Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Slik blir nye Sunnaas

Av: Bent Ove Aulid
Publisert 30.04.2014 11:51

I løpet av 2015 åpner 5000 nye kvadratmeter nybygg på Sunnaas sykehus. Men allerede nå kan du ta en smugtitt i fugleperspektiv. Se videofilmen som viser hvordan det blir når alt står ferdig.

Felles do og dusj på gangen. Slik vil flere huske oppholdet på Sunnaas sykehus.

Den gamle bygningsmassen gjør at Sunnaas ikke lenger er i stand til å ivareta alvorlig skadde pasienters behov, innrømmer sykehusets styre.

– Målet er at Sunnaas skal være Europas og verdens beste rehabiliteringssykehus. Men det kan du ikke få til i et bygg fra 50-tallet, sier Bernt Krane i sykehusets informasjonsavdeling.

LES OGSÅ: FORSKER PÅ STÅENDE STIMULERING

Selger tomt

Derfor rives to de to byggene fra 1954, og funksjonene flyttes over til et nytt bygg. Sykehuset håper å skaffe rundt halvparten av byggekostnadene på 231 millioner kroner å selge deler av sykehusets store tomt nær Oslofjorden på Nesodden i Akershus.

Resten av beløpet lånes av Helse Sør-Øst.

Rett før påske tok Sunnaas den første delen av sykehusets nye fløy i bruk. Innen 2015 håper sykehuset at hele den nye sykehusfløyen skal stå ferdig.

Unngå blikkfang

En stund lurte sykehuset på om det i stedet ville være klokest å bygge et nytt bygg ut mot fjorden, altså på vestsiden av dagens eksisterende bygninger. En gjennomgang viste imidlertid at denne løsningen dels ville blitt for dyr, dels ville gjort det vanskeligere å få til en effektiv sykehusdrift. I tillegg kunne bygget skapt problemer for sykehusets helikopterplass.

Og ikke nok med det: et slikt bygg kunne blitt et altfor stort blikkfang fra fjorden.

LES OGSÅ: GÅ-ROBOTENE MARSJERER FRAM

Derfor valgte sykehuset å plassere nybygget syd for bygg H og øst for bygg G og F. (Se skisse under.) Nybygget vil få til sammen 60 senger, like mange som forsvinner når bygg A og B rives.

Bygg H, som ble rehabilitert i 2011, har 34 senger, og til sammen gir dette 94 mer eller mindre splitter nye Sunnaas-senger. Med andre ord er nesten 60 prosent av sykehusets totalt 159 senger splitter nye. Eller i hvert fall rommene sengene står i.

Kartskisse som viser plasseringen av nybygg på Sunnaas.

Sunnaas sykehus er Norges største spesialsykehus innen rehabilitering og fysikalsk medisin, og er ett av 11 helseforetak i Helse Sør-Øst. Sykehuset behandler rundt 2800 pasienter pr. år.

Pasienttilbudet er basert på tverrfaglig kompetanse, og målgruppen er pasienter med komplekse funksjonstap etter sykdom og skade.

Forskning og undervisning står sentralt i foretakets virksomhet, med flere universitetsfunksjoner og utstrakt internasjonal virksomhet. Sunnaas er sterkt engasjert i å utveksle kompetanse med spesialister verden over. 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.