til bladet Motor før jul.

Har «funnet» dem

Overfor Handikapnytt anslår Stølen prisen til iallfall flere tusen kroner per stykk.

– Når vi i politiet får tak i personer med stjålne HC-bevis, sier de bare at de har «funnet» dem. Derfor er det ingen som vil fortelle oss hvor mye de faktisk betalte for det, sier Stølen.

Uansett er bevisene svært attraktive og prisen høy. En av årsakene er at parkeringsbevisene er gyldige i hele EU-området. Sist høst uttalte da også Bymiljøetaten i Oslo, som forvalter parkeringsbevisene i Oslo, at etaten hadde inntrykk av at mange stjålne bevis havner i utlandet.

Stølen forteller at tyveriene kan gå svært raskt. Knus bilvinduet, stjel kortet, og forlat åstedet. Derfor er det svært vanskelige å ta tyvene. Men blir du tatt med ulovlig parkeringsbevis, kommer du kort med «funnet det» eller andre dårlige unnskyldninger.

– Slikt gidder vi ikke høre på lenger. I stedet blir det en klekkelig bot, sier Stølen

Ettertraktede goder

De fleste av Handikapnytts lesere er godt kjent med fordelene som følger  med parkeringsbeviset: Gratis bompassering, gratis parkering på kommunale parkeringsplasser, ingen tidsbegrensing på kommunale parkeringsplasser, lov til å parkere på handikapplasser og fritak for piggdekkavgift.

Mange er altså villige til å betale mye for å få urettmessig del i dette.

LES OGSÅ: PARKERING UTENFOR REKKEVIDDE

Også ved Bymiljøetaten i Oslo er oppfatningen at det har vært en markant økning i tyverier av HC-bevis fra 2012 til 2013. Mens etaten anmeldte to bedragerier med falske HC-bevis i forfjor, anmeldte de syv i fjor.

Grønland politistasjons krets inkluderer store deler av de østlige sentrumsområdene i Oslo.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.