Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Denne rullestolen holder meg aktiv

Av: Bjørn Kollerud Foto: Bjørn Kollerud
Publisert 02.05.2014 17:29

Ståstolen Lifestand er både et hjelpemiddel og et treningsapparat for Kari Sølvi Jelsness.

– Det er ikke bare praktisk å kunne reise seg opp i stående stilling, jeg føler faktisk at jeg er i bedre form, sier Karin Sølvi Jelsness (50), mens hun geleider oss inn i rekkeshusleligheten i utkanten av Sarpsborg.

Hun har CP og sitter mye i den elektriske rullestolen. Det begrenser rekkevidden i høyden. Stå-stolen gjør at hun kan bevege seg opp og ned, fra sittende til stående stilling ved egen hjelp.

– Det er praktisk. Jeg føler meg mer selvhjulpen, forteller Karin, mens hun demonstrerer bruken av stå-funksjonen som hun styrer ved hjelp av en bryter på magen.

I bedre form

Nå har hun brukt Lifestand-stolen i to år, Karin har vært vant til å sitte i el-rullestolen. Det ble en overgang å kunne strekke seg opp i stående posisjon.

– Jeg kan stå oppreist i inntil én time av gangen, og jeg bruker stolen aktivt til å bevege meg opp og ned. Det er god trening for bena. Dessuten synes jeg at fordøyelsen er blitt bedre og magemusklene sterkere.

LES OGSÅ: EN STOL Å STÅ I

Lifestand-stolen blir både et hjelpemiddel og et treningsapparat for Karin.

– Jeg er i bedre form nå enn for to år siden.

Krever assistent

Karin bruker stå-stolen daglig, men hun trenger hjelp av assistentene sine for å komme inn og ut av den.

– Jeg trenger også litt hjelp til å feste bena hjelp av knestøtter og feste bryststroppen, så jeg står stabilt. Men jeg synes det går greit.

Lifestand-stolen må manøvreres rundt i leiligheten ved hjelp av assistentene, men opp og ned-bevegelsen styrer Karin selv.

LES OGSÅ: FORSKER PÅ STÅENDE STIMULERING

– Jeg kan nå finne riktig høyde når jeg skal gjøre forskjellige ting. Når jeg er på badet, kan jeg se hvordan klærne sitter og hvordan jeg tar meg ut uten hjelp. Det er noe med å kunne se hele seg selv, ikke bare ansiktet. Dessuten trenger jeg å variere stillingen når jeg maler bilder. Det er min store lidenskap, og stolen gjør det mye enklere å drive med dette, fastslår Karin.

Variasjon og bevegelse

Lifestand er et fransk produkt som nå eies og distribueres av Permobil. Administrerende direktør Håkon Bertelsen hos Permobil Norge mener mange rullestolbrukere burde få øynene opp for produktet.

– De kliniske effektene udiskutabel. Ståstoler styrker skjelettet, bedrer blodsirkulasjonen og kan forebygge trykksår. Men den viktigste grunnen til at vi ønsker å satse på Lifestand, er at vi ser det er et praktisk hjelpemiddel i hverdagen. Aktive rullestolbrukere vil ha mange fordeler av å bruke en sånn type stol, sier Bertelsen.

Permobil Norge har satt sammen et dedikert team av fagfolk som skal samle erfaringer og spre informasjon om denne typen stoler.

Lifestand leveres i en versjon med to gassfjærer som hjelper deg opp fra sittende til stående stilling i én bevegelse, uten at det kreves mye kraft. Alternativt kan den leveres med en elektrisk motor. Stolen leveres med armlener, knestøtte og en bryststropp, som gir en sikker, stabil og komfortabel oppreisning.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.