Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ga to dagers frist for å finne «eksperter»

Av: Ivar Kvistum
Publisert 24.06.2015 11:00

NY OPPDATERING: Dagen etter at Arbeids- og sosialdepartementet ga en frist til brukernes organisasjoner på to dager for å finne kandidater til ekspertutvalget som skal gjennomgå hjelpemiddelpolitikken, kom kontrabeskjeden: Fristen er forlenget til 10. august.

24. juni kom beskjeden fra Arbeids- og sosialdepartementet om hvilken fremgangsmøte som regjeringen har valgt for å gjennomgå hjelpemiddelpolitikken. Bakgrunnen er blant annet regjeringens forslag om å overføre deler av hjelpemiddelformidlingen til kommunene.

I brevet som er sendt fra Arbeids- og sosialdepartementet til Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, blir de to organisasjonene bedt om å komme med innspill til kandidater til utvalget.

Og det blir det gjort helt klart:

«Det vil ikke være aktuelt at brukerorganisasjonene som sådan sitter representert i utvalget.»

Opplever gjennomslag

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein, ser ingen dramatikk i denne presiseringen fra departementet. Selv om både han selv og andre i lang tid har hamret på kravet om at «organisasjonene må ha en plass i utvalget», handler det i realiteten om at man får anledning til å foreslå kandidater som skal representere brukersiden.

LES OGSÅ: TAPTE KAMP MOT KOMMUNAL HJELPEMIDDELFORMIDLING

– Om organisasjonene skulle hatt direkte plasser i utvalget, ville disse medlemmene stilt med et bundet mandat, noe som hadde gjort det umulig med et uavhengig utvalgsarbeid, sier Lein.

Under forutsetning av at forslagene fra organisasjonene faktisk tas til følge slik at brukersiden blir skikkelig representert, er Lein dermed tilfreds og opplever å ha fått gjennomslag for kravet som ble fremmet blant annet i et møte med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson 28. april i år.

Nå skal Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon bruke tiden til å finne egnede utvalgsmedlemmer som besitter erfaringsekspertise som hjelpemiddelbrukere, og som samtidig har den politiske innsikten som er nødvendig for å ivareta brukerperspektivet på en god måte.

Oppsiktsvekkende kort frist

Brevet fra Arbeids- og sosialdepartementet er datert 19. juni og kom i posten til Norges Handikapforbunds administrasjon 24. juni. Fristen for å komme med innspillene var satt til «senest innen fredag 26. juni», altså to dager senere.

– En direkte oppsiktsvekkende prosedyre, sier Arne Lein.

OPPDATERING (25. juni): Det tok bare et drøyt døgn før departementet gjorde retrett og forlenget fristen som var satt, til 10. august. Det betyr at NHF og FFO dermed får over en måned på seg til å foreslå hvem de vil skal representere brukersiden og erfaringskompetenasen i utvalget.

Ikke bare ble den opprinnelige tidsfristen satt til to–tre virkedager i ferietiden. Men det fulgte heller ikke noe mandat med som sier noe mer detaljert om hvilke spørsmål utvalget skal arbeide med, ut over at de skal gjennomgå hjelpemiddelpolitikken. Lein synes departementet har opptrådt klønete.

– Vi har etterspurt mandatet, men fått vite at det ikke er ferdig ennå. Det blir tullete om man skal finne en person til en ekspertgruppe uten å vite hvilke spørsmål utvalget skal arbeide med. Skal for eksempel bilområdet og velferdsteknologi tas inn i arbeidet, eller ikke?

Lein ser flere mulige årsaker til at fristen ble satt så kort.

– Enten skal de kvittere for det sterke politiske presset, eller så har de allerede et utvalg klart og skal ha på plass brukerrepresentanter før det formelt nedsettes. Det ligger uansett en innrømmelse her om at de må ha brukerrepresentasjon og erfaringskompetanse inn i utvalget.

LES OGSÅ: INGEN LØFTER FRA ERNA OM PLASS VED BORDET

Utvalg uten tyngde

Forbundsleder Arne Lein er også kritisk til at departementet har valgt å sette ned et ekspertutvalg for å gjennomgå hjelpemiddelpolitikken.

– Ekspertutvalg er ofte en mer lukket prosess og en sak mellom en gruppe eksperter og regjeringen. Et tradisjonelt offentlig utvalg som skulle levere en offentlig utredning ville hatt mer tyngde, sier Lein.

LES OGSÅ: VIL BEVARE EKSPERTISEN PÅ HJELPEMIDDELSENTRALENE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.