Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nødvendig med statlige tilsyn

Av: Petter Kramås
Publisert 04.04.2014 13:20

PARAGRAFJUNGELEN: Statlig tilsyn er per i dag viktig for å ivareta rettssikkerheten for dem som har behov for kommunale helse- og omsorgstjenester, skriver advokat Petter Kramås.

Fylkesmannen har i tilsynsrapport nylig konstatert at Nesodden kommune ikke sikrer at støttekontakt ytes til rett tid. Det er både rettferdig og urettferdig å trekke frem en tilsynsrapport fra Nesodden kommune. Det er rettferdig fordi rapporten gjengir faktiske forhold i denne kommunen, og samtidig litt urettferdig fordi det er tilsvarende avvik i svært mange andre kommuner.

Det siste gjør imidlertid ikke det hele noe bedre, heller tvert i mot – og viser at statlig tilsyn er per i dag viktig for å ivareta rettssikkerheten for dem som har behov for kommunale helse- og omsorgstjenester.

Hovedpoenget her er å få frem hvilke krav loven stiller for å sikre at de som trenger bistand, får de tjenestene de har krav på, og får hjelpen til rett tid. Kommunene må ha et internkontroll-system som sikrer at lovens krav oppfylles.

Avvik

Rapporten fra Nesodden redegjør for hvilke krav loven stiller – og hva som svikter i kommunens styringssystem.

Et «avvik» er et lovbrudd – gjerne definert som «mangel på oppfyllelse av krav gitt i lov eller forskrift». Avvik ved dette tilsynet besto i at kommunen ikke sikrer at vedtak om støttekontakt iverksettes til rett tid, og det er konstatert at kommunens styringssystem er mangelfullt på dette lovområdet.

Fylkesmannen har redegjort for grunnlaget for avviket i 21 punkter, blant annet følgende:

* Saksbehandlingstiden for søknader var opp til 9 måneder – og kommunen har ingen omtale av saksbehandlingstid i sine rutiner, og det føres ingen kontroll.

* 19 av 81 vedtak var ikke iverksatt, i 18 av tilfellene etter alt fra 6 til 38 uker.

* Det rapporteres ikke til ledelsen om ikke iverksatte vedtak, og ledelsen etterspør ikke slik informasjon

* Vedtak skal i utgangspunktet iverksettes straks. Kommunen kjenner ikke kravet om at midlertidige tiltak må vurderes dersom vedtak ikke er iverksatt etter 3 uker.

LES OGSÅ: STØTTEKONTAKTER KAN HA PENGER TIL GODE

Tilsynsrapporter – søke eller abonnere

Denne tilsynet har inngått i Fylkesmannens planlagte tilsynsvirksomhet. Tilsynsrapporten er utarbeidet etter systemrevisjon, det Fylkesmannen går gjennom dokumenter, gjør intervjuer og ellers de undersøkelser som anses nødvendig.

Formålet med tilsynet er å vurdere om kommunen ivaretar ulike krav i lovgivningen gjennom sin internkontroll.

LES OGSÅ: INGEN VIL VÆRE STØTTEKONTAKT FOR 115 KRONER

Du kan søke opp eller abonnere på tilsynsrapporter – og på andre dokumenter som gjelder helse- og omsorgstjenester:

Gå inn på nettsidene til Helsetilsynet. Klikk på «Tilsynsrapporter» i menyen hvis du vil søke opp rapporter. Klikk på «Abonnement RSS» hvis du vil abonnere (oppe til høyre på siden). Du kan avgrense søk og abonnement i de dialogboksene som kommer opp.

Petter Kramås er advokat i advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co.

Portrettfoto av advokat Petter Kramås
SKRIVER I HANDIKAPNYTT: Advokat Petter Kramås i advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.