Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Forsker på stående stimulering

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 31.03.2014 09:55

Sunnaas sykehus og hjelpemiddelprodusenten Made for Movement skal gi mennesker med ervervede hjerneskader bedre og raskere rehabilitering.

Det er en svært sårbar gruppe mennesker som står i sentrum når fysioterapeuter på Sunnaas sykehus i Akershus samarbeider med hjelpemiddelselskapet Made for Movement om å utvikle ny kunnskap og ny teknologi.

Målgruppen er personer med ervervet hjerneskade. Disse pasientene kommer til Sunnaas for eksempel etter fallulykker, voldshandlinger eller trafikkulykker. Mange av dem har minimal bevissthet og er uten bevegelighet i den første fasen etter at de ble skadet.

Tidlig opp i stående

– Vi vet at det er viktig for disse pasientene å komme tidlig opp i stående. Det gir kortere liggetid og større sjanser for at de skal kunne klare å gå igjen, forklarer spesialfysioterapeut Alhed Piene Wesche ved Sunnaas, som deltar i prosjektet som en del av et mastergradsstudium ved Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ: EN STOL Å STÅ I

De positive effektene er mange, både for hjerte, muskler, skjelett, redusert spastisitet og fordøyelse. Også psykologisk tror Wesche det er viktig å få opplevelsen av å kunne komme opp i stående stilling, selv for mange av de aller svakeste pasientene.

Tilfører bevegelse

I dag bruker Sunnaas i hovedsak ståbenker og ståbord for å reise pasientene opp. Men det blir passivt. Nå ønsker man å utforske effektene av å tilføre bevegelse. Da kreves riktig utstyr og riktig kunnskap. Gjennom et «Offentlig forsknings- og utviklingsprosjekt», støttet av Innovasjon Norge, samarbeider Sunnaas med Made for Movement om å utvikle nytt utstyr og forske fram mer kunnskap.

Made for Movement produserer treningshjelpemiddelet Innowalk, som i utgangspunktet er lagd for barn med funksjonsnedsettelser. Med Innowalk får man ikke bare stå i vertikal stilling ved hjelp av seler og støtter. Apparatet beveger også bena til brukeren, i bevegelser som likner på alminnelig gange.

For voksne brukere

Den originale Innowalk er laget individuelt for hver enkelt bruker. Men apparatet er per i dag begrenset til brukere som er under 75 kilo og 180 centimeter. På Sunnaas trengs utstyr som kan håndtere voksne, og som lett kan innstilles til mange brukere.

LES OGSÅ: BEVEGER SEG MOT DE VOKSNE

Det er meningen at forsknings- og utviklingsprosjektet skal berede grunnen for en slik modell. Målet er å ha en prototyp klar ved utgangen av 2015.

– Det er ikke en god nok løsning bare å lage en større versjon av dagens Innowalk. Det er helt nødvendig å gjøre det lettere å få pasienten inn og ut av produktet, sier Rikke Damkjær Moen, fagansvarlig i Made for Movement.

– Det vil også være nyttig å kunne justere bevegelsesutslagene tilpasset hver enkelt pasient. Noen trenger mindre, andre trenger større, sier fagsjef for fysioterapi på Sunnaas, Arve Opheim.

Nøye overvåkning

Forskningsorganisasjonen Sintef er underleverandør i prosjektet og leverer avansert monitor-utstyr som måler blant annet puls, hudtemperatur, oksygenmetning i blodet og selv de minste utslag i vinkelen på overkroppen. Med pasienter som selv ikke kan si fra om for eksempel smerter, trykk eller belastninger, er det viktig for terapeutene å ha full kontroll underveis.

Utvikle og forske samtidig

Gjennom forsknings- og utviklingsprosjektet skal fysioterapeutene på Sunnaas melde inn sine behov og erfaringer gjennom praktisk bruk. Dette tar Made for Movement med seg i sin produktutvikling.

– For oss er Sunnaas en svært krevende og viktig kunde. Som produsent av medisinsk teknisk utstyr må vi dokumentere effektene av produktene vi selger. Derfor er det nyttig å utvikle og forske samtidig, sier Rikke Damkjær Moen.

Sunnaas sykehus på sin side er opptatt av å utforske nye løsninger, til beste for pasientene.

LES OGSÅ: Å STÅ SLIK SOM FØR

– Som et av landets ledende rehabiliteringsmiljøer er det viktig for oss å være i forkant når det gjelder utviklingen av ulike hjelpemidler. Så tar vi i bruk det som viser seg å fungere bra, sier fagsjef for fysioterapi på Sunnaas, Arve Opheim.

Han understreker at Sunnaas driver sin forskning helt uavhengig av Made for Movements kommersielle interesser i produktutvikling, også i et prosjekt hvor de to aktørene samarbeider.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tre fysioterapeuter følger med mens Innowalk Pro blir demonstrert.
UTPRØVING: Sunnaas høster erfaringer med den eksisterende institusjonsmodellen av Innowalk, beregnet for brukere opp til 75 kilo. Rikke Damkjær Moen (t.v.) gir opplæring til fysioterapeutene Jill O’Farrell, Beate Storløs og Ida McAdam Eriksen. Alhed Piene Wesche har tatt plass i apparatet.

Sårbar og ustabil

Forskningsetisk har det vært nødvendig med stor varsomhet og grundighet i forberedelsene, all den tid de tre–fire pasientene som deltar, selv ikke har muligheten til å gi samtykke. Samtidig er de i en svært sårbar og ustabil fase.

– På grunn av dette har det til nå vært lite forskning på denne gruppen pasienter med ervervet hjerneskade, sier spesialfysioterapeut Alhed Piene Wesche.

Hun tenker at funnene også kan komme andre til nytte, som folk med MS eller ryggmargsskader.

Snubler i 26-årsregelen

Ståstativer og apparater som Innowalk kan gi god effekt i rehabiliteringen av mange pasienter på Sunnaas. Men den såkalte 26-årsregelen har stått i veien for mange.

Slikt utstyr regnes nemlig som hjelpemidler til trening og aktivisering. Dermed er de bare tilgjengelige gjennom Nav hjelpemiddelsentral for brukere som er under 26 år. Andre må betale selv, fullt ut.

Regjeringen har varslet at 26-årsregelen skal bort i sin nåværende form fra sommeren. Alhed Piene Wesche håper reglene endres på en slik måte at denne typen hjelpemidler til rehabilitering blir tilgjengelig for alle som trenger dem.

LES OGSÅ: NÅ FÅR FLERE VOKSNE RÅD TIL Å TRENE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.