Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tapte kamp mot kommunal hjelpemiddelformidling

Av: Ivar Kvistum
Publisert 03.06.2015 10:58

Kampen mot mer kommunal hjelpemiddelformidling synes tapt etter at et flertall i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget ga grønt lys for regjeringens forslag. En svekkelse av funksjonshemmedes rettigheter, mener SVs Karin Andersen. Handikapforbundet mener det er et lyspunkt at innstillingen ikke er enstemmig.

Han hevdet det gjorde inntrykk, saksordfører André Skjelstad fra Venstre, da han 20. mai fikk overrakt 6776 underskrifter fra mennesker som protesterte mot regjeringens planer om å gjøre deler av hjelpemiddelformidlingen kommunal.

LES OGSÅ: – DETTE ER ET TYDELIG BUDSKAP

Men inntrykket var likevel ikke sterkt nok til å rokke ved regjeringens plan. Ved hjelp av et flertall med representantene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre går Kommunal- og forvaltningskomiteen inn for regjeringens forslag.

Det ble klart etter at komiteen tirsdag 2. juni framla sin innstilling om kommunereformen – nye oppgaver til større kommuner.

Dette betyr at det skal utredes om og i så fall hvordan kommunene kan ta ansvar for en større del av formidlingen av det som kalles «basishjelpemidler». Hvilke hjelpemidler det siktes til, er heller ikke klart definert.

Det samme flertallet sørger for at også ordningen med varig tilrettelagt arbeid overføres fra staten til kommunene.

Balanse mellom stat og kommune

I flertallets begrunnelse for å gi kommunene ansvar for disse to ordningene heter det at «ansvaret for hjelpemidler og varig tilrettelagte arbeidsplasser allerede delvis er et kommunalt ansvar, og brukerne trenger et helhetlig tilbud. Målet er å gjennom utredningene finne en naturlig balanse mellom statlig ansvar og kommunalt ansvar. Hensynet til brukerne skal stå i fokus for den løsningen som blir valgt».

SE VIDEO: HANDIKAPFORBUNDETS LEDER ARNE LEIN TAR OPPGJØR MED HJELPEMIDDEL-RASERING

Et enda større flertall, der også Arbeiderpartiet og Senterpartiet er med, mener også «det er naturlig» at kommunene får et større ansvar for rehabiliteringstjenestene og støtter forslaget om å utrede hvilke oppgaver kommunene bør få på rehabiliteringsfeltet.

Nederlag – og delseier

Dermed har funksjonshemmedes organisasjoner og deres alliansepartnere lidd nederlag på de områdene der man forsøkte å hindre at oppgaver blir overført fra stat til kommuner som følge av kommunereformen.

LES OGSÅ: TUSENVIS MED HJELPEMIDDEL-PROTEST

Nederlag på alle områder, unntatt ett: En enstemmig komite fastslår nemlig at arbeids- og utdanningsreiser fortsatt skal være et statlig ansvar.

«Dette er et arbeidsrettet tiltak som passer inn i Nav-porteføljen og det er en liten og sårbar ordning», begrunner komiteen.

Lyttet til Blindeforbundet

Norges Blindeforbund var raskt ute med å juble for det de oppfatter som en politisk seier:

– Vi er veldig glade for at regjeringspartiene og de to støttepartiene KrF og Venstre vil beholde ordningen innenfor Nav – jeg håper for all fremtid. Nå har vi en god og forutsigbar ordning som sikrer at alle kommer seg på jobb, og kan bidra med sine ressurser i arbeidslivet, sier Blindeforbundets leder, Atle Lunde, i en pressemelding.

I den samme pressemeldingen uttaler både Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-representant Geir Toskedal, Frps André Njåstad og Høyres Frank Jensen at de var blitt overbevist av Blindeforbundets innspill.

– Vi har lyttet til dem som har «skoen på», sier Geir Toskedal (KrF) i pressemeldingen.

Advarer mot lokalpolitisk skjønn

På de andre områdene som angår funksjonshemmede direkte, var det altså bare opposisjonen som lyttet, og som sa nei til å gjøre endringer.

Komitemedlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at ansvaret for hjelpemidler, arbeids- og utdanningsreiser og varig tilrettelagte arbeidsplasser er «regelstyrte ordninger som ikke bør baseres på lokalpolitisk skjønn».

Skarp kritikk mot regjeringen

Opposisjonen i Kommunal- og forvaltningskomiteen retter sterk kritikk mot regjeringen fordi de mener man ikke har oppfylt statens plikt til «aktivt å trekke inn, og rådføre seg inngående med, mennesker med nedsatt funksjonsevne, og de organisasjoner som representerer dem».

Dette er en plikt som er nedfelt i FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, som i sin tid det sittende regjeringsflertallet rettet hard kritikk mot de rødgrønne for å somle med å forplikte seg til å følge.

Men slike drøftelser har ikke regjeringen gjennomført, påpeker opposisjonen, til tross for at det «dreier seg om svært sentrale områder nettopp for mennesker som er omfattet av konvensjonen».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


SVEKKELSE: Karin Andersen fra SV mener regjeringen ikke har oppfylt forpliktelsene om å drøfte endringene med dem det gjelder. (Foto: Stig Weston/SV)

– Svekkede rettigheter

Den skarpeste kritikken kommer fra SVs komitemedlem Karin Andersen. Hun mener det borgerlige flertallet med sin innstilling svekker funksjonshemmedes rettigheter og bryter Norges forpliktelser i FN-konvensjonen.

– Det mest alvorlige er at stortingsflertallet ikke parkerer forslag  som vil føre til diskriminering av  utviklingshemmede og de som trenger varig tilrettelagt arbeid, sier Karin Andersen, ifølge SVs nettsider.

– Som eneste gruppe skal de tas ut av den statlige arbeidsmarkedspolitikken. Gode, tilpassede hjelpemidler krever brede fagmiljø og kompetanse. Det er ikke en lokalpolitisk oppgave, men en rettighet som staten skal finansiere over folketrygden.

– En halv seier

Arbeids- og sosialdepartementet skal gå gjennom hele hjelpemiddelfeltet. Med stortingsflertallets tommel opp for å legge formidlingen av såkalte basishjelpemidler til kommunene, vil den gjennomgangen også ta for seg hvilke konkrete hjelpemidler dette faktisk seg om, og hvordan arbeidsdelingen mellom stat og kommune skal foregå.

– Nå er det helt avgjørende at regjeringen sørger for at gjennomgangen blir forankret i organisasjonene, slik Norge har forpliktet seg til ved å ratifisere FN-konvensjonen om rettighetene til funksjonshemmede, sier forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein, ifølge forbundets Facebook-side.

Norges Handikapforbund erklærte onsdag morgen skuffelse over innstillingen fra Kommunal- og forvaltningskomiteen. Men etter å ha finlest dokumentet i løpet av dagen, uttrykkerNHF glede over at komiteen tross alt ikke er enstemmig. Man legger vekt på at  opposisjonen har valgt å ta hensyn til funksjonshemmedes argumenter og stemme imot regjeringens forslag.

Norsk Ergoterapeutforbund tenker på samme måte og skriver på sin Facebook-side:

«Her har vi gjort felles sak med Norges Handikapforbund, og feirer en halv seier sammen med dem. Kommunal- og forvaltningskomiteen var ikke enstemmig i behandlinga av Kommunereformen, når det gjelder overføring av ansvar for hjelpemiddelområdet til kommunene. Det er vi glad for selv om konsekvensene av denne overføringa ikke er faglig dokumentert og skjer på tross av rådene fra brukernes og profesjonsorganisasjonene.»

Forbundsleder Arne Lein er likevel bekymret:

– Dette betyr at det ikke er gitt føringer om at mer av hjelpemiddelområdet skal overføres til kommunene og det er en viktig delseier. Samtidig går funksjonshemmede en usikker framtid i møte, med nok en utredning om hjelpemiddelområdet og folketrygdens rolle, sier han, ifølge Handikapforbundets nettsider.

Stortinget skal etter planen behandle Kommunal- og forvaltningskomiteens innstilling 9. juni.

Hele innstillingen fra Kommunal- og forvaltningskomiteen finner du her (ekstern lenke).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.